Verbind je met ons

rampen

Slachtoffers van de cycloon Phailin te ontvangen nog eens € 3 miljoen euro EU-steun

DELEN:

gepubliceerd

on

cycloon-phailin-111013De Europese Commissie heeft vandaag bekendgemaakt dat zij 3 miljoen euro ter beschikking stelt voor hulp aan de slachtoffers van de tropische cycloon Phailin, die op 12 oktober de dichtbevolkte Indiase deelstaten Odisha en Andhra Pradesh trof. De evacuatie van bijna een miljoen mensen naar veilige schuilplaatsen voordat de cycloon aan land kwam, hielp het verlies aan mensenlevens aanzienlijk te beperken.

“While even one death is too many, it is a great relief that despite the size and strength of this latest cyclone, the reported number of fatalities could be counted in the tens rather than thousands,” said International Co-operation, Humanitarian Aid and Crisis Response Commissioner Kristalina Georgieva.

“Preparedness is key to saving lives and this has proved itself once again thanks to the massive evacuation of threatened populations. However, the cyclone has still disrupted the lives of the most vulnerable members of society because it caused extensive damage to infrastructure, housing and livelihoods. Europeans are committed to helping them overcome this latest blow.”

De financiering zal de meest getroffenen en kwetsbaren helpen de nasleep te overleven en hun veerkracht bij toekomstige rampen te verbeteren. Er zal voedselhulp worden geboden om mensen te helpen het hoofd boven water te houden totdat de volgende gewassen kunnen worden geplant en geoogst, evenals onderkomens met rampenbestendige eigenschappen, basisgezondheidszorg, water- en sanitaire voorzieningen en hulp bij het levensonderhoud van gemarginaliseerde gemeenschappen en vissersgemeenschappen.

This new funding is in addition to €96 748 already channelled through the International Federation of the Red Cross’s disaster relief emergency fund (DREF) for this disaster. It will be distributed by the European Commission Humanitarian Aid and Civil Protection (ECHO) department through its humanitarian partners, including International Non-Government Organisations, the Red Cross/Red Crescent family and UN agencies.

Achtergrond

Cycloon Phailin kwam op 12 oktober aan land in de buurt van de stad Gopalpur in het district Ganjam, in de staat Odisha. De windsnelheden liepen op tot 220 km/u en hielden na de aanlanding drie tot vier uur aan. Phailin verzwakte vervolgens boven land voordat hij op 14 oktober degenereerde tot een goed gemarkeerd gebied met lage druk. Zware tot zeer zware regenval werd vervolgens ervaren in centraal India en vervolgens, verergerd door hoogwater en het vrijkomen van damwater, vonden er overstromingen plaats in de districten Mayurbhanj, Bhadrak en Balasore in Odisha.

advertentie

De totale schade (volgens de regering van Odisha per 16 oktober) bedraagt: 21 dodelijke slachtoffers als gevolg van een cycloon en 15 als gevolg van overstromingen; 17 dorpen getroffen, met in totaal 674 mensen; 12 hectare akkerland en 149 huizen beschadigd. Voordat Phailin aan land kwam, werden 365 mensen geëvacueerd, die allemaal naar hun dorpen zijn teruggekeerd; 650 mensen werden geëvacueerd vanwege overstromingen.

De meest getroffen districten zijn: Ganjam, Balasor, Puri en Mayurbhanj, die allemaal in Odisha liggen.

DREF-besluit

Eerder deze week heeft ECHO 96,748 euro toegewezen aan het noodfonds voor rampenbestrijding van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC), na een financieringsoproep van de organisatie om dringend te reageren op de behoeften van bijna 15 kwetsbare gezinnen die getroffen zijn door de Cycloon. Deze fondsen, gekanaliseerd via het Indiase Rode Kruis, zullen worden gebruikt om te voorzien in tijdelijke onderkomens, kleding, keukengerei, wateremmers en veilig drinkwater. Er zullen ook gezondheidsvoorlichtingsactiviteiten worden georganiseerd om de verspreiding van door water overgebrachte ziekten tegen te gaan.

Voor meer informatie, klik hier. Voor de Arabische vertaling, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending