Verbind je met ons

Europese Groene Hoofdstad

Wetgevers sluiten akkoord over een nieuwe standaard om greenwashing op de obligatiemarkten tegen te gaan 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

EU-onderhandelaars hebben dinsdag (28 februari) overeenstemming bereikt over de eerste 'best in class'-standaard voor de uitgifte van groene obligaties, ECON.

De "European Green Bonds Standard" (EUGBS), waaraan bedrijven die een obligatie uitgeven, kunnen voldoen, zal beleggers in de eerste plaats in staat stellen hun beleggingen met meer vertrouwen te richten op duurzamere technologieën en bedrijven. Het geeft het bedrijf dat de obligatie uitgeeft ook meer zekerheid dat hun obligatie geschikt zal zijn voor beleggers die op zoek zijn naar groene obligaties in hun portefeuille. De standaard sluit aan bij de meer horizontale taxonomiewetgeving die definieert welke economische activiteiten als ecologisch duurzaam kunnen worden beschouwd.

De deal werd bereikt door onderhandelaars van het EP, onder leiding van de rapporteur Paul Tang (S&D, NL) en het Zweedse EU-voorzitterschap. Het zal investeerders in staat stellen om groene obligaties en bedrijven van hoge kwaliteit te identificeren, waardoor greenwashing wordt tegengegaan, om obligatie-emittenten duidelijk te maken welke economische activiteiten kunnen worden ondernomen met de opbrengst van de obligatie, om een ​​duidelijk rapportageproces op te zetten over het gebruik van de opbrengst van de verkoop van obligaties, en standaardiseer het verificatiewerk van externe beoordelaars, wat het vertrouwen in het beoordelingsproces zal verbeteren.

Transparantie

Alle bedrijven die ervoor kiezen om de standaard te gebruiken bij het op de markt brengen van een groene obligatie, zullen veel informatie moeten vrijgeven over hoe de opbrengst van de obligatie zal worden gebruikt, maar zijn ook verplicht om aan te tonen hoe die investeringen bijdragen aan de transitieplannen van het bedrijf als geheel. De norm vereist daarom dat bedrijven bezig zijn met een algemene groene transitie. De goedkeuring van de standaard zal beleggers ook garanderen dat de obligatie taxonomie is afgestemd.

De openbaarmakingsvereisten, uiteengezet in sjabloonformaten, zullen ook kunnen worden gebruikt door bedrijven die obligaties uitgeven en die niet aan alle vereisten kunnen voldoen om in aanmerking te komen voor de EUGBS. Deze bedrijven zouden zich daarmee aan ambitieuze transparantie-eisen onderwerpen en daardoor profiteren van meer vertrouwen bij beleggers.

Externe reviewers

advertentie

De verordening stelt een registratiesysteem en toezichtkader vast voor externe beoordelaars van Europese groene obligaties – de onafhankelijke entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen of een obligatie groen is. Even belangrijk is dat de verordening bepaalt dat alle feitelijke of zelfs potentiële belangenconflicten naar behoren worden geïdentificeerd, geëlimineerd of beheerd en op transparante wijze worden bekendgemaakt. Er kunnen technische normen worden ontwikkeld die de criteria specificeren om het beheer van belangenconflicten te beoordelen.

Flexibiliteit

Totdat het taxonomieraamwerk volledig operationeel is, zijn de wetgevers overeengekomen om toe te staan ​​dat 15% van de opbrengst van een groene obligatie wordt geïnvesteerd in economische activiteiten die voldoen aan de taxonomievereisten, maar waarvoor nog geen criteria zouden zijn vastgesteld om te bepalen of dat activiteit draagt ​​bij aan een groene doelstelling (technische screeningcriteria).

Paul Tang, rapporteur, zei: “Met € 100 biljoen aan jaarlijkse transacties is de Europese obligatiemarkt de meest populaire optie voor bedrijven en overheden om financiering aan te trekken. Vanavond heeft de EU een grote stap gezet om deze enorme markt groener te maken door de eerste verordening ter wereld over groene obligaties aan te nemen. Maar we zijn ook verder gegaan door groene obligaties te koppelen aan de algehele groene transitie van het bedrijf als geheel.

Deze verordening creëert een gouden standaard waar groene obligaties naar kunnen streven. Het zorgt ervoor dat het ingezamelde geld naar groene activiteiten gaat en dat obligaties worden doorgelicht door professionele en onafhankelijke externe beoordelaars. Dit is een wereld apart van de huidige marktstandaarden.

Het Parlement is er ook in geslaagd een kader op te nemen voor openbaarmaking van groene en aan duurzaamheid gekoppelde obligaties die graag willen laten zien dat ze hun groene claims serieus nemen, maar nog niet in staat zijn om te voldoen aan de strikte normen van de gouden standaard. Met een duidelijk systeem voor openbaarmakingen zullen groene obligaties die dit systeem niet gebruiken, waarschijnlijk met toenemend wantrouwen worden bekeken.”

Achtergrond

Groene obligaties kunnen een cruciale rol spelen bij de financiering van de overgang naar een koolstofarme economie en kunnen helpen het kapitaal te mobiliseren dat nodig is om ambitieuze klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De markt voor groene obligaties heeft sinds 2007 een exponentiële groei doorgemaakt, waarbij de jaarlijkse uitgifte van groene obligaties in 2021 voor het eerst de grens van een half biljoen USD doorbrak, een stijging van 75% ten opzichte van 2020. Europa is de meest productieve uitgifteregio, met 51% van het wereldwijde volume aan groene obligaties die in 2020 in de EU worden uitgegeven. De uitgifte van groene obligaties is echter klein in vergelijking met de totale obligatie-uitgifte, die ongeveer 3 tot 3.5% van de totale obligatie-uitgifte vertegenwoordigt.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending