Verbind je met ons

Klimaatverandering

Wat gebeurt er met de Europese bossen als de wereld warmer wordt?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

  • Over 50 jaar zouden bossen, zoals wij die kennen, uit delen van de wereld kunnen verdwijnen als gevolg van klimaatverandering.
  • Appsilon, een data-analysebedrijf, gebouwd Toekomstige bossen – een datavisualisatie-app om te laten zien hoe verschillende klimaatscenario's de Europese bossen zullen beïnvloeden. Het biedt een ontnuchterende blik in de toekomst, waar delen van het continent ongeschikt worden voor enkele belangrijke boomsoorten.
  • Het bosmigratieproces, afgebeeld in de app, kan ernstige gevolgen hebben voor natuurbehoud en bosbeheer, met gevolgen voor zowel lokale ecosystemen als economieën.

Bomen zijn in beweging. Stijgende temperaturen en afnemende neerslag zorgen wereldwijd voor verschuivingen in plantendistributies. Appsilon, een data science-bedrijf, creëerde Future Forests - een datavisualisatiedashboard - dat laat zien hoe boommigratie er de komende 50 jaar uit zou kunnen zien. Het is gebaseerd op een studies door Poolse wetenschappers, die geprojecteerde reeksen en dreigingsniveaus analyseerden voor 12 Europese bosboomsoorten onder drie verschillende klimaatveranderingsscenario's.

Klik hier om de toekomst van de Europese bossen te zien.

"Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom is datavisualisatie zo'n krachtig hulpmiddel. We wilden de resultaten van de studie weergeven om de aandacht van mensen te vestigen op bosmigratie als een van de minder bekende effecten van klimaatverandering. De verschuiving in de verspreiding van boomsoorten klinkt niet zo slecht. Maar het grootste deel van Europa rood gemarkeerd zien vanwege het volledig verdwijnen van de zilverberk van ons continent? Dan gaan de alarmbellen rinkelen”, zegt Filip Stachura, CEO van Appsilon.

Hoe groot is de dreiging?

"Ons onderzoek heeft aangetoond dat alle geanalyseerde soorten te maken zouden krijgen met een aanzienlijke afname van geschikt leefgebied. Dit zou het einde betekenen van het bos zoals we dat in een aanzienlijk deel van Europa kennen. De ecologische gevolgen van dergelijke veranderingen zouden ernstig zijn voor zowel bosbeheer als natuurbehoud. Het zou kunnen betekenen dat sommige eetbare planten en schimmels zeldzaam worden. De overgang van naald- naar loofbossen kan bijvoorbeeld de productie van bosbessen met de helft verminderen en bosbessen kunnen bijna verdwijnen", zegt professor Marcin Dyderski van het Instituut voor Dendrologie van de Poolse Academie van Wetenschappen.

De app van Appsilon, gebaseerd op het onderzoek van prof. Dyderski et al. stelt gebruikers in staat om in de toekomst van bossen te kijken in drie verschillende scenario's voor klimaatverandering: optimistische, gematigde en pessimistische scenario's. Afhankelijk van hoe ze reageren, werden de bomen bestempeld als winnaars, die zullen gedijen en groeien onder de nieuwe omstandigheden, verliezers, wiens leefgebied met meer dan 50% zal afnemen, en aliens – Noord-Amerikaanse soorten geplant in bossen, die kunnen uitbreiden of inkrimpen hun bereik.

“Bomen hebben het potentieel om onze superkracht te zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis. Hun vermogen om koolstof vast te leggen kan helpen de uitstoot te verminderen en de bestaande koolstof uit de atmosfeer te halen. Maar bomen zijn ook het slachtoffer van klimaatverandering. Onze app geeft een kijkje in de nare toekomst. Maar er is nog tijd om actie te ondernemen om het te veranderen. En daar richten we ons op”, zegt Andrzej Białaś, Data for Good Lead bij Appsilon.

advertentie

Over Appsilon

Appsilon biedt innovatieve data-analyse en machine learning-oplossingen voor Fortune 500-bedrijven, ngo's en non-profitorganisaties. Het kerndoel van het bedrijf is om technologie vooruit te helpen om het leven op aarde te behouden en te verbeteren. Toegewijd aan het positief beïnvloeden van de wereld, draagt ​​het team van Appsilon er routinematig hun tijd en vaardigheden aan bij Gegevens voor goed projecten en biedt veel van zijn diensten aan tegen aanzienlijk verlaagde tarieven of pro bono.

Over het Instituut voor Dendrologie, PAS

Het Instituut voor Dendrologie, Poolse Academie van Wetenschappen, in Kórnik is een wetenschappelijke eenheid die interdisciplinair onderzoek verricht naar de biologie van houtachtige planten op alle niveaus van hun organisatie. Het Instituut verricht onderzoek in twee wetenschappelijke disciplines: biologische wetenschappen en boswetenschappen. Onderzoeksrichtingen die aan het Instituut worden nagestreefd, zijn onder meer: ​​​​biogeografie en systematiek, fysiologie en ecofysiologie, moleculaire biologie, zaadbiologie, biochemie, genetica, proteomica, ecologie, bio-indicatie, fytoremediatie, mycologie en mycorrhiza, selectie, veredeling en vermeerdering van houtachtige planten, entomologie, en biologie van invasieve soorten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending