Verbind je met ons

Klimaatverandering

"Historische overwinning": Bengaalse klimaatactivist begroet COP27-doorbraak op het gebied van verlies en schade

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De klimaatconferentie COP27 in Sharm el Sheikh in Egypte dreigt herinnerd te worden als de internationale top waar niet genoeg werd afgesproken om de wereld echt op koers te krijgen om fossiele brandstoffen uit te bannen. Maar er was één gebied waar meer vooruitgang werd geboekt dan velen hadden verwacht, met overeenstemming over een verlies- en schadefonds, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

"Het is een historische overwinning om het fonds binnen te halen", was de reactie van klimaatactivist Saleemal Huq op de enige echte doorbraak op COP27. De Bengaalse directeur van het International Centre for Climate Change and Development zei dat een verlies- en schadefonds lange tijd een eis was van de meest kwetsbare landen, maar altijd werd geblokkeerd door ontwikkelde landen.

Het fonds is bedoeld voor de landen die het meest hebben geprofiteerd van industriële ontwikkeling aangedreven door kolen, olie en gas om de landen te compenseren die het zwaarst zijn getroffen door overstromingen, droogte, stijgende zeespiegel en de andere gevolgen van klimaatverandering. Bangladesh is een van de landen die het meest aan die gevaren zijn blootgesteld, ondanks het feit dat het een verwaarloosbare bijdrage heeft geleverd aan de wereldwijde koolstofemissies.

Professor Huq, verbonden aan de Independent University in Bangladesh, zei dat het verschil deze keer was dat de ontwikkelingslanden eensgezind aandrongen op het fonds. aan de mensen die lijden".

Een jaar geleden waarschuwde Saleemul Huq op de COP26 in Glasgow in Schotland dat het COP-proces was mislukt omdat "we het al 26 keer hebben gedaan en de klimaatverandering op dit moment plaatsvindt", met het argument dat het niet langer alleen een kwestie was van aanpassing en beperking naarmate er verlies en schade optrad.

Hij had gezegd dat alleen maar akkoord gaan met een dialoog om verlies en schade te bespreken absoluut onaanvaardbaar was als hij het had over enkele van de meest kwetsbare mensen op aarde. Veel zal nu afhangen van hoe snel, hoeveel en hoe vaak 's werelds rijkere landen bijdragen aan het fonds.

De leider van de delegatie van het Europees Parlement in Sharm el Sheikh, groen EP-lid Bas Eickhout, noemde het verlies- en schadefonds het enige wapenfeit van COP27. “De EU toonde leiderschap en doorbrak de impasse door zich voor een fonds uit te spreken. Daardoor heeft de COP toch iets bereikt”, zei hij.

advertentie

“Ik blijf bedroefd dat we zo ver verwijderd zijn van het bereiken van de klimaatdoelstelling van Parijs, maar ik ben optimistisch dat, ondanks alle onheilsprofetieën, het multilaterale proces niet is ingestort. Er is vooruitgang en hoop op meer”, voegde Bas Eickhout toe, die COP27 niettemin omschreef als een “gemiste kans”.

“Hoe langer we vasthouden aan kolen, olie en gas, hoe catastrofaler de gevolgen van klimaatverandering en uiteindelijk de kosten zullen zijn. Het besluit over de oprichting van een schadefonds is een belangrijk politiek signaal, maar zal nog steeds centraal staan ​​in veel discussies op de komende conferenties”, zei hij.

Hij waarschuwde dat het nog steeds onduidelijk is welke landen in het fonds zullen storten en welke in aanmerking komen voor steun, welke de meest kwetsbare mensen en degenen die het hardst door klimaatverandering worden getroffen, moet bereiken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending