Verbind je met ons

Milieu

Natuurherstelwet: het Europees Parlement stemt voor het redden van de natuur

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft het resultaat van de trialoog over de natuurherstelwet aangenomen met 329 stemmen voor, 275 tegen en 24 onthoudingen. Henrike Hahn, Beiers lid van het Europees Parlement (De Groenen/EFA), lid van de Industriecommissie (ITRE), spreker over het industriebeleid en plaatsvervangend woordvoerder van de Duitse Groenen in het Europees Parlement, zegt:

“This law is a major green success for saving European nature, which is in an increasingly critical condition.

De magere steun van de EVP-fractie en de voortdurende bereidheid om de wet in het onderhandelingsproces te laten falen, tonen aan dat de EVP nog steeds niet voldoende heeft begrepen dat klimaatbescherming en het veiligstellen van welvaart onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De natuur is geen ‘nice to have’: we hebben ook intacte ecosystemen nodig als basis voor een concurrerende economie.

Het is geen goede vorm om de kernprojecten van EVP-Commissiekandidaat Ursula von der Leyen niet vanuit uw eigen gelederen te steunen.

It also shows a lack of recognition of how important the Green Deal is for Europe’s climate, security and prosperity. Instead of looking to the far right, the EPP should forge substantive alliances to support the Green Deal – which would also provide powerful support for their own candidate. Being blind to climate and nature conservation will not be of any advantage to the EPP in the upcoming European election.”

Achtergrondinformatie over de wet:

Overkoepelende doelstelling:

By 2030, 20% of the EU’s land areas and 20% of its lake areas are to be renatured, i.e. returned to a state closer to nature.

advertentie

Natura 2000:

De EU-lidstaten hebben de mogelijkheid om prioriteit te geven aan het herstel van gebieden in het EU-brede Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden die zijn aangewezen als herstelgebied.

Vereisten voor niet-verslechtering:

Gerenatureerde gebieden moeten in een goede ecologische toestand blijven.

Maatregelen in agro-ecosystemen, vooral op veengebieden:

Maatregelen ter verbetering van indicatoren (weidevlinders, veldvogels, bestuivers, structurele diversiteit) en renaturatie van drooggelegde heidegebieden, deels door (vrijwillige) vernatting.

Implementatie:

De lidstaten moeten twee jaar na de inwerkingtreding van de wet nationale herstelplannen indienen met duidelijke doelstellingen voor de implementatie ervan.

"Noodrem":

In onvoorzienbare noodsituaties, wanneer de voedselzekerheid in gevaar komt als gevolg van een gebrek aan beschikbaarheid van landbouwgrond in de hele EU, kan het herstel van landbouwecosystemen worden opgeschort

Foto door Adam Kool on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending