Verbind je met ons

Milieu

De EU wil de vervuiling van verpakkingen terugdringen door afvalvermindering, hergebruik en recycling

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Parliament and the EU Council reached an agreement today on a landmark regulation aimed at addressing Europe’s mounting packaging waste crisis. Each year, the average European generates over 188 kilograms of packaging waste, contributing to a significant 20% increase in waste over the past decade.

Onze fractie heeft, in het Europees Parlement en tijdens de zogenaamde triloogonderhandelingen met de lidstaten, een cruciale rol gespeeld in het tegengaan van lobbyen door de industrie om ervoor te zorgen dat de verordening inzake verpakkingen en verpakkingsafval haar ambities waarmaakt. De S&D’s hebben met succes gepleit voor meer hergebruik om de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door wegwerpartikelen terug te dringen, verbeterde recyclingmethoden, veiligere verpakkingen voor consumenten en een algemene vermindering van onnodige verpakkingen. Dit zal van cruciaal belang zijn voor het bereiken van de algemene doelstelling van de verordening – 15% minder verpakkingsafval in 2040 – en voor het terugdringen van de vervuiling, de uitstoot van broeikasgassen en de gezondheidsproblemen die met verpakkingsafval gepaard gaan.

Delara Burkhardt, S&D-lid van het Europees Parlement en onderhandelaar over de verpakkings- en verpakkingsafvalverordening, zei:

“In een ‘business-as-usual’-scenario stevenen we af op een toename van het verpakkingsafval met bijna 20% in 2030, en dit is onaanvaardbaar. Overmatig verpakkingsafval vervuilt ons milieu, draagt ​​bij aan de opwarming van de aarde en schaadt onze gezondheid dankzij 'forever chemicaliën' die in de verpakking zitten.

“Ondanks hevige tegenstand van de verpakkingsindustrie, heeft de S&D Groep volgehouden een meerderheid te verwerven ter ondersteuning van deze cruciale regelgeving. We hebben met succes een betere focus gekregen op de promotie van herbruikbare verpakkingen om de hoeveelheid afval van plastic bekers of tassen voor eenmalig gebruik te verminderen, en de recyclingmogelijkheden van onvermijdelijke verpakkingen uitgebreid.

“Om de gezondheid van mensen te beschermen, hebben we een verbod bereikt op PFAS – voor altijd chemicaliën die ons water, voedsel en het algehele milieu vergiftigen – bij de productie van verpakkingen die in contact komen met voedingsmiddelen. Dit is een grote overwinning voor de mensen en de planeet.”

Het vandaag bereikte voorlopige akkoord moet nog worden bevestigd door het Europees Parlement en de EU-Raad.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending