Verbind je met ons

Milieu

De stemmen van slachtoffers van chemische vervuiling worden genegeerd voor een Europese Industrial Deal

DELEN:

gepubliceerd

on

De Belgische premier Alexander De Croo, die het nationale voorzitterschap van de EU-Raad vertegenwoordigt, is morgen gastheer van een industrietop in samenwerking met de European Chemical Industry Council (CEFIC) en zijn Belgische branchevereniging Essenscia in de haven van Antwerpen.

Deze top, bijgewoond door CEO's van grote bedrijven en verschillende toppolitici, waaronder de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft tot doel de toekomst van de chemische sector te bespreken en mogelijk de strategie voor de EU voor de komende vijf jaar te bepalen in de zogenaamde “ Verklaring van Antwerpen voor een Europese Industriële Deal”.

Tatiana Santos, hoofd chemicaliën bij het Europees Milieubureau (EEB), zegt:

“Deze gebeurtenis vergroot een voor de hand liggende zorg: de prioriteit die de winsten van vervuilers krijgen boven de volksgezondheid en het milieu. Bovendien vindt deze gebeurtenis, in een verbazingwekkende vertoon van minachting voor het welzijn van de burgers, plaats in een van de meest vervuilde regio’s ter wereld, in het huis van BASF, een internationale chemische gigant en een belangrijke veroorzaker van de mondiale vervuiling.”

Afgelopen oktober 2023 vroegen slachtoffers van vervuiling uit België, Italië en Frankrijk om een ​​audiëntie bij Ursula von der Leyen [1] om de verwoestende gevolgen voor de gezondheid van gevaarlijke PFAS-chemicaliën (per- en polyfluoralkylstoffen) aan te pakken. Ondanks hun hartstochtelijke pleidooi werden hun stemmen genegeerd.

Laura Ghiotto en Cristina Cola, Mamme geen PFAS. Brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen [2]

“We gaven ze borstvoeding […] PFAS zaten verborgen in onze melk. We waren ons er niet van bewust dat we onze kinderen vergiftigden! Nu kun je PFAS in hun bloed vinden tot wel 30-40-50 maal het verwachte niveau in de algemene bevolking.”

Terwijl de EU-leiders hun agenda bepalen vóór de verkiezingen, staat deze privé één-op-één discussie tussen de industrie en politici in schril contrast met de hindernissen waarmee zowel burgers als NGO's worden geconfronteerd als ze hun stem willen laten horen. Ondertussen blijven schandalen over chemische vervuiling zich overal in Europa voordoen [3]. Slachtoffers hekelen de acties van bedrijfsgiganten als 3M, Dupont, Chemours of Bayer-Monsanto, die niet alleen de schadelijke effecten van chemicaliën verbergen, maar ook mogen doorgaan met het gebruik ervan.

Stéphanie Escoffier, slachtoffer van chemische vervuiling tijdens haar werk als chemicus bij ARKEMA in Lyon. Brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen [4]

advertentie

“In hoeverre kan een particulier bedrijf het milieu en het drinkwater van honderdduizenden mensen vervuilen? En impact hebben op de gezondheid van bewoners? Wie is verantwoordelijk voor het beoordelen van de risico-batenverhouding voor de samenleving als gevolg van de productie van deze giftige chemicaliën?”

De resultaten van Europa's grootste screeningsprogramma voor giftige chemicaliën, HBM4EU [5], laten alarmerende niveaus van blootstelling aan chemicaliën zien die verband houden met ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. Ondanks toenemend bewijsmateriaal en publieke verontwaardiging blijven beleidsmakers bezwijken onder druk van de industrie, waardoor de broodnodige hervorming van de verouderde EU-wetgeving inzake controle op chemische stoffen, REACH (de verordening inzake de registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen), wordt uitgesteld en beloftes niet worden nagekomen in zijn Chemicals Sustainability Strategy voor een gifvrij Europa.t

Vicky Can, onderzoeker en campagnevoerder bij Corporate Europe Observatory, zegt:

“Morgen zullen vervuilers een goede dag hebben, ten koste van mensen en gemeenschappen in heel Europa. Dit gezellige lobby-evenement met de Big Toxics-industrie, gehouden op de drempel van enkele van Europa's ergste 'forever chemicaliën'-verontreinigingen, is weerzinwekkend. Het is tijd om bedrijven ter verantwoording te roepen voor hun rol in het ontstaan ​​van de giftige vervuilingscrisis, en ze niet te belonen. Morgen zullen NGO's eisen dat er een einde komt aan dit soort geprivilegieerde toegang tot besluitvormers. Het is tijd voor gifvrije politiek.”

Voor veel Europese burgers is de urgentie van verandering nog nooit zo duidelijk geweest. Velen hebben zich verenigd om op te roepen tot een gifvrij Europa, met een petitie die bijna 100,000 handtekeningen heeft verzameld [6] in slechts een paar dagen. Morgen zullen verschillende NGO's de EU-leiders oproepen om prioriteit te geven aan de volksgezondheid en ecologische duurzaamheid boven bedrijfsbelangen [7].

The European Environmental Bureau (EEB) is Europe’s largest network of environmental citizens’ organisations, standing for environmental justice, sustainable development and participatory democracy. Our experts work on climate change, biodiversity, circular economy, air, water, soil, chemical pollution, as well as policies on industry, energy, agriculture, product design and waste prevention. We are also active on overarching issues such as sustainable development, good governance, participatory democracy and the rule of law in Europe and beyond.

1] https://eeb.org/wp-content/uploads/2023/10/20231002-Letter-to-President-Commission.pdf
[2] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Laura-Ghiotto-and-Cristina-Cola-Mamme-no-PFASs.-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission.pdf
[3] De afgelopen maanden hebben zich verschillende schandalen voorgedaan Regio Veneto in Italië aan de “chemische vallei” van Frankrijk, De Nederland, België, beide Vlaanderen en Wallonië, naar Zweden, en verder.
[4] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Stephanie-Escoffier-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission-Ursula-von-der-Leyen.pdf
[5] Het Europese initiatief voor menselijke biomonitoring (HBM4EU), Europa's grootste screeningprogramma ooit voor giftige chemicaliën, getest ruim 13,000 mensen uit 28 Europese landen en constateerde dat de bevolking hieraan is blootgesteld naar “alarmerend hoge” niveaus van gevaarlijke chemicaliën, vooral van kinderen.
[6] https://action.wemove.eu/sign/2024-01-ban-forever-chemicals-EN
[7] Aan de vooravond van deze industriële top: klimaat- en burgerbewegingen in Antwerpen breng wetenschappers en vakbonden samen om een ​​alternatieve visie op een sociale en ecologische haven te bespreken. Het debat zal zich richten op kwesties die verband houden met de gezondheid van werknemers en omwonenden, de wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot PFAS en het herstel van de sterk vervuilde gebieden van Zwijndrecht en Linkeroever. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending