Verbind je met ons

Milieu

Consumentenrechten: definitieve goedkeuring van de richtlijn om consumenten in staat te stellen de groene transitie te ondernemen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Raad heeft vandaag een richtlijn aangenomen om consumenten in staat te stellen de groene transitie in gang te zetten. De nieuwe regels zullen de rechten van consumenten versterken door de richtlijn oneerlijke handelspraktijken (UCPD) en de richtlijn consumentenrechten (CRD) te wijzigen en aan te passen voor de groene transitie en de circulaire economie. Dit is de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.

“Thanks to the directive adopted today, consumers will be better informed, better protected and better equipped to be real actors of the green transition.”
Pierre-Yves Dermagne, Belgisch vicepremier en minister van Economie en Werkgelegenheid

Bescherming tegen oneerlijke praktijken

De richtlijn zal consumenten beschermen tegen misleidende 'groene' claims, inclusief over oneerlijke claims over CO2-compensatie. Het zal ook de aansprakelijkheid van handelaren verduidelijken in geval van informatie (of gebrek aan informatie) over vroegtijdige veroudering, onnodige software-updates of de ongerechtvaardigde verplichting om reserveonderdelen van de oorspronkelijke producent te kopen. De richtlijn zal ook de informatie voor consumenten verbeteren om hen te helpen circulaire en ecologische keuzes te maken. Producten in de hele EU zullen bijvoorbeeld een geharmoniseerd etiket dragen met informatie over de commerciële garantie van duurzaamheid.

Volgende stappen

Nadat de Raad vandaag het standpunt van het Europees Parlement heeft goedgekeurd, is het wetgevingsbesluit aangenomen. Na ondertekening door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad zal de richtlijn worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en in werking treden op de twintigste dag na de publicatie ervan.

Achtergrond

Het voorstel werd op 30 maart 2022 gepresenteerd onder de verantwoordelijkheid van commissaris Didier Reynders. Het is een van de initiatieven die zijn uiteengezet in de Nieuwe Consumentenagenda 2020 en het Actieplan voor de Circulaire Economie 2020 van de Commissie en volgt op de Europese Green Deal. Het maakt deel uit van een pakket van vier voorstellen, samen met de ecodesignverordening en de richtlijnvoorstellen over groene claims en het bevorderen van reparatie (recht op reparatie).

De Raad en het Parlement bereiken een voorlopig akkoord om consumenten te empoweren voor de groene transitie

Circulaire economie (achtergrondinformatie)

advertentie

Standpunt van de Raad

Commissievoorstel

Bezoek de website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending