Verbind je met ons

Milieu

Vermijd diepzeemijnbouw bij gebrek aan wetenschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Samarkand, Uzbekistan 17 February 2024 – De Convention on Migratory Species (CMS) Conference of Parties (COP) werd op 17 februari afgesloten met de goedkeuring van een resolutie waarin de lidstaten worden opgeroepen zich niet bezig te houden met diepzeemijnbouw, of deze te steunen, totdat er voldoende en robuuste wetenschappelijke informatie is verkregen om ervoor te zorgen dat de exploitatie van diepzeemijnbouw geen schadelijke gevolgen heeft voor migrerende mariene soorten, hun prooien en ecosystemen. 


De aanneming van de resolutie door de CMS COP benadrukt nog een mondiale, multilaterale organisatie die een krachtig standpunt inneemt ten aanzien van deze controversiële industrie.  


Sofia Tsenikli, campagneleider DSCC-moratorium voor diepzeemijnbouw zei: " De CMS COP heeft een krachtig signaal afgegeven ten gunste van voorzorg. Wij dringen er nu bij alle lidstaten van de Internationale Zeebodemautoriteit op aan om dringend een moratorium op de diepzeemijnbouw in te stellen op deze speculatieve, winningsindustrie. Diepzeemijnbouw gaat niet alleen over het winnen van mineralen uit de diepzee, het gaat over het verstoren van het weefsel van het oceaanleven. '


Sprekend vanuit de COP, Sandrine Polti, hoofd DSCC Europa toegevoegd: " Als het wordt toegestaan, wordt verwacht dat mijnbouw op commerciële schaal 24 uur per dag op verschillende diepten zal opereren, waarbij elke operatie tientallen jaren mag duren. Naast de directe en onmiddellijke gevolgen voor de diepzee-ecosystemen die daadwerkelijk worden gewonnen, geven bestaande wetenschappelijke onderzoeken aan dat er waarschijnlijk bredere gevolgen zullen zijn voor het mariene milieu, ook voor migrerende soorten en de soorten en ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn. Deze resolutie erkent het belang van de diepzee voor meerdere soorten in de oceaan en zendt een krachtige boodschap uit dat staten zich niet mogen bezighouden met mijnbouw of deze moeten ondersteunen '. 

De bijeenkomst van de CMS COP 14 vond plaats van 12 tot 17 februari in Samarkand, Oezbekistan. 

Informatie, inclusief partijen, over het Verdrag inzake trekkende soorten

Laatste tussenkomst van NGO's op de COP

advertentie

Gezamenlijke NGO-verklaring 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending