Verbind je met ons

Amazone

Inheemse leiders duwen nieuw doelwit om Amazon te beschermen tegen ontbossing

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Luchtfoto toont een rivier en een ontbost perceel van de Amazone in de buurt van Porto Velho, Staat Rondonia, Brazilië 14 augustus 2020. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo

Inheemse groepen drongen er op zondag (5 september) bij wereldleiders op aan om een ​​nieuw doel te steunen om 80% van het Amazonebekken tegen 2025 te beschermen, en zeiden dat gedurfde actie nodig was om de ontbossing te stoppen en het grootste regenwoud van de aarde voorbij een punt van geen terugkeer te duwen, schrijven Matthew Green als Jake Spring.

Afgevaardigden uit de Amazone lanceerden hun campagne op een negendaagse conferentie in Marseille, waar enkele duizenden functionarissen, wetenschappers en campagnevoerders de basis leggen voor de VN-besprekingen over biodiversiteit volgend jaar in de Chinese stad Kunming. Lees meer.

advertentie

"We nodigen de wereldwijde gemeenschap uit om zich bij ons aan te sluiten om de vernietiging van ons huis ongedaan te maken en zo de toekomst van de planeet te beschermen", vertelde José Gregorio Diaz Mirabal, hoofdcoördinator van COICA, dat inheemse groepen in negen landen in het Amazonegebied vertegenwoordigt. Reuters.

Iets minder dan 50% van het Amazonebekken staat momenteel onder enige vorm van officiële bescherming of inheems rentmeesterschap, volgens onderzoek vorig jaar gepubliceerd.

Maar de druk van veeteelt, mijnbouw en olie-exploratie neemt toe. In Brazilië, de thuisbasis van 60% van het bioom, is de ontbossing enorm toegenomen sinds de rechtse president Jair Bolsonaro in 2019 aantrad, vorig jaar het hoogste punt in 12 jaar bereikte en internationaal protest veroorzaakte.

advertentie

Het Amazonebekken als geheel heeft 18% van zijn oorspronkelijke bosbedekking verloren, terwijl nog eens 17% is aangetast, volgens een mijlpaal studies uitgebracht in juli door het Science Panel for the Amazon, op basis van onderzoek door 200 wetenschappers.

Als de ontbossing 20-25% bereikt, kan het Amazonegebied in een dodelijke spiraal terechtkomen waarin het uitdroogt en savanne wordt, volgens de Braziliaanse aardsysteemwetenschapper Carlos Nobre.

De bijeenkomst in Marseille is het laatste 'World Conservation Congress', een evenement dat om de vier jaar wordt gehouden door de International Union for the Conservation of Nature, een forum dat regeringen, het maatschappelijk middenveld en onderzoekers bijeenbrengt.

COICA wil dat het congres haar steun betuigt 'Amazonia80x2025’ om het voorstel een grotere kans te geven om ingang te vinden in Kunming, waar regeringen zullen discussiëren over doelen om de biodiversiteit in het komende decennium te beschermen.

advertentie
advertentie
advertentie

Trending