Verbind je met ons

CO2 uitstoot

De Commissie keurt compensatie voor energie-intensieve bedrijven in Tsjechië goed voor indirecte emissiekosten

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft volgens de EU-staatssteunregels Tsjechische plannen goedgekeurd om energie-intensieve bedrijven gedeeltelijk te compenseren voor hogere elektriciteitsprijzen als gevolg van indirecte emissiekosten in het kader van de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS). De regeling dekt de indirecte emissiekosten die in het jaar 2020 zijn gemaakt en heeft een voorlopig budget van circa € 88 miljoen. De maatregel komt ten goede aan bedrijven die in Tsjechië actief zijn in sectoren die te maken hebben met hoge elektriciteitskosten en die bijzonder blootstaan ​​aan internationale concurrentie.

De compensatie wordt toegekend via een gedeeltelijke terugbetaling van indirecte ETS-kosten aan in aanmerking komende bedrijven. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld op basis van de EU-staatssteunregels, met name de richtsnoeren voor bepaalde staatssteunmaatregelen in het kader van de regeling voor de handel in broeikasgasemissierechten na 2012 en vond dat het in overeenstemming is met de vereisten van de richtlijnen. De regeling zal met name een toename van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen helpen voorkomen doordat bedrijven verhuizen naar landen buiten de EU met minder strenge milieuregelgeving.

Bovendien concludeerde de Commissie dat de verleende steun beperkt is tot het noodzakelijke minimum. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de Commissie concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA. 58608.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending