Verbind je met ons

Klimaatverandering

Door de vervallen gebouwen in Europa leven miljoenen in energiearmoede en heerst er een klimaat in crisis - het is tijd om ze te repareren

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Door eerdere mislukkingen om de Europese klimaat- en energiearmoedecrises aan te pakken, zijn burgers overgeleverd aan stijgende energieprijzen en vernietigende klimaatrampen. De Europese politici staan ​​misschien op het punt dezelfde fouten te herhalen door de kans voor gedurfde actie om een ​​van de grondoorzaken van energiearmoede op te lossen af ​​te wijzen: Europa's lekkende, koude en inefficiënte huisvesting, schrijft Laia Segura, campagnevoerder voor energierechtvaardigheid bij Friends of the Earth Europe en coördinator van de Right to Energy-coalitie.

Naarmate de dagen in heel Europa korter worden en de energierekening stijgt, zullen huishoudens in het hele continent geconfronteerd worden met de gevolgen van deze storing. En hoewel de crisis de meerderheid van de Europeanen in het hele blok zal treffen, zijn het de meest kwetsbaren die het hardst worden getroffen en voor wie de keuze tussen eten, verwarming of betalen om in andere basisbehoeften te voorzien onoverkomelijk zal blijken te zijn. De omvang van deze crisis had voorkomen kunnen worden als politici energiearmoede jaren geleden serieus hadden genomen. Zelfs vóór 2021, toen de energieprijzen omhoog begonnen te schieten en Rusland Oekraïne nog niet was binnengevallen, had 1 op de 4 Europese huishoudens moeite om hun huis te verwarmen of te koelen.

Het is al jaren duidelijk dat Europa moet stoppen met zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Dertig jaar zijn verstreken sinds de Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering – de overeenkomst van alle overeenkomsten om de klimaatverandering aan te pakken – werd ondertekend door de landen die deel uitmaken van de Europese Unie, wat betekent dat de EU-landen dertig jaar de tijd hebben gehad om transportsystemen te bouwen, de landbouw opnieuw vorm te geven en huizen te bouwen die energie-efficiënt en warm zijn zonder enorme invoer van fossiele brandstoffen.

Maar tientallen jaren na hun toezegging om de klimaatverandering aan te pakken, hebben mondiale regeringen de wereld meer dan een graad laten opwarmen en de Europese woningvoorraad is nog steeds niet geschikt voor een wereld die probeert de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Gebouwen verbruiken 40% van Europa's energie en ondanks dat het een voor de hand liggend doel is om op te nemen in de klimaatbeleidsvorming, duurt het tot 2010 voordat EU-besluitvormers in actie komen en eindelijk wetgeving invoeren die energie-efficiëntienormen in nieuwe gebouwen afdwingt, gevolgd door een focus op bestaande gebouwen in 2018 en een eis 'bijna 0 energie uitstoten' voor nieuwbouw in 2020.

In de tussentijd zullen tientallen miljoenen Europeanen hun winters hebben doorgebracht in koude, tochtige gebouwen, zonder de fundamentele waardigheid van het leven in een warm huis, en met alle gevolgen voor hun fysieke en mentale welzijn. Dit heeft de Europese regeringen gediend met een jaarlijkse rekening van ten minste € 200 miljoen aan extra gezondheidsuitgaven. Met de torenhoge prijzen van vandaag zullen tientallen miljoenen (of veel meer - we moeten de volledige omvang van de crisis nog zien) in energiearmoede worden geduwd, gedwongen om prioriteit te geven aan hun basisbehoeften.

Terwijl Europese leiders reageren op de kosten van levensonderhoud en energiecrises, is het duidelijk dat ze in de noodmodus opereren, op zoek naar snelle oplossingen die een deel van de kosten waarmee burgers deze winter geconfronteerd zullen worden, kunnen verlichten, in plaats van kansen te benutten voor duurzame langetermijnoplossingen voor degenen die ze het hardst nodig hebben.

Recente regelingen en verordeningen, waaronder REPowerEU, geven aan dat de EU haar ambitie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en steun voor hernieuwbare energiebronnen vergroot door de uitrol van warmtepompen en zonnepanelen te bevorderen. Tegelijkertijd investeren ze miljarden meer in infrastructuur voor fossiele brandstoffen, wat in schril contrast staat met wat er nodig is om Europa te bevrijden van zijn verslaving aan fossiele brandstoffen en ervoor te zorgen dat Europese burgers niet langer worden overgelaten aan de grillen van Vladimir Poetin of welke andere oliemaatschappij dan ook. - staat voor de komende winters.

advertentie

De richtlijn energieprestatie van gebouwen (kortweg 'richtlijn gebouwen') – momenteel herzien door EU-instellingen en besproken door het Europees Parlement – ​​is precies wat nodig is en de perfecte gelegenheid voor de EU om eindelijk een langetermijnoplossing te bieden voor mensen en planeet.

Deze wetgeving, die gericht is op het verbeteren van de energie-efficiëntie van het Europese gebouwenbestand, kan en moet het renovatietempo versnellen, een plan opstellen om de Europese huisvesting koolstofarm te maken en manieren uitstippelen om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren kunnen profiteren van warmere, klimaatvriendelijkere woningen.

Maar dat is natuurlijk niet wat er gebeurt, of in ieder geval niet wat er genoeg gebeurt. De lidstaten in de Europese Raad hebben hun standpunt over de richtlijn al bepaald, wat te weinig en te laat is - met weinig garanties dat woningen de komende tien jaar ingrijpende renovaties zullen ondergaan. Het resultaat is een schokkende aanklacht tegen het vermogen van de lidstaten om woorden in daden om te zetten en ten minste een van de meest diepgewortelde oorzaken van de energie- en klimaatcrises op te lossen. De laagste rendementsdoelstellingen van de gemeente zijn ongelooflijk laag en hoeven pas in het komende decennium te worden gehaald – zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw.

We weten dat het standpunt van de Raad niet voldoende maatregelen zal opleveren om klimaatbestendige huizen te bouwen of degenen te helpen die dat het hardst nodig hebben, het is aan het Europees Parlement om hun discussie af te ronden en alle lidstaten een realiteitscheck aan te bieden: bescherm de meest kwetsbare huishoudens voor de winter door sterke minimale energieprestatienormen (MEPS) te ondersteunen met sociale waarborgen voor de residentiële sector, en door ervoor te zorgen dat de slechtst presterende gebouwen worden aangevallen. Dit moet worden ondersteund door financiële steun en technische bijstand, zodat kwetsbare huishoudens kunnen profiteren van grondige renovaties die goed zijn voor hun persoonlijk en financieel welzijn, maar ook voor het klimaat.

Het tijdperk van excuses is voorbij. De Europese burgers betalen de prijs voor het falen en de kortzichtigheid van de politieke leiders van het blok. Het is tijd om de realiteit van de vele crises waarin we ons bevinden onder ogen te zien en te voorzien in wat nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken en voor eens en voor altijd een einde te maken aan energiearmoede. Maar eerst is het tijd om de gebouwen van Europa te repareren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending