Verbind je met ons

Energie

Een nieuwe definitie van hernieuwbare waterstof

DELEN:

gepubliceerd

on

Hernieuwbare waterstof zal een cruciale rol spelen in Europa's reis naar klimaatneutraliteit, maar deze sector, die zoveel potentieel heeft, heeft pragmatisme nodig om zijn schaalbaarheid en concurrentievermogen te waarborgen.

De EU leidde op een gegeven moment de ontwikkeling van waterstof vanaf het front, maar andere continenten hebben sindsdien een inhaalslag gemaakt en hebben al wetgeving aangenomen om hun productie te stimuleren en te beschermen.

De Amerikaanse Inflation Reduction Act, bijvoorbeeld, werd in augustus van kracht en introduceerde belastingkredieten die als zo genereus werden beschouwd aandelen waterstofbedrijven met maar liefst 75% omhoog na de aankondiging.

De wet reserveert de hoogste belastingverlagingen voor werkelijk emissievrije waterstof – het kanaliseren van publieke middelen in groene oplossingen op een "technologieneutrale" basis.  

De stimulans van $ 3/kg van de Inflation Reduction Act voor koolstofvrije waterstof maakt groene waterstof goedkoper dan grijze en zal leiden tot een explosie van de meest kosteneffectieve vormen van hernieuwbare waterstof. Dit betekent ook dat de kosten van geïmporteerde groene waterstof naar Europa lager kunnen zijn dan welke Europese producent dan ook kan evenaren.

In Europa zijn stimulansen voor op waterstof gebaseerde brandstoffen onder de EU-richtlijn hernieuwbare energie (RED) alleen voorbehouden aan de zogenaamde hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong of RFNBO's. Deze worden gemaakt van koolstofarme elektriciteit met behulp van een elektrolyseproces. Hoewel RFNBO's veelbelovend zijn, is er geen reden om aan te nemen dat zij de enige of zelfs de meest duurzame oplossing zullen zijn om in de hele EU koolstofvrije waterstof te leveren.

Er is aangevoerd dat de Europese Commissie er goed aan zou doen om het enorme potentieel van geavanceerde hernieuwbare waterstof afgeleid van duurzame afvalgrondstof te begrijpen en te erkennen en de bronnen van waterstof die onder de groene paraplu kunnen concurreren, uit te breiden tot buiten alleen RFNBO's. 

advertentie

Hernieuwbare waterstof kan worden gemaakt uit een aantal groene bronnen, waaronder wind, zon, kernenergie, waterkracht, getijdenenergie, aardwarmte en biomassa. Hiervan is misschien wel de meest controversiële biomassa. 

Veel milieuactivisten hebben een complete afkeer van het gebruik van bomen om energie op te wekken, wat volgens hen leidt tot ontbossing, en stellen in plaats daarvan voor om landbouwgrond te gebruiken voor voedsel in plaats van voor brandstofproductie.

Dit, zo wordt beweerd, is echter niet het volledige beeld: we zien steeds meer het enorme potentieel van geavanceerde op biomethaan gebaseerde waterstof uit ultraduurzame grondstoffen zoals stro en andere reststromen van landbouwafval. 

Wanneer productie wordt gecombineerd met koolstofafvang en -opslag, leveren ze samen een duurzaamheidsprofiel op dat beter is dan dat van de RFNBOS, zelfs netto koolstofnegatief. Bovendien produceren ze grote hoeveelheden duurzame emissievrije waterstof die zal helpen om de algemene doelstellingen van de EU voor waterstof te halen en ervoor te zorgen dat de "Repower EU"-doelstelling om 35 bcm biomethaan te produceren op de meest duurzame en koolstofefficiënte manier wordt geïmplementeerd.

Als onderdeel van de richtlijn hernieuwbare energie (RED), zou de Europese Commissie, zo is gezegd, de term "hernieuwbare waterstof" opnieuw moeten definiëren door middel van een gedelegeerde handeling van de Commissie en nagaan of niet-RFNBO-vormen van hernieuwbare waterstof dezelfde behandeling zullen krijgen als RFNBO's. 

Het huidige kader geeft grote prioriteit aan de gemeenschap van RFNBO's, die na jaren van massale investeringen en subsidies de markt heeft verstoord, zo wordt beweerd.

Een bron uit de energiesector zei: “De EU probeert een dure sector te beschermen die de gewenste doelen van het blok niet zal halen. Dit verhindert een open markt voor de snel veranderende nieuwe geavanceerde hernieuwbare technologieën.”

RFNBO's hebben een bijkomend probleem, en dat is het concept van additionaliteit. De RED-clausule 'additionaliteit' vereist dat exploitanten een uurlijkse correlatie garanderen tussen de opwekking van hernieuwbare elektriciteit en de productie van waterstof via elektrolyse om een ​​stabiel gebruik van het elektriciteitsnet te garanderen. Vanwege de intermitterende aard van wind- en fotovoltaïsche elektriciteit, kunnen RFNBO's, die zijn gemaakt met hernieuwbare elektriciteit, alleen op specifieke tijden worden gemaakt (dat wil zeggen wanneer de wind waait) en moet hun capaciteit worden afgestemd op beschikbare hernieuwbare energie om te voorkomen net congestie.

Volgens ingewijde bronnen zou de Commissie deze 'additionaliteitsclausule' kunnen schrappen ten gunste van een maandelijkse doelstelling die het mogelijk zou maken dat "RFNBO's" gedeeltelijk worden gemaakt van elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen.

Na vele vertragingen staat deze gedelegeerde handeling van de Commissie nu voor de deur. Momenteel hebben alleen RFNBO's een speciaal mandaat, maar hernieuwbare waterstof wordt breder gedefinieerd als waterstof die wordt geproduceerd door de elektrolyse van water (in een elektrolyser, aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen), of door de reforming van biogas of biochemische conversie van biomassa, indien in overeenstemming met de duurzaamheidscriteria van artikel 29 van Richtlijn (EU) 2018/2001 van het Europees Parlement en de Raad. 

De Commissie staat voor een cruciale keuze: een relatief beperkte kijk op de waterstoftoekomst van Europa afdwingen of een breed scala aan hernieuwbare en duurzame waterstofbronnen laten concurreren om kosteneffectieve emissievrije waterstof te leveren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending