Verbind je met ons

Onderwijs

Informatie hiaten tegenhouden van het hoger onderwijs in veel EU-landen

DELEN:

gepubliceerd

on

1165-mediumTe weinig landen gebruiken de informatie die zij over het hoger onderwijs verzamelen om hun universiteiten te verbeteren en de kansen die zij bieden voor studenten. Dit wordt getoond in een Eurydice verslag vandaag (22 mei) gepubliceerd. Het rapport 'Modernization of Higher Education in Europe: Access, Retention and Employability' onderzoekt wat overheden en instellingen voor hoger onderwijs doen om de toegang tot het hoger onderwijs te verruimen, het aantal studenten dat het hoger onderwijs afmaakt te vergroten (retentie) en het begeleiden van studenten bij het betreden van de arbeidsmarkt (inzetbaarheid). Meer dan 30 landen namen deel aan het onderzoek - alle EU-lidstaten, met uitzondering van Luxemburg en Nederland, plus IJsland, Liechtenstein, Montenegro, Noorwegen en Turkije.

"Het hoger onderwijs moet meer doen om te reageren op zwakke punten: we willen bijvoorbeeld meer diversiteit in de studentenpopulatie aanmoedigen. Universiteiten moeten meer kansarme studenten aantrekken, vooral mensen met een laag inkomen, met een handicap en met een migrantenstatus. of verschillende etniciteiten. Naast het inspireren van grotere diversiteit, kunnen relevante gegevens ons helpen de impact van onze beleidsprioriteiten beter te beoordelen en waar nodig van koers te veranderen. We moeten overgaan tot een meer proactief gebruik van gegevens en feedback om de besluitvorming te informeren, " zei Androulla Vassiliou, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd.

Het rapport toont aan dat:

  • Hoewel veel landen informatie te verzamelen over hun student bevolking, wordt data-analyse vaak niet gekoppeld aan concrete doelstellingen (zoals het waarborgen van de toegang van kansarme leerlingen naar het hoger onderwijs), en veel landen zijn zich niet bewust als hun studentenpopulatie wordt steeds diverser (zie figuur 1) .
  • Zeer weinig landen (BE (fl), IE, FR, LT, MT, FI en het Verenigd Koninkrijk (Schotland)) hebben doelstellingen voor verbetering van de toegang tot het hoger onderwijs voor mensen uit ondervertegenwoordigde groepen zoals laag inkomen.
  • Ongeveer de helft van de Europese hogeronderwijssystemen heeft schakelprogramma's voor deelnemers die niet rechtstreeks uit het secundair onderwijs komen (BE, CZ, DK, DE, IE, FR, AT, PL, PT, SI, SE, SK, UK, IS, HR) en punten uit het hoger onderwijs toekennen die de waarde erkennen van het eerdere leren van studenten (ook ES, IT, LI, FI, NO). Er is een duidelijke geografische kloof zichtbaar met betrekking tot maatregelen om de toegang tot hoger onderwijs te verruimen, aangezien deze nog steeds het meest voorkomen in het noorden en westen van Europa.
  • Een groot aantal landen niet systematisch berekenen voltooiing en / of drop-out tarieven. Dit geldt ook voor landen die het beleid aanpakken van retentie en voltooiing hebben, maar duidelijk gebrek aan basisgegevens om de impact van dit beleid analyseren.
  • In de meeste landen, instellingen voor hoger onderwijs om informatie te verstrekken over employability (bijv arbeidsparticipatie van hun afgestudeerden, hoe ze zich ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor hun afgestudeerden om een ​​baan te vinden) voor de kwaliteitsborging. Echter, afgestudeerde tracking informatie is nog zelden gebruikt om het beleid voor hoger onderwijs te ontwikkelen.
  • Het gebruik van kwaliteitsborging om cruciale beleidsdoelen voor een ruimere toegang en betere retentie- en voltooiingspercentages te bevorderen, kan helpen bij het volgen van de voortgang van studenten en kan bepalen hoe instellingen voor hoger onderwijs (bijv. Universiteiten, hogescholen) deze informatie gebruiken om terug te komen in een cyclus van kwaliteitsverbetering.

Figuur 1: Veranderingen in de diversiteit van de studenten in het hoger onderwijs, 2002 / 03-2012 / 13

Achtergrond

De modernisering van het hoger onderwijs in Europa: toegang, behoud en inzetbaarheid onderzoekt het beleid en de praktijk met betrekking tot de ervaring van studenten in het hoger onderwijs in drie fasen: toegang, waarvoor bewustwording van het aanbod van hoger onderwijs vereist is, de vereisten om te worden toegelaten en het proces van toelating; doorstroom in de opleiding, inclusief ondersteuning die geboden kan worden bij problemen; en de overgang van hoger onderwijs naar de arbeidsmarkt.

De Commissie Agenda voor de modernisering van het hoger onderwijs onderstreept de problemen van flexibele trajecten naar het hoger onderwijs; hoe effectiviteit en efficiëntie in het hoger onderwijs te waarborgen; en het bieden van bruikbare vaardigheden aan studenten voor gemakkelijke overgang naar de arbeidsmarkt na het afstuderen.

advertentie

Eurydice

De taak van het Eurydice-netwerk is om te begrijpen en uit te leggen hoe de verschillende onderwijssystemen van Europa zijn georganiseerd en hoe ze werken. Het netwerk biedt beschrijvingen van nationale onderwijssystemen, vergelijkende studies gewijd aan specifieke onderwerpen, indicatoren en statistieken. Alle publicaties van Eurydice zijn gratis verkrijgbaar op de website van Eurydice of op verzoek in print. Met haar werk wil Eurydice begrip, samenwerking, vertrouwen en mobiliteit op Europees en internationaal niveau bevorderen. Het netwerk bestaat uit nationale eenheden in Europese landen en wordt gecoördineerd door het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur van de EU. Voor meer informatie over Eurydice, klik hier.

Meer informatie

Het volledige rapport is beschikbaar in het Engels op de website van Eurydice

Europese Commissie: Onderwijs en opleiding

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending