Informatie hiaten tegenhouden van het hoger onderwijs in veel EU-landen

1165-mediumTe weinig landen gebruiken de informatie die zij over het hoger onderwijs verzamelen om hun universiteiten te verbeteren en de kansen die zij bieden voor studenten. Dit wordt getoond in een Eurydice verslag vandaag gepubliceerd (22 mei). In het rapport 'Modernisering van het hoger onderwijs in Europa: toegang, behoud en inzetbaarheid' wordt onderzocht wat overheden en instellingen voor hoger onderwijs doen om de toegang tot hoger onderwijs te vergroten, het aantal studenten dat het hoger onderwijs voltooit (retentie) te vergroten en studenten begeleiding te bieden bij het betreden van de arbeidsmarkt (inzetbaarheid). Meer dan 30-landen namen deel aan de enquête - alle EU-lidstaten, met uitzondering van Luxemburg en Nederland, plus IJsland, Liechtenstein, Montenegro, Noorwegen en Turkije.

"Het hoger onderwijs moet meer doen om te reageren op zwakke punten: bijvoorbeeld, we willen meer diversiteit in de studentenpopulatie aan te moedigen. Universiteiten moeten meer kansarme leerlingen, vooral mensen uit achtergronden met lage inkomens, met een handicap, migranten status of verschillende etnische groepen aan te trekken. Evenals inspirerende grotere diversiteit, kan relevante gegevens ons helpen om de impact van onze beleidsprioriteiten beter te kunnen beoordelen en om koers te veranderen waar nodig. We moeten verhuizen naar een meer pro-actief gebruik van gegevens en terugkoppeling naar de besluitvorming te informeren ", zegt Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd commissaris Androulla Vassiliou.

Het rapport toont aan dat:

  • Hoewel veel landen informatie te verzamelen over hun student bevolking, wordt data-analyse vaak niet gekoppeld aan concrete doelstellingen (zoals het waarborgen van de toegang van kansarme leerlingen naar het hoger onderwijs), en veel landen zijn zich niet bewust als hun studentenpopulatie wordt steeds diverser (zie figuur 1) .
  • Zeer weinig landen (BE (fl), IE, FR, LT, MT, FI en het Verenigd Koninkrijk (Schotland)) hebben doelstellingen voor verbetering van de toegang tot het hoger onderwijs voor mensen uit ondervertegenwoordigde groepen zoals laag inkomen.
  • Ongeveer de helft van de Europese stelsels voor hoger onderwijs zijn schakelprogramma's voor nieuwkomers die niet rechtstreeks afkomstig uit het secundair onderwijs (BE, CZ, DK, DE, IE, FR, AT, PL, PT, SI, SE, SK, UK, IS, HR) en spaarpunten hoger onderwijs dat de waarde van verworven competenties van leerlingen te herkennen (ook ES, IT, LI, FI, NO). Een duidelijke geografische kloof is zichtbaar ten aanzien van maatregelen om de toegang tot het hoger onderwijs te verbreden, omdat zij het meest voor in het noorden en het westen van Europa te blijven.
  • Een groot aantal landen niet systematisch berekenen voltooiing en / of drop-out tarieven. Dit geldt ook voor landen die het beleid aanpakken van retentie en voltooiing hebben, maar duidelijk gebrek aan basisgegevens om de impact van dit beleid analyseren.
  • In de meeste landen, instellingen voor hoger onderwijs om informatie te verstrekken over employability (bijv arbeidsparticipatie van hun afgestudeerden, hoe ze zich ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor hun afgestudeerden om een ​​baan te vinden) voor de kwaliteitsborging. Echter, afgestudeerde tracking informatie is nog zelden gebruikt om het beleid voor hoger onderwijs te ontwikkelen.
  • Met behulp van kwaliteitsborging tot cruciale beleidsdoelstellingen voor een bredere toegang en een betere retentie en voltooiing prijzen kunnen helpen bij het toezicht op de voortgang van studenten te bevorderen, en te bepalen hoe de instellingen voor hoger onderwijs (bijvoorbeeld universiteiten, hogescholen) deze informatie gebruiken om terug te voeden in een cyclus van kwaliteitsverbetering.

Figuur 1: Veranderingen in de diversiteit van de studenten in het hoger onderwijs, 2002 / 03-2012 / 13

Achtergrond

De modernisering van het hoger onderwijs in Europa: toegang, retentie en inzetbaarheid onderzoekt het beleid en de praktijk met betrekking tot de studentenervaring in het hoger onderwijs door middel van drie fasen: toegang, waarvoor kennis van het aanbod van hoger onderwijs, de te eisen eisen en het proces vereist zijn van toelating; doorloop van het studieprogramma, inclusief ondersteuning die kan worden geboden wanneer zich problemen voordoen; en overgang van hoger onderwijs naar de arbeidsmarkt.

Van de Commissie Agenda voor de modernisering van het hoger onderwijs onderstreept de problemen van flexibele trajecten naar het hoger onderwijs; hoe effectiviteit en efficiëntie in het hoger onderwijs te waarborgen; en het bieden van bruikbare vaardigheden aan studenten voor gemakkelijke overgang naar de arbeidsmarkt na het afstuderen.

Eurydice

De taak van de Eurydice-netwerk is om te begrijpen en uit te leggen hoe de verschillende Europese onderwijssystemen zijn georganiseerd en hoe ze werken. Het netwerk biedt beschrijvingen van de nationale onderwijssystemen, vergelijkende studies gewijd aan specifieke thema's, indicatoren en statistieken. Alle Eurydice publicaties zijn gratis beschikbaar op het Eurydice-website of in print op aanvraag. Door haar werk, Eurydice heeft tot doel begrip, samenwerking, vertrouwen en mobiliteit op Europees en internationaal niveau. Het netwerk bestaat uit nationale eenheden gevestigd in de Europese landen en wordt gecoördineerd door de Europese Unie Onderwijs, audiovisuele media en cultuur Uitvoerend Agentschap. Voor meer informatie over Eurydice, klik hier.

Meer informatie

Het volledige rapport is beschikbaar in het Engels op de website van Eurydice

Europese Commissie: Onderwijs en opleiding

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Onderwijs, EU

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *