Verbind je met ons

Vervoer

Aangenomen voorstellen van de Transportcommissie voor spoorwegcapaciteit: een grote stap voorwaarts voor het goederenvervoer per spoor

DELEN:

gepubliceerd

on

De TRAN (Commissie Transport en Toerisme) van het Europees Parlement heeft vandaag unaniem haar standpunt aangenomen over het gebruik van de spoorweginfrastructuur in de interne Europese spoorwegruimte. De voorgestelde verordening heeft tot doel de spoorwegcapaciteit te vergroten en de betrouwbaarheid te verbeteren door een internationaal, digitaal en flexibel systeem te creëren voor het beheren en toewijzen van schaarse spoorwegcapaciteit. Hoewel het ontwerpvoorstel van de Europese Commissie over het algemeen positief is ontvangen, zijn er lacunes geconstateerd, vooral op het gebied van gebruikersraadpleging en regelgevend toezicht. Het Parlement is in de positieve richting gegaan bij het aanpakken van deze openlijke zorgen.

In de eerste plaats wordt de voorgestelde oprichting van ERP (European Railway Undertaking Platform) zeer verwelkomd. Het is voor infrastructuurbeheerders niet mogelijk capaciteitsleveringsplannen op te stellen die tegemoetkomen aan de behoeften van gebruikers, en met name van goederenvervoergebruikers waar de vraag niet statisch is en voortdurend evolueert, zonder voortdurend overleg met de spoorwegondernemingen. De oprichting van het European Railway Undertaking Platform zal ervoor zorgen dat ENIM (European Network of Infrastructure Managers) een duidelijke tegenhanger zal hebben om mee samen te werken tijdens het planningsproces.

Ten tweede zal het versterken van de rol van ENRRB (European Network of Regulatory Bodies) zorgen voor een groter regelgevend toezicht op ENIM en ervoor zorgen dat er voldoende checks and balances aanwezig zijn. Het is bijzonder belangrijk dat ENRRB de bevoegdheid krijgt om, vóór de vaststelling ervan, de Europese kaders voor capaciteitsbeheer, verkeersbeheer en prestatiebeoordeling te beoordelen.

Ten derde zouden de meeste bepalingen van deze verordening volgens het voorstel van de Commissie pas eind 2029 in werking treden, wat betekent dat de verordening een verwaarloosbare impact zou hebben op de doelstellingen van de modal shift voor 2030. Door de implementatiedata naar voren te halen, zorgt het Europees Parlement ervoor dat de verordening in een goede positie verkeert om dit decennium al een rol te spelen.

Ten slotte moet ervoor worden gezorgd dat nieuwe bepalingen die door het Europees Parlement aan de verordening zijn toegevoegd, zoals het creëren van “systematische treinpaden” door infrastructuurbeheerders, onderworpen zijn aan ENRRB-toezicht en in overleg met ERP tot stand komen.

ERFA-voorzitter Dirk Stahl, stelt: “meer dan 50% van het Europese goederenvervoer per spoor overschrijdt tegenwoordig minstens één nationale grens. Gegeven het feit dat capaciteitsbeheer tegenwoordig grotendeels een nationale focus heeft, probeert dit goederenvervoer per spoor effectief een internationale dienst te exploiteren via een lappendeken van nationale netwerken. Als we het goederenvervoer per spoor in een positie willen brengen om te groeien, is het essentieel dat we afstappen van een systeem dat nationaal, handmatig en rigide is, naar een systeem dat internationaal, digitaal en flexibel is. Het werk van het Europees Parlement en de rapporteur, Tilly Metz, is zeer welkom”.

ERFA-secretaris-generaal, Conor Feighan, concludeerde: “de unanieme goedkeuring van het rapport door de TRAN-commissie betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat we het voorstel tijdens de levensduur van dit Europees Parlement zullen aannemen. Het is belangrijk dat de werkzaamheden ook in de Raad worden voortgezet om ervoor te zorgen dat een snelle aanneming van de verordening, zodat de voordelen van dit voorstel zo snel mogelijk door de industrie kunnen worden gevoeld.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending