Verbind je met ons

Vervoer

Stem voorbij mythen: steun het pragmatische vergunningsstandpunt van de EU-vervoerscommissie

DELEN:

gepubliceerd

on

Jonge beroepschauffeurs in de EU zijn het doelwit geweest van een misleidende veiligheidscampagne. De Commissie transport en toerisme (TRAN) van het Europees Parlement biedt concrete stappen om de jeugdwerkloosheid en het chauffeurstekort in de EU aan te pakken, terwijl de verkeersveiligheidsaspecten zorgvuldig worden overwogen en aangepakt. De visie ervan moet door de plenaire vergadering worden onderschreven. 

Te midden van de voortdurende herziening van de EU-rijbewijzenrichtlijn is het belangrijk om feiten van fictie te onderscheiden bij het tegengaan van de mythe dat alle jonge beroepschauffeurs onveilig zijn op de Europese wegen.

Voorafgaand aan een cruciale plenaire stemming over de richtlijn, die een belangrijke uitdaging voor de wegvervoersector, namelijk het tekort aan chauffeurs, zou kunnen aanpakken, heeft de IRU de leden van het Europees Parlement voorzien van feiten en cijfers die de vooroordelen die momenteel op jonge beroepschauffeurs gericht zijn, ontraadselen door bepaalde groepen en riep op tot onbevooroordeelde, pragmatische oplossingen.

Zoals voorgesteld door TRAN moet de herziene rijbewijsrichtlijn:

  • Bevestig dat 18 jaar oud de regel is voor professionele vrachtwagenchauffeurs, zowel voor nationale als internationale operaties,
  • bevestigen dat de leeftijd van 21 jaar de regel is voor professionele bus- en touringcarchauffeurs en tegelijkertijd de mogelijkheid van de lidstaten erkennen om de rijleeftijd voor alle soorten diensten, inclusief diensten die langer zijn dan 21 km, te verlagen tot onder de 50 jaar, en
  • Zorg ervoor dat opgeleide jongeren onmiddellijk na hun afstuderen toegang krijgen tot een professionele rijopleiding, door 17-jarigen de kans te geven om samen met een ervaren chauffeur een begeleide rijopleiding te volgen.

IRU EU-directeur belangenbehartiging Raluca Marian zei: “De jongeren in de EU zijn het doelwit geweest van een bedrieglijke veiligheidscampagne.

“IRU wil bijzondere aandacht vestigen op de vooringenomenheid die wordt uitgeoefend op jonge professionele chauffeurs onder het voorwendsel van veiligheidstekortkomingen.

“Jonge beroepschauffeurs en jonge chauffeurs zijn niet hetzelfde. Beroepschauffeurs rijden om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze zijn volledig gemotiveerd en honderden uren lang getraind om verstandig te rijden om in hun levensonderhoud te voorzien."

advertentie

De EU mist momenteel ruim 500,000 professionele bus- en vrachtwagenchauffeurs, een tekort dat wordt verergerd door het grote aantal chauffeurs dat jaarlijks met pensioen gaat en de lage instroom van nieuwe chauffeurs die het beroep ingaan.

De door TRAN voorgestelde herziene versie van de richtlijn biedt effectieve oplossingen om nieuwe en veilige arbeidskrachten, waaronder jongeren, aan te trekken voor het beroep van chauffeur.

“Met het oog op de plenaire stemming op 27 februari roepen wij de parlementariërs op om het TRAN-rapport te steunen, dat concrete stappen biedt om de jeugdwerkloosheid en het chauffeurstekort in de EU aan te pakken, terwijl de verkeersveiligheidsaspecten zorgvuldig worden overwogen en aangepakt”, besluit Raluca Marian.

Over IRU
IRU is de wereldorganisatie voor wegvervoer, die economische groei, welvaart en veiligheid bevordert door de duurzame mobiliteit van mensen en goederen. Als de stem van meer dan 3.5 miljoen bedrijven die mobiliteits- en logistieke diensten exploiteren in alle regio's van de wereld, leidt IRU oplossingen om de wereld te helpen beter te bewegen.
www.iru.org 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending