Verbind je met ons

EU

Week vooruit: de staat waarin we ons bevinden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het grote decor van deze week is de 'State of the EU' (SOTEU) toespraak van voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, tot het Europees Parlement in Straatsburg. Het is een verwaandheid geleend van de VS, wanneer de president van de Verenigde Staten het Congres aan het begin van elk jaar toespreekt en zijn (en het is tot nu toe altijd een hij geweest) plannen voor het komende jaar uiteenzet. 

Ik sta altijd versteld van het Amerikaanse zelfvertrouwen en het bijna onverwoestbare geloof dat Amerika de grootste natie op aarde is. Hoewel denken dat je gewoon geweldig bent een plezierige gemoedstoestand moet zijn, doet de hachelijke toestand van de VS op zoveel niveaus me op dit moment denken dat de overdreven kritische blik die Europeanen op hun lot werpen een gezonder perspectief kan zijn. Toch zou het soms fijn zijn als we de vele voordelen van de EU zouden erkennen en wat meer 'Europees en trots' zouden zijn.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel interesse SOTEU uitoefent buiten degenen die het meest betrokken zijn bij de activiteiten van de EU. In de regel gaan Europeanen, afgezien van een kleine groep van de meest vrome mensen, niet rond met bukken over hoe gewoon bloeiend de EU is, of in het algemeen enthousiast zijn over haar richting. Hoewel we misschien hebben nagedacht over het contrafeitelijke scenario, heeft het VK elke EU-burger een zeer grimmige blik gegeven van "wat als?" 

advertentie

Als we kijken naar waar de wereld zich bevindt, ziet de EU eruit alsof ze gezonder is dan de meeste - dit heeft dit jaar ook een letterlijke betekenis, we zijn waarschijnlijk het meest gevaccineerde continent op aarde, er is een ambitieus plan om onze economie een boost te geven de pandemische malaise en het continent heeft zijn kin uitgestoken en besloten niets minder te doen dan de wereld leiden bij het aanpakken van klimaatverandering. Persoonlijk voel ik een grote golf van hoop uit het feit dat we collectief besloten lijken te hebben dat het genoeg is met degenen binnen de EU die terug willen vallen op democratische waarden en de rechtsstaat. 

Deze week komen er verschillende voorstellen van de Commissie: Vestager presenteert het plan voor 'Europe's Digital Decade'; Borrell zal de plannen van de EU voor banden met de Indo-Pacifische regio uiteenzetten; Jourova zal het plan van de EU voor de bescherming van journalisten uiteenzetten; en Schinas zullen het EU-pakket over de respons op noodsituaties op gezondheidsgebied en paraatheid presenteren. 

Het is natuurlijk een plenaire zitting van het Parlement. Behalve over SOTEU zullen de humanitaire situatie in Afghanistan en de betrekkingen van de EU met de Taliban-regering worden besproken; mediavrijheid en de rechtsstaat in Polen, de Europese gezondheidsunie, de Europese blauwe kaart voor kennismigranten en LGBTIQ-rechten staan ​​allemaal ter discussie.

advertentie

EU

Week vooruit: een gewaarschuwd mens is een gewaarschuwd mens

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič zal op woensdag (8 september) het tweede jaarlijkse strategische toekomstverslag van de Commissie presenteren. Het rapport komt een week voor de jaarlijkse 'State of the EU'-toespraak van de voorzitter van de Commissie. Het initiatief maakt deel uit van een poging om ervoor te zorgen dat de EU veerkrachtig is in het aangezicht van uitdagingen, maar ook in staat is zich voor te bereiden door een vooruitziende blik te verankeren in alle aspecten van beleidsvorming. Het 2021-rapport zal kijken naar structurele wereldwijde megatrends in de richting van 2050 die de EU zullen beïnvloeden, en zal gebieden identificeren waar de EU haar mondiale leiderschap zou kunnen versterken. 

Op dinsdag (7 september) zal commissaris Hahn een persconferentie houden over de goedkeuring van het kader voor groene obligaties, de EUGBS (de Europese norm voor groene obligaties) wil een "robuust instrument zijn om aan te tonen dat zij legitieme groene projecten financieren die in overeenstemming zijn met de EU-taxonomie".

Parlement

advertentie

Europe fit for the Digital Age Executive Vice President en Competition Commissioner Margrethe Vestager zal (6 september) in het parlement bijeenkomen met de voorzitters van vijf commissies (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) voor een gedachtewisseling over de digitale agenda. 

Het Comité voor de rechten van de vrouw en de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan zullen bijeenkomen om de situatie van vrouwen- en meisjesrechten te bespreken.

De speciale commissie kankerbestrijding komt op donderdag (9 september) bijeen om de uitwisseling van gezondheidsgegevens en de digitalisering op het gebied van kankerpreventie en -zorg te bespreken, evenals een update over de uitvoering van de EU-strategie voor chemische stoffen voor duurzaamheid in de context van kankerpreventie.

advertentie

De Subcommissie veiligheid en defensie zal de situatie in Afghanistan bespreken, evenals een studie over 'EU paraatheid en reacties op chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen' en Sven Mikser MEP (S&D, EE) ontwerprapport over ' Uitdagingen en vooruitzichten voor multilaterale massavernietigingswapens, wapenbeheersing en ontwapeningsregimes'. 

Rechtbank

Het Hof van Justitie van de Europese Unie zal zich uitspreken over de terugvordering van 2.7 miljard euro van het VK omdat het er niet in is geslaagd een op risico's gebaseerde benadering van douanecontrole in te voeren, ondanks herhaalde waarschuwingen van OLAF, het onafhankelijke fraudebestrijdingsbureau van de EU. Het uitblijven van een oplossing voor dit probleem betekende ook dat EU-fabrikanten moesten concurreren met ondergewaardeerde goederen die via de EU de EU binnenkomen. Het cijfer van OLAF heeft betrekking op de jaren 2011-2017. Andere belangrijke uitspraken worden verwacht op het gebied van asiel (C-18/20, C-768/19).

Raad

De ministers van Landbouw en Visserij zullen informeel bijeenkomen van 5 tot 7 uur. De ministers van Economische Zaken en Financiën zullen op 6 september een informele bijeenkomst per videoconferentie hebben en op 10-11 opnieuw een informele bijeenkomst. Zoals gebruikelijk zal de Eurogroep bijeenkomen voorafgaand aan de inclusieve vergadering op 10. 

ECB

De Europese Centrale Bank zal donderdag haar reguliere maandelijkse vergadering houden, nu de inflatie de doelstelling van 2% overschrijdt, zullen alle ogen gericht zijn op wat de ECB vervolgens gaat doen.

Tunesië

EU-hoge vertegenwoordiger Josep Borrell brengt vrijdag (10 september) een bezoek aan Tunesië. In juli ontsloeg de Tunesische president Kais Saied de premier en vermoedde hij dat het parlement noodbevoegdheden zou inroepen in het licht van demonstraties over economische tegenspoed en een toename van Covid-19-gevallen. De EU heeft Tunesië opgeroepen zijn grondwet en de rechtsstaat te respecteren . 

Verder lezen

EU

Terug naar school, blik van EU Reporter op de komende week

gepubliceerd

on

Voor degenen onder jullie die een verkwikkende zomervakantie hebben weten te ontsnappen, goed gedaan, jullie zullen het nodig hebben. De komende periode wordt (weer) een drukke periode. 

Veel wetgeving is begonnen aan zijn wetgevende reis door de complexe besluitvormingsmachine van de EU, met veel zeer vlezige voorstellen op weg om in plakjes, blokjes en kruiden te worden gesneden, en uiteindelijk in de pan van het bemiddelingscomité te worden gegooid om om vijf uur 's ochtends te worden gepresenteerd door een wazige politicus als een zwaarbevochten triomf van het voorzitterschap. Tot de groten behoren de klimaatvoorstellen Digital en 'Fit for 55'. De klimaatvoorstellen beloven bijzonder kwetsend te zijn, aangezien er al overeenstemming is bereikt over de 'Klimaatwet' waarin koolstoftoezeggingen zijn vastgelegd; het vinden van een definitieve balans tussen de voorstellen zal een tot nu toe onbekende omvang vergen.

De Brusselse ringweg was in augustus vrij sluimerend totdat de catastrofale gebeurtenissen in Afghanistan 20 jaar westerse interventie tot een minder dan triomfantelijke, paniekerige en roemloze exit brachten. Het 'Westen' ligt in een gescheurde puinhoop, met vertrouwen op een historisch dieptepunt. De commissie-von der Leyen presenteerde zich als een 'geopolitieke', de regering van Biden verklaarde 'America's back!' - en toch zijn we hier. Een ding dat ik heb geleerd, is dat dingen nooit zo erg zijn dat ze niet erger kunnen worden. De triomf van de Taliban en de brute herinnering dat ISIS niet is verdwenen, zal steun bieden aan degenen die hun idealen elders steunen. Het is geen mooi plaatje, maar Europa en het bredere 'Westen' moeten de moed hebben van zijn betere zelf dat de rechten, democratie, de rechtsstaat en welvaart verdedigt, zowel in binnen- als buitenland. 

advertentie

Volgende week komen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie bijeen voor informele raden om de nasleep van de recente gebeurtenissen te bespreken. De ernstige instabiliteit dichter bij huis in onder meer Noord-Afrika, Libanon en Wit-Rusland en natuurlijk Afghanistan.

De ministers van Defensie zullen bijeenkomen om het Strategisch Kompas van de EU te bespreken, het streven is om tegen november een volledig document te hebben; recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat de EU meer verantwoordelijkheid en gecoördineerde actie op het gebied van veiligheid en defensie moet nemen.

Op dinsdag (31 augustus) zal er een buitengewone vergadering zijn van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, die zullen samenkomen om te bespreken hoe zij zullen omgaan met de onvermijdelijke verplaatsing van mensen uit Afghanistan, hervestiging in de EU, en ook om de buurlanden te steunen die al miljoenen vluchtelingen opgenomen die meer financiële steun nodig hebben.

advertentie

Rechtsstaat

Het is moeilijk om een ​​baken te zijn voor de rechtsstaat in het buitenland, als je eigen constituerende delen vrolijk de normen verscheuren, wat me naar Polen en Hongarije brengt waar de staat van stasis gedurende de zomer is gebleven.

Von der Leyen wees Europarlementariërs en juridische experts af in een brief van vijf pagina's waarin werd vermeld hoe Hongarije zes van de acht rechtsstatelijke beginselen had geschonden die verband houden met de besteding van de EU-begroting en daarom de onlangs ingevoerde 'rule of law conditionaliteit' zou moeten activeren mechanisme om misbruik van middelen te voorkomen. Von der Leyen schreef dat de leden van het Europees Parlement niet genoeg bewijs hadden geleverd voor de inbreuken en dat de Commissie "niet naar behoren is opgeroepen om op te treden".

Polen's dag van afrekening op 16 augustus was een non-event, met verdere prevariatie van het hoofdkwartier van de Commissie. Je kunt niet anders dan denken dat er iemand in de juridische dienst van de Commissie is die het citaat van Douglas Adams aan de muur heeft hangen: “Ik hou van deadlines. Ik hou van het suizende geluid dat ze maken als ze voorbij gaan.”

De Commissie schopte het blik op de weg terwijl ze de reactie van Polen "lezen en analyseren". Vice-president Jourova zal op maandag (30 augustus) Polen bezoeken. De geluiden van de minister van Justitie Zbigniew Ziobro zijn niet bemoedigend, die onlangs tweette dat de EU verwikkeld is in een "hybride oorlog" tegen de EU. 

Ondertussen blijft Slovenië haperen bij het voordragen van openbare aanklagers bij het Europees Openbaar Ministerie, terwijl de Sloveense premier Jansa benoemingen blokkeert.

Verder lezen

Economie

Europa als wereldspeler: € 79.5 miljard ter ondersteuning van ontwikkeling

gepubliceerd

on

De EU zal tegen 79.5 2027 miljard euro investeren in ontwikkeling en internationale samenwerking in de buurlanden en daarbuiten, Maatschappij.

Als onderdeel van haar begroting 2021-2027 herziet de Europese Unie de manier waarop ze buiten het blok investeert. na een mijlpaalovereenkomst met EU-landen in december 2020 zullen de EP-leden stemmen tijdens de plenaire vergadering van juni in Straatsburg over de oprichting van het Global Europe Fund van 79.5 miljard euro, dat verschillende bestaande EU-instrumenten samenvoegt, waaronder het Europees Ontwikkelingsfonds. Deze stroomlijning zal de EU in staat stellen haar waarden en belangen wereldwijd effectiever te handhaven en te bevorderen en sneller te reageren op nieuwe mondiale uitdagingen.

Het instrument zal de prioriteiten van het buitenlands beleid van de EU financieren in de komende zeven jaar en duurzame ontwikkeling ondersteunen in EU-buurlanden, evenals in Afrika bezuiden de Sahara, Azië, Amerika, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Global Europe zal projecten ondersteunen die bijdragen aan het aanpakken van problemen zoals armoedebestrijding en migratie en het bevorderen van EU-waarden zoals: mensenrechten en democratie.

advertentie

Het programma zal ook mondiale multilaterale inspanningen ondersteunen en ervoor zorgen dat de EU haar verbintenissen in de wereld kan nakomen, met inbegrip van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het klimaatakkoord van Parijs. Dertig procent van de totale financiering van het programma zal bijdragen aan het bereiken van klimaatdoelstellingen.

Ten minste € 19.3 miljard is bestemd voor EU-nabuurlanden en € 29.2 miljard zal worden geïnvesteerd in Afrika bezuiden de Sahara. De financiering van Europa als wereldspeler zal ook worden gereserveerd voor snellereactiemaatregelen, waaronder crisisbeheersing en conflictpreventie. De EU zal haar steun aan duurzame investeringen wereldwijd opvoeren onder het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling Plus, die als hefboomwerking privaat kapitaal zullen gebruiken als aanvulling op directe ontwikkelingshulp.

Tijdens de onderhandelingen met de Raad zorgde het Parlement ervoor dat de leden van het Europees Parlement meer betrokken werden bij strategische beslissingen over het programma. Na goedkeuring zal de verordening over Europa als wereldspeler met terugwerkende kracht van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021.

advertentie

Europa als wereldspeler is een van 15 EU-vlaggenschipprogramma's gesteund door het Parlement bij de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2021-2027 en de EU-herstelinstrument, die de Unie gezamenlijk in staat zullen stellen de komende jaren meer dan 1.8 biljoen euro aan financiering te verstrekken.

Wereldwijd Europa 

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending