Verbind je met ons

Landbouw

Een nieuwe definitie van de toekomst van de Europese landbouw: balans tussen vooruitgang en bescherming

DELEN:

gepubliceerd

on

Klimaatactie, voedselzekerheid en biodiversiteit – deze concepten vormen terecht de kern van het landbouwbeleid van de EU en vormen de sleutel tot de bescherming en ontwikkeling van Europese landbouwgronden ten behoeve van toekomstige generaties, schrijft Nicola Mitchell, CEO van Life Scientific.

Ze zijn ook het onderwerp van een enorm debat, omdat boeren, wetenschappers en beleidsmakers worstelen met de juiste manier om doelstellingen die soms tegengesteld lijken te zijn, in evenwicht te brengen.

Just recently, France’s Senate adopted its ‘Farm France’ bill with the aim to uphold France’s ‘food sovereignty’ and ensure food supplies are not distorted by foreign competition. Meanwhile, Germany has committed to implementing integrated pest management as part of its toolbox to slash its use of synthetic pesticides. This comes as the EU is revising rules under the Farm to Fork Strategy designed to minimise the ecological impact of European agriculture and promote healthier food systems. Of all the initiatives under discussion, the Sustainable Use of Pesticides Regulation (SUR) stands out. Its stated goal? Simply to slash the EU’s chemical pesticide use in half by 2030 in an effort to alleviate agriculture’s ecological impact.

While applauding the drive to preserve Europe’s ecology, we must ask if such a crude target should and can be achieved, and raise questions about a regulation that poses a significant risk to food security, farmers’ livelihoods, and ultimately, the future of European agriculture as a whole.

Onze boeren, onze rentmeesters

Europe’s farmers are the custodians of our rural environment, which we all depend on to bring food to our tables. Their ability to safeguard our agricultural heritage, however, hinges on equipping them with effective tools to protect their crops. Put simply, at a time of rising food prices and insecurity, an indiscriminate goal of cutting pesticide use in half over the next seven years would leave farmers vulnerable to pest and weed damage, in turn endangering food security, rural stewardship and the overall viability of European farming.

Evidence provided by Slovenian MEP Franc Bogovič paints a dire picture. In the worst-case scenario, we might face up to a 30% drop in apple and olive output, a 23% plunge in tomato production, and a 15% fall in wheat harvest. It’s not hard to imagine how such shocks could trigger shortages and increase dependency on nations with laxer environmental and quality standards.

advertentie

En toch biedt SUR boeren geen realistische alternatieve strategieën voor plaagbestrijding en doet het niets om de stijgende kosten van landbouwinputs, van brandstof tot kunstmest, aan te pakken.

Landbouw 2.0: De weg naar veerkracht

Terwijl beleidsmakers ernaar streven duurzame landbouwpraktijken te verdedigen, wordt het hoog tijd dat ze hun focus verleggen van ruwe kwantitatieve reductiedoelstellingen naar het omarmen van technologieën en processen die een soepele transitie mogelijk kunnen maken. Het is bemoedigend om te zien dat politici uit het hele spectrum luisteren naar de zorgen van boeren en deze in Brussel ter harte nemen.

Om de noodzakelijke politieke steun te verwerven moet de SUR een perspectief aannemen dat zowel ambitieuzer als praktischer is, waarbij de complexiteit en uitdagingen van vandaag begrepen worden zonder het innovatieve potentieel van morgen te saboteren.

Hoewel alternatieven zoals biocontroleproducten een enorme belofte tonen, wordt de voortgang ervan belemmerd door langdurige en bureaucratische autorisatieprocessen. Op soortgelijke wijze worden generieke gewasbeschermingsmiddelen met dezelfde hachelijke situatie geconfronteerd. Net als hun farmaceutische tegenhangers bevatten deze producten identieke actieve ingrediënten in dezelfde formulering als hun merkequivalent, maar tegen een fractie van de prijs.

Het opheffen van de belemmeringen voor de markttoegang voor bio- en generieke producten zou niet alleen de kosten bij de boerderij onmiddellijk verlagen, maar ook de grote multinationale fabrikanten, die de traditionele gewasbeschermingsmarkt domineren, ertoe aanzetten om in efficiëntere en duurzamere producten te investeren. Deze investeringen zouden dan worden beschermd door nieuwe, winstverhogende patenten, die een cyclus van innovatie en vooruitgang in de industrie zouden bevorderen die zowel boeren en consumenten als het milieu ten goede zou komen.

Op de lange termijn zou de EU meer nadruk moeten leggen op de integratie van geavanceerde technologie zoals opbrengstkartering en optische systemen met meerdere sensoren, maar boeren zullen het zich niet kunnen veroorloven hun landbouwpraktijken te moderniseren als we niet nu beginnen met het verlagen van hun kosten.

Deze holistische benadering is de weg naar een moderne Europese landbouw die ons klimaat, onze biodiversiteit en onze voedselzekerheid beschermt. We hebben geen tijd te verspillen aan de lastige en vastgelopen politiek die de SUR heeft gekenmerkt. Consistente toepassing en slimme handhaving van de bestaande regelgeving zal alle actoren de juiste prikkels bieden om hun rol te spelen in de broodnodige groene transitie. Door onze boeren te voorzien van zowel de modernste als meer betaalbare hulpmiddelen, kunnen we de natuur verdedigen zonder de landbouw te vernietigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending