Verbind je met ons

Bedrijf

Is de glans van activistische investeringen afgesleten?

gepubliceerd

on

Een paar recente gevallen suggereren dat het tij eindelijk zou kunnen leiden tot activistische investeringen, die tot voor kort leken een vastgeroest onderdeel van de zakenwereld te worden. Hoewel de waarde van door activistische investeerders aangehouden activa de afgelopen jaren mogelijk is gestegen (in het VK is dit cijfer tussen 43 en 2017 met 2019% gestegen om $ 5.8 miljard), daalde het aantal campagnes 30% in het jaar voorafgaand aan september 2020. Die daling kan natuurlijk deels worden verklaard door de gevolgen van de aanhoudende coronaviruspandemie, maar het feit dat steeds meer toneelstukken aan dovemansoren gericht lijken te zijn, kan duiden op een sombere lange termijn. vooruitzichten op termijn voor activistische agitators.

Het laatste voorbeeld komt uit Engeland, waar vermogensbeheerfonds St James's Place (SJP) het onderwerp was van een poging tot activistische interventie van de kant van PrimeStone Capital vorige maand. Na aankoop van een belang van 1.2% in het bedrijf stuurde het fonds een open brief aan de raad van bestuur van SJP, die hun recente staat van dienst betwist en oproept tot gerichte verbeteringen. Het gebrek aan insnijding of originaliteit in het PrimeStone-manifest betekende echter dat het relatief gemakkelijk werd weggewuifd door SJP, met weinig impact op de aandelenkoers. De teleurstellende aard en het resultaat van de campagne zijn indicatief voor een groeiende trend in de afgelopen jaren - en een trend die in een post-Covid-19-samenleving nog duidelijker zou kunnen worden.

PrimeStone kan niet inspireren

Het PrimeStone-stuk nam de traditionele vorm aan die de voorkeur kreeg van activistische investeerders; na het verwerven van een minderheidsbelang in SJP, probeerde het fonds zijn spieren te buigen door de vermeende tekortkomingen van het huidige bestuur te benadrukken in een bericht van 11 pagina's. In de brief werd onder meer de opgeblazen bedrijfsstructuur van het bedrijf genoemd (meer dan 120 afdelingshoofden op de loonlijst), de Aziatische belangen en de dalende aandelenkoers gevallen 7% sinds 2016). Ze identificeerden ook een "dure cultuur”In de achterkamer van SJP en maakte ongunstige vergelijkingen met andere welvarende platformbedrijven zoals AJ Bell en Integrafin.

Hoewel sommige van de kritiek elementen van geldigheid hadden, was geen ervan bijzonder nieuw - en ze schetsten geen volledig beeld. In feite hebben verschillende derde partijen kom naar de verdediging van het bestuur van SJP, erop wijzend dat het gelijkstellen van de neergang van het bedrijf met de opkomst van belangen zoals AJ Bell oneerlijk en overdreven simplistisch is, en dat SJP zich opmerkelijk goed staande houdt tegen redelijkere toetsstenen zoals Brewin Dolphin of Rathbones.

De vermaningen van PrimeStone over de hoge uitgaven van SJP houden misschien wat water bij, maar ze beseffen niet dat een groot deel van die uitgaven onvermijdelijk was, aangezien het bedrijf gedwongen werd te voldoen aan wijzigingen in de regelgeving en bezweken voor tegenwind van inkomsten buiten zijn controle. Zijn indrukwekkende prestaties ten opzichte van zijn concurrenten bevestigen dat het bedrijf te maken heeft met sectorbrede problemen die zijn verergerd door de pandemie, iets dat PrimeStone opmerkelijk niet volledig heeft erkend of aangepakt.

Gedenkwaardige stemming op handen voor URW

Het is een soortgelijk verhaal aan de andere kant van het Kanaal, waar de Franse miljardair Xavier Niel en zakenman Léon Bressler een belang van 5% hebben verzameld in de internationale exploitant van winkelcentra Unibail-Rodamco-Westfield (URW) en Angelsaksische activistische investeerdersstrategieën toepassen om te proberen URW veilig te stellen. bestuurszetels voor zichzelf en duw URW in een risicovolle strategie om de aandelenkoers op korte termijn op te drijven.

Het is duidelijk dat URW, zoals de meeste bedrijven in de detailhandel, een nieuwe strategie nodig heeft om de door pandemie veroorzaakte recessie te helpen doorstaan, vooral gezien de relatief hoge schuldenlast (meer dan € 27 miljard). Daartoe hoopt de raad van bestuur van URW op lancering project RESET, dat zich richt op een kapitaalverhoging van € 3.5 miljard om de goede kredietwaardigheid van het bedrijf te behouden en de voortdurende toegang tot alle belangrijke kredietmarkten te garanderen, terwijl de winkelcentra geleidelijk worden afgebouwd.

Niel en Bressler willen echter afzien van de kapitaalverhoging van € 3.5 miljard ten gunste van de verkoop van de Amerikaanse portefeuille van het bedrijf - een verzameling prestigieuze winkelcentra die over het algemeen bewezen bestand tegen de veranderende winkelomgeving - om schulden af ​​te betalen. Het plan van activistische investeerders wordt tegengewerkt door een aantal externe adviesbureaus, zoals Proxinvest en Glas Lewis, waarbij de laatste het "een te risicovolle gok" noemt. Gezien dat kredietbeoordelaar Moody's heeft voorspeld een daling van 18 maanden in huurinkomsten die winkelcentra waarschijnlijk zal treffen - en zelfs zo ver zijn gegaan om te waarschuwen dat het niet implementeren van de kapitaalverhoging die RESET ondersteunt, zou kunnen leiden tot een verlaging van de rating van URW - het lijkt waarschijnlijk dat de rating van Niel en Bressler ambities zullen worden afgewezen op 10 novemberth aandeelhoudersvergadering, op dezelfde manier als die van PrimeStone.

Groei op lange termijn in plaats van winsten op korte termijn

Elders lijkt Twitter-CEO Jack Dorsey dat ook te hebben overwinnen een poging van de bekende activistische investeerder Elliott Management om hem uit zijn rol te zetten. Hoewel een recente commissievergadering heeft afgezien van enkele van Elliott's eisen, zoals het terugbrengen van de bestuurstermijnen van drie naar één jaar, koos het ervoor om zijn trouw te verklaren aan een algemeen directeur die toezicht had gehouden op het totale aandeelhoudersrendement van 19% voorafgaand aan Elliott's betrokkenheid bij de sociale media-kolos eerder dit jaar.

Kan het, naast de atypisch weinig inspirerende campagnes die elders in de markt worden gevoerd en de achteruitgang van de sector als geheel, zijn dat activistische investeerders hun slagkracht verliezen? Ze hebben lange tijd de aandacht gevestigd op hun ondernemingen door flitsende capriolen en gewaagde prognoses, maar het lijkt erop dat zowel bedrijven als aandeelhouders beseffen dat hun benaderingen achter hun gebrul vaak fatale tekortkomingen bevatten. Een focus op kortetermijninflatie van de aandelenkoers ten koste van de stabiliteit op lange termijn wordt namelijk aan het licht gebracht als de onverantwoordelijke gok die het is - en in een wankele post-Covid-economie zal verstandige voorzichtigheid waarschijnlijk boven onmiddellijke winst met toenemende regelmaat.

Digitale economie

#DigitalServicesAct, #DigitalMarketsAct - Tijd voor onze democratie om technologie in te halen, zegt Margrethe Vestager tijdens de plenaire vergadering van het EESC

gepubliceerd

on

De aanstaande initiatieven van de Europese Commissie om digitale diensten en markten te reguleren, zullen ervoor zorgen dat providers de verantwoordelijkheid nemen voor de diensten die ze aanbieden en dat digitale giganten hun eigen regels niet opleggen aan de Europese markten, zei Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie.

De Digital Services Act van de Europese Commissie en de Digital Markets Act, die naar verwachting binnenkort worden gepubliceerd, zullen de Europese democratie helpen om de laatste twintig jaar van digitale ontwikkeling in te halen, door te bepalen hoe digitale diensten moeten worden geleverd en digitale markten werken, zei Vestager gisteren (3 December) aan de plenaire vergadering van het Europees Economisch en Sociaal Comité tijdens een debat over Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.

EESC-voorzitter Christa Schweng benadrukte dat de digitale transitie belangrijker dan ooit is geworden als een van de twee bouwstenen van het herstel van Europa uit de COVID-19-crisis, samen met de groene transitie.

De voorzitter van het EESC citeerde een recente studie waarin werd geschat dat tegen 2030 de cumulatieve extra bbp-bijdrage van nieuwe digitale technologieën in de EU 2.2 biljoen euro zou kunnen bedragen - het equivalent van het gecombineerde bbp van Spanje en Nederland voor 2019.

Schweng zei: "We hebben een Europese, mensgerichte benadering van digitalisering nodig. Zonder het vertrouwen van de burgers en bedrijven zullen we de kansen die digitalisering biedt niet kunnen aangrijpen. Daarom is het belangrijk om een ​​echte Europese Dataspace te bouwen waar onze gegevens worden beschermd en privacy en zelfbeschikking zijn gegarandeerd. We moeten ook de technologische soevereiniteit van de EU opbouwen en tegelijkertijd de wereldwijde digitale handel in stand houden. "

Vestager schetste de belangrijkste elementen van de digitale strategie van de Commissie, haar focus op het aantrekken van particuliere investeringen, haar afhankelijkheid van vlaggenschipinitiatieven (op het gebied van digitale vaardigheden, digitale overheidsdiensten en cyberbeveiliging) en de opbouw en inzet van digitale capaciteiten.

"Nu zorgt de Digital Services Act ervoor dat digitale dienstverleners hun verantwoordelijkheid nemen en aansprakelijk zijn voor de diensten die ze leveren, en dat vertrouwen kan worden hersteld", aldus Vestager. "Illegale online-inhoud en producten die niet voldoen aan de regels die we voor fysieke producten hebben, vormen het probleem. Beide moeten worden opgelost en moeten op Europese schaal worden opgelost."

"The Digital Markets Act", merkte ze op, "zal tegen gigantische bedrijven zeggen: je bent meer dan welkom om zaken te doen in Europa, je bent meer dan welkom om succesvol te zijn, maar er is een lijst met do's en don ' ts wanneer je die poortwachterspositie bereikt om ervoor te zorgen dat er eerlijke concurrentie is en de consument op de best mogelijke manier van dienst is. Het fundamentele punt hier is dat de markt ons als consument dient en dat we technologie willen die we echt kunnen vertrouwen. "

Stefano Mallia, voorzitter van de werkgeversgroep van het EESC, zei: "Europese werkgevers zijn voorstander van het hoofddoel om de digitale soevereiniteit van Europa te herstellen. Wij zijn er vast van overtuigd dat investeren in digitalisering de beste manier is voor de EU en haar lidstaten van de huidige economische tegenspoed, het herstel ondersteunen en nieuwe banen creëren. "

Hij sprak de steun van het bedrijfsleven uit voor de doelstelling van de Commissie om het komende decennium meer dan € 20 miljard per jaar in AI te investeren, en citeerde een recent gepubliceerde McKinsey-studie waaruit blijkt dat, hoewel slechts een kwart van de bedrijven wereldwijd de impact van het gebruik van AI lijkt die impact vooral afkomstig te zijn van het genereren van nieuwe inkomsten en niet van kostenreductie - een bevinding die het onderzoeken waard is in gesprekken tussen de Commissie, het bedrijfsleven en vakbonden.

Oliver Röpke, voorzitter van de EESC-Werknemersgroep, zei: "Als werknemersvertegenwoordigers zijn we ervan overtuigd dat digitalisering naast de huidige pandemie een kans is om betere banen en arbeidsomstandigheden te hebben. Er zijn echter duidelijke en eerlijke regels nodig om digitale communicatie te voorkomen. platforms om de wetgeving te omzeilen en een smartphoneversie van 19 te creërenth eeuws kapitalisme. Om ervoor te zorgen dat we ten volle kunnen profiteren van het enorme potentieel van digitalisering, moeten we de sociale partners er volledig bij betrekken via een duidelijk kader met op alle niveaus verankerde rechten op het gebied van informatie, raadpleging en participatie van werknemers. "

Hij zei ook dat het vinden van eerlijke en effectieve manieren om de digitale economie te belasten een fundamentele blauwdruk is om te zorgen voor een juiste herverdeling van rijkdom naarmate nieuwe technologieën worden ontwikkeld en robotisering zich verspreidt.

Seamus Boland, voorzitter van de EESC Diversity Europe Group, benadrukte dat de pandemie de digitalisering van ons leven aan het licht heeft gebracht en heeft versneld, en tegelijkertijd de benarde situatie van mensen die niet wisten hoe ze de technologie moesten gebruiken, aan het licht bracht.

"Digitalisering moet worden voltooid op een manier die eerlijk is en dat brengt iedereen mee", zei hij. "Ik ben er vast van overtuigd dat Europa de transformatie naar het digitale tijdperk met succes zal beheren als we voortbouwen op onze sterke punten en op onze waarden. Alle ogen zijn gericht op Europa om die weg te leiden, zodat EU-regelgeving de mondiale standaard wordt. niet alleen om 'Europa geschikt te maken voor het digitale tijdperk', maar ook om het 'digitale tijdperk geschikt te maken voor Europa en de wereld'. '

Verder lezen

Digitale economie

Nieuwe EU-regels: digitalisering om de toegang tot de rechter te verbeteren

gepubliceerd

on

Grensoverschrijdende videoconferenties en veiligere en gemakkelijkere documentuitwisseling: ontdek hoe nieuwe EU-regels voor het digitaliseren van justitie voordelen zullen opleveren voor mensen en bedrijven. Op 23 november keurde het Parlement twee voorstellen goed modernisering van de rechtsstelsels in de EU, wat zal helpen vertragingen te verminderen, de rechtszekerheid te vergroten en de toegang tot de rechter goedkoper en gemakkelijker te maken.

Nieuwe regelgeving zal verschillende digitale oplossingen implementeren voor grensoverschrijdende bewijsverkrijging en betekening van documenten met als doel de samenwerking tussen nationale rechtbanken in verschillende EU-landen efficiënter te maken.

Door technologieën voor communicatie op afstand goed te keuren, worden de kosten verlaagd en kunnen bewijsmateriaal sneller worden verzameld. Om bijvoorbeeld een persoon te horen in een grensoverschrijdende procedure, kan videoconferentie worden gebruikt in plaats van dat fysieke aanwezigheid vereist is.

Er zal een gedecentraliseerd IT-systeem komen dat nationale systemen samenbrengt, zodat documenten sneller en veiliger elektronisch kunnen worden uitgewisseld. De nieuwe regels bevatten aanvullende bepalingen om gegevens en privacy te beschermen wanneer documenten worden verzonden en bewijsmateriaal wordt verzameld.

De verordeningen helpen de procedures te vereenvoudigen en bieden rechtszekerheid aan mensen en bedrijven, wat hen zal aanmoedigen om internationale transacties aan te gaan, waardoor niet alleen de democratie maar ook de interne markt van de EU wordt versterkt.

De twee voorstellen actualiseren de bestaande EU-regelgeving inzake de betekening van documenten en bewijsverkrijging om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit moderne digitale oplossingen.

Ze maken deel uit van de inspanningen van de EU om rechtsstelsels te helpen digitaliseren. Terwijl digitale oplossingen in sommige landen al effectief zijn gebleken, vinden grensoverschrijdende gerechtelijke procedures nog steeds grotendeels op papier plaats. De EU wil de samenwerking op EU-niveau verbeteren om mensen en bedrijven te helpen en het vermogen van wetshandhaving te behouden mensen effectief beschermen.

De op soja gebaseerde COVID-19-crisis heeft voor veel problemen gezorgd voor het gerechtelijk apparaat: er zijn vertragingen opgetreden bij de persoonlijke verhoren en bij de grensoverschrijdende betekening van gerechtelijke documenten; onvermogen om persoonlijke rechtsbijstand te verkrijgen; en het verstrijken van termijnen als gevolg van vertragingen. Tegelijkertijd maken het stijgende aantal insolventiezaken en het aantal ontslagen als gevolg van de pandemie het werk van de rechtbanken nog kritischer.

De voorstellen treden in werking 20 dagen na hun publicatie in het officiële tijdschrift van de EU.

Verder lezen

Bedrijf

De Commissie stelt maatregelen voor om het delen van gegevens te stimuleren en Europese gegevensruimten te ondersteunen

gepubliceerd

on

Vandaag (25 november) presenteert de Commissie de Data Governance Act, het eerste resultaat in het kader van de datastrategie die in februari is aangenomen. De verordening zal het delen van gegevens in de EU en tussen sectoren vergemakkelijken om welvaart voor de samenleving te creëren, de controle en het vertrouwen van zowel burgers als bedrijven met betrekking tot hun gegevens vergroten, en een alternatief Europees model bieden voor de gegevensverwerkingspraktijk van grote technologieplatforms.

De hoeveelheid data die wordt gegenereerd door overheidsinstanties, bedrijven en burgers groeit voortdurend. Verwacht wordt dat het met vijf zal vermenigvuldigen tussen 2018 en 2025. Deze nieuwe regels zullen het mogelijk maken om deze gegevens te benutten en de weg vrij te maken voor sectorale Europese dataruimte ten voordele van de samenleving, burgers en bedrijven. In de datastrategie van de Commissie van februari van dit jaar zijn negen van dergelijke dataruimtes voorgesteld, variërend van industrie tot energie en van gezondheid tot de Europese Green Deal. Ze zullen bijvoorbeeld bijdragen aan de groene transitie door het beheer van het energieverbruik te verbeteren, de levering van gepersonaliseerde geneeskunde te realiseren en de toegang tot openbare diensten te vergemakkelijken.

Volg de persconferentie van Executive Vice President Vestager en Commissaris Breton live EbS.

Meer informatie is online beschikbaar

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending