Is Europa's "#Industriële Renaissance" in gevaar?

| Juni 12, 2019

De vertrekkende Commissie Juncker is onvermurwbaar over de noodzaak om een ​​"industriële Renaissance" in de Europese Unie te veroorzaken, herkennen al in 2014 dat Europese industrieën innig verweven zijn met het gehele economische weefsel van het blok en een ambitieuze doelstelling hebben gesteld van 20% van het BBP van de Unie afkomstig van de productie door 2020.

Is het huidige Europese industriebeleid echter een hulpmiddel om deze renaissance te bevorderen, of veroorzaakt het in plaats daarvan marktdistorsies die een schadelijke impact hebben op het midden- en kleinbedrijf (MKB) dat de fundamenten van de economie van de EU vormt? Deze cruciale vraag stond centraal in POLITICO-paneldiscussie op dinsdag 11th, in Brussel. Europese beleidsmakers en leiders uit de industrie kwamen samen op het evenement, dat werd gesponsord door de Federation of Aluminum Consumers in Europe (FACE), een in Brussel gevestigde organisatie die zich toelegt op de Europese downstream-aluminiumindustrie.

In de openingstoespraak suggereerde Roger Bertozzi, hoofd van de EU- en WTO-affaires aan FACE, dat de aluminiumindustrie een lakmoestest is van hoe Europees industriebeleid de productie van downstreams daadwerkelijk belemmert. De EU-aluminiumindustrie, zo gaf Bertozzi aan, is "een concreet voorbeeld van een strategische en op duurzaamheid gerichte sector die lijdt onder de tegengestelde effecten van het handels- en industriebeleid, in tegenstelling tot de holistische en synergetische aanpak die de overhand zou moeten hebben om het concurrentievermogen daadwerkelijk te bevorderen".

Naast het evenement, met interventies van het Duitse EP-lid Reinhard Bütikofer (Groenen / EFA), Carsten Bermig van de Europese Commissie, denktankregisseur Hosuk Lee-Makiyama en Yvette van Eechoud, directeur Europese en internationale zaken bij het Nederlandse ministerie van Economische Zaken -FACE publiceerde een studie die ze had laten uitvoeren door de LUISS Guido Carli University in Rome. De studie, die tot nu toe de meest uitgebreide analyse is van het concurrentievermogen van de Europese downstream-aluminiumindustrie, doet twijfels rijzen over de efficiëntie van bepaalde EU-beleidsmaatregelen die zogenaamd zijn genomen ter bescherming van de aluminiumsmelterijen van het Europese blok, met name invoerrechten van tussen 3% en 6% op onbewerkt aluminium.

Zoals het LUISS-onderzoek illustreerde, hebben deze tarieven niet alleen niet gezorgd voor een gestage afname van aluminiumsmelting in de EU, ze hebben ook aanzienlijke negatieve effecten gehad op de stroomafwaartse aluminiumsector van het continent. Omdat smelterijen in de EU hun deuren bleven sluiten dankzij hoge operationele kosten en dure energie, hebben de tarieven een cumulatieve 18 miljard euro aan extra kosten aan de stroomafwaartse zijde toegebracht, waardoor deze achterblijven bij de groeiende wereldwijde vraag. Inderdaad, terwijl andere landen - met name China en het Midden-Oosten - hun productie van halffabrikaten hebben zien stijgen, blijft de stroomafwaartse EU-aluminium onder de niveaus van vóór de financiële crisis.

Deze stagnatie is vooral verwoestend vanwege het relatieve gewicht van de downstream in de EU-aluminiumindustrie. Van de één miljoen banen die de industrie vertegenwoordigt in Europa, is de downstream verantwoordelijk voor maar liefst 92%. Van de jaaromzet van de industrie van € 40 miljard, kan de downstream ongeveer 70% opnemen.

De KMO's die het leeuwendeel van deze stroomafwaartse industrie vormen, worstelen al met de stijve en vaak oneerlijke concurrentie van overzee, een kwestie die herhaaldelijk ter sprake kwam in het panel. Zoals het Duitse EP-lid Reinhard Bütikofer opmerkte: "China speelt niet volgens de regels. Het lacht in onze ogen ".

Aangezien deze kmo's bovendien in hoge mate afhankelijk zijn van de invoer van ruw aluminium en dat zij actief zijn in een industrie met een lage marge, waar grondstoffen maar half zo hoog kunnen zijn als de productie van halffabrikaten, zijn de tarieven ernstig gedeukt het concurrentievermogen van de downstream.

In zijn opmerkingen van woensdag verweet Bertozzi het huidige tariefstelsel als een "de facto subsidiemechanisme" ten gunste van een kleine groep primaire aluminiumproducenten. De aard van de tariefregeling betekent in de praktijk dat gebruikers en consumenten in de EU geen toegang hebben tot onbewerkt aluminium tegen het belastingvrije prijsniveau, omdat de marktpremie voor al het onbewerkt aluminium dat in de EU wordt verkocht - ongeacht de oorsprong - het volledige waarde van het 6% -tarief.

FACE kondigde aan dat het een campagne lanceert waarin wordt opgeroepen tot de totale opschorting, of nulstelling, van de tarieven op onbewerkt aluminium. Zonder een dergelijke beleidsverandering, waarschuwde de vereniging, is het voortbestaan ​​van de stroomafwaartse aluminiumindustrie van de EU mogelijk in gevaar - een verlies dat een waarschuwing zou zijn voor de vooruitzichten van een bredere industriële renaissance in Europa.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie

Reacties zijn gesloten.