Trump roept #Qatar Emir op om destabiliserende acties uit te leggen

| Juni 12, 2019

Afgelopen vrijdag kondigde het Witte Huis aan dat de Emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, volgende maand de Verenigde Staten zal bezoeken. Terwijl Doha ongetwijfeld het bezoek zal bespreken, zal het waarschijnlijk een ongemakkelijke bijeenkomst voor de monarchie van de Golf blijken te zijn, met regionale bronnen die persoonlijk toegeven dat de emir een vertellend bericht mag verwachten van de Amerikaanse opperbevelhebber die de acties van het land na de bijeenkomst van Arabische leiders in Mekka en aanhoudende regionale onverzettelijkheid.

De acties van Qatar worden door de Amerikaanse regering gezien als in tegenspraak met Amerikaanse pogingen om te regeren in een steeds vijandiger en agressiever Iran. Na de ontmoeting in Mekka, deed Qatar weinig moeite om zich bij andere Golfstaten aan te sluiten bij het vinden van een consensus over hun benadering van Iran. De grootste frustratie was het besluit van Qatari om niet serieus met de bijeenkomst zelf bezig te zijn, in plaats daarvan ervoor te kiezen om hun grieven via de media achteraf te ventileren. Voor velen vertegenwoordigde het hun gebrek aan bereidheid om in samenwerking met hun buren te werken.

Recente aanvallen op de Fujiairah-haven in de VAE en een dronestaking op de pijplijnen van Saudi Aramco hebben de regionale spanningen doen toenemen. Bij de Verenigde Naties vorige week, Noorwegen, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, de drie landen waarvan de schepen getroffen werden door het Fujairah-incident, gepresenteerd bewijs dat sterk suggereert dat een staatsacteur achter de incidenten zat, met velen die de destructieve hand van Teheran als verantwoordelijk zagen.

In het geval van de Aramco-aanval was de link met Iran duidelijker, met hun Jemenitische gemachtigde, de Houthi-rebellen, die vrolijk verantwoordelijkheid opeisten. Zowel regionale als internationale actoren hebben brede bezorgdheid geuit over de inspanningen van de Iraanse destabilisatie, veroorzaakt door hun vermoedelijke betrokkenheid bij deze laatste aanslagen. Qatar is echter een opmerkelijke uitzondering, schijnbaar weinig verontrust door de destructieve impact die de Ayatollah en zijn IRGC-agressors blijven zoeken.

Doha heeft de afgelopen jaren veel moeite gedaan om zich te verzoenen met Iran. Dit komt ondanks de duidelijke dreiging van hun buren, de pogingen om onrust te veroorzaken in anderszins stabiele naties en zijn openlijke vijandigheid tegen de meer tolerante, open benadering die door de andere Golfstaten is aangenomen. In dit opzicht lijkt Qatar zich los te maken van de rest van de GCC, niet alleen niet verzet tegen Iraanse vijandigheid, maar in sommige gevallen stilzwijgend aan te moedigen.

De gedocumenteerde banden van Doha met extremisten en terroristische organisaties, die ook nauwe betrekkingen met Iran onderhouden, is daar misschien het beste voorbeeld van. In 2015, bijvoorbeeld Qatar eindigde het uitbetalen van meer dan $ 1bn in losgeld aan terroristische organisaties, waarbij een aanzienlijk deel terecht komt bij bekende Iraanse volmachten, zoals Kata'ib Hezbollah, die naar verluidt honderden aanvallen op Amerikaanse soldaten de afgelopen jaren heeft georkestreerd. Daarnaast heeft Al-Jazeera Arabic, het spreekbuis van het regime van Qatari, regelmatig extremistische stemmen ontvangen die de Iraanse strijdlust ondersteunen.

Het is niet verwonderlijk dat president Trump en Amerika's geduld versleten zijn. Terwijl Washington op zijn andere Golf bondgenoten kon vertrouwen voor ondersteuning bij het onder druk zetten van Teheran om terug te vallen, zal het boos zijn dat Qatar deze inspanningen niet heeft gesteund. Het lijkt erop dat woede nu rechtstreeks naar de Emir wordt gekanaliseerd, in wat velen hopen dat hij Doha's aanhoudende steun voor verdere onrust in het Midden-Oosten opnieuw zal bekijken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Politiek, Verenigde Arabische Emiraten

Reacties zijn gesloten.