Europa zet een grote stap richting bedrijven met 'zorgplicht' op #HumanRights

| Juni 12, 2019

Vorige week, net voordat het voorzitterschap van de Europese Unie werd overgenomen, kondigde de nieuwe Finse regering plannen aan om bedrijven verplicht te stellen om mensenrechtencontroles uit te voeren. Een jaar geleden zou dit buitengewoon zijn geweest. Maar de toenemende erkenning van de menselijke kosten van zwakke regelgeving voor het bedrijfsleven, in combinatie met een uitholling van het vertrouwen van het publiek in de markten, heeft geleid tot een impuls rond initiatieven om bedrijven te verzekeren van het stoppen van misbruik in hun toeleveringsketens, schrijft Business & Human Rights Resource Center-directeur Phil Bloomer.

Op 14 mei heeft de Nederlandse Senaat nieuwe wetgeving aangenomen die zegt dat bedrijven een 'zorgplicht' hebben om kinderarbeid in hun toeleveringsketens te bestrijden. Dit jaar had al gerommel van debat rond toeleveringsketenwetgeving in Duitsland gevoeld, waar een ministerieel wetsontwerp in februari openbaar werd, en gerelateerde parlementaire debatten startten in het Deense parlement. Op 3 juni publiceerde de nieuwe Finse regeringscoalitie haar programma, dat een toezegging bevat om nationaal, maar ook op Europees niveau naar dergelijke wetgeving toe te werken, waar het het EU-voorzitterschap vanaf 1 juli zal controleren.

De EU heeft wetgeving goedgekeurd over specifieke kwesties zoals illegaal gekapt hout of 'conflictmineralen' in het verleden. Maar om elk onderwerp apart te regelen, heeft het zijn beperkingen. Het was Frankrijk dat de eerste wetgeving met een algemene strekking goedkeurde in 2017, de 'Duty of Vigilance' wet. En dit nummer is gevolgd in de politieke debatten in Duitsland, het VK, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zwitserland en Luxemburg.

Deze ideeën zijn niet radicaal. In 2011 hebben de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bij consensus nieuwe, samenhangende normen aangenomen over hoe bedrijven ervoor moeten zorgen dat het de mensenrechten in haar wereldwijde ketens respecteert. Een kernelement was de vereiste om due diligence te doen met betrekking tot mensenrechtenrisico's om dergelijke negatieve effecten te voorkomen. Sindsdien heeft de OESO gedetailleerdere richtsnoeren ontwikkeld over hoe goede due diligence eruitziet. Landen zijn echter traag geweest om deze internationale zachte wet in harde wetgeving om te zetten. Tot nu.

Bedrijven lijken dit te herkennen. William Anderson, intern adviseur van de Duitse schoenengigant adidas, schreef deze week voor onze blogserie: "Kort gezegd, het is niet de vraag of, maar wanneer dergelijke wetten van kracht zullen zijn en hoe deze de huidige bedrijfsactiviteiten zullen beïnvloeden en practices”. Eigenlijk, een groeiend aantal bedrijven steunt dit soort wetgeving, waaronder BMW, Coca-Cola en Trafigua, met het argument dat deze wetten het speelveld voor verantwoordelijke bedrijven op gelijke hoogte brengen en zorgen voor rechtszekerheid over hun verantwoordelijkheden.

In het geval van de Nederlandse kinderarbeidswetgeving was het chocoladebedrijf Tony's Chocolonely een campagne gestart ter ondersteuning van de wetgeving, en slaagde het erin grotere branchegenoten zoals Nestlé Nederland, Barry Callebaut en andere grote Nederlandse bedrijven zoals Heineken achter te halen een ondersteunende brief aan het parlement. In Finland ging de dynamiek nog een stap verder: bedrijven en het maatschappelijk middenveld voerden campagne om dergelijke wetgeving in het nieuwe regeringsprogramma te krijgen als een gezamenlijke coalitie, bestaande uit 140-entiteiten van Attac tot Coca-Cola Finland.

Maar de meeste bedrijven zijn niet voorbereid en daarom hebben we deze wetten nodig. In november vorig jaar bleek uit de benchmark voor bedrijfsemensenrechten dat 40 uit 101 van enkele van de grootste bedrijven ter wereld niet de juiste due diligence met betrekking tot mensenrechten heeft uitgevoerd. Als we kijken naar de rapporten van 100-bedrijven volgens de niet-financiële rapportagerichtlijn van de EU, concludeerde de Alliantie van Corporate Transparantie dat terwijl 90% een toezegging tot eerbiediging van de mensenrechten meldde, alleen 36% zijn mensenrechtenonderzoek in detail beschrijft.

De inzet kan niet hoger zijn. Ten minste 150-mensen stierven toen de dam van Vale instortte in Brumadinho, Brazilië, op 25 januari, en er zijn honderden risicovolle dammen die er zijn. 166 miljoen verborgen werknemers werken hard voor 's werelds grootste 50-bedrijven zonder directe relatie of verantwoordelijkheid. De groeiende macht van grote technologiebedrijven zoals Facebook en Google heeft in toenemende mate invloed op onze privacy. Verplichte due diligence met betrekking tot mensenrechten bij bedrijven zou er in zekere mate toe leiden dat bedrijven hun activiteiten bevrijden en ketens van misstanden aanvoeren en worden verantwoordelijk gehouden als ze nalaten te handelen.

Het is goed dat veel Europese landen dit lijken te herkennen en nu kunnen ze het zich niet veroorloven om te haperen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, werk, EU, Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM), Mensenrechten, Mensenrechten

Reacties zijn gesloten.