Verbind je met ons

Economie

De EU levert een 'belangrijke bijdrage' aan de mondiale strijd tegen armoede

DELEN:

gepubliceerd

on

bericht_2015In het afgelopen decennium konden dankzij EU-financiering bijna 14 miljoen leerlingen naar de basisschool gaan, werden meer dan 46 miljoen mensen geholpen met geld of andere voordelen in natura om hun voedselzekerheid te waarborgen, en werden meer dan 7.5 miljoen geboorten bijgewoond door geschoolde gezondheidswerkers, het redden van de levens van moeders en baby's.

Dit zijn slechts enkele van de nieuwe resultaten die vandaag door de Europese Commissie zijn gepubliceerd over hoe zij heeft bijgedragen aan het terugdringen van armoede in de wereld en de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG's) heeft ondersteund, waardoor het leven van miljoenen mensen is verbeterd.

De nieuwe resultaten, die betrekking hebben op EU-activiteiten tussen 2004 en 2012, komen enkele dagen voor een speciaal VN-evenement in New York, waar zal worden besproken hoe de uitroeiing van armoede kan worden versneld en hoe een alomvattende mondiale agenda voor ontwikkeling na 2015 kan worden vormgegeven. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zal aan het evenement deelnemen en zal worden vergezeld door ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs en milieucommissaris Janez Potočnik.

Commission President José Manuel Barroso said: “The world has made impressive progress in fighting poverty and we can be proud of the European Union’s great contribution to this success. I firmly believe that eradicating poverty within one generation is possible. My vision is of a world where everyone lives in dignity and prosperity, with access to clean water, sanitation and energy, as well as education and health services; a world where fundamental human rights are universally respected, and where development is sustainable. Investing in fair and sustainable globalisation is not just the right thing to do. It is also a matter of strategic vision.”

Commissaris Andris Piebalgs: “De EU is de meest genereuze donor ter wereld en ons werk heeft echt een verschil gemaakt in het leven van miljoenen mensen. We zullen alles in het werk blijven stellen om ervoor te zorgen dat de MDG's tegen 2015 worden gehaald, met name door de uitvoering van het MDG-initiatief van 1 miljard euro, waarvan al bijna 50 partnerlanden profiteren. Dit speciale VN-MDG-evenement is een unieke kans om de komende twee jaar een versnelling hoger te schakelen in de wereldwijde actie en de MDG's tot een succes te maken. Ik verwacht ook dat dit evenement de internationale gemeenschap zal leiden naar een akkoord over een post-2015-agenda die de uitbanning van armoede en de uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling moet aanpakken. De EU is vastbesloten om iedereen tegen 2030 en daarna een waardig leven te helpen garanderen.”

Enkele belangrijke resultaten van programma's van de Europese Commissie in de periode 2004-2012:

 • 7.7 miljoen mensen hebben technisch en beroepsonderwijs en -opleiding gevolgd
 • 46.5 miljoen mensen zijn geholpen via sociale overdrachten voor voedselzekerheid
 • Er zijn 13.7 miljoen nieuwe leerlingen ingeschreven in het basisonderwijs
 • Er zijn 1.2 miljoen onderwijzers opgeleid
 • Er zijn 37,000 scholen gebouwd of gerenoveerd
 • Er zijn 300,000 nieuwe vrouwelijke studenten ingeschreven in het secundair onderwijs
 • 18.3 miljoen kinderen jonger dan een jaar werden ingeënt tegen mazelen
 • Meer dan 7.5 miljoen bevallingen werden bijgewoond door deskundig gezondheidspersoneel
 • Er werden 18 miljoen met insecticiden behandelde klamboes uitgedeeld
 • Meer dan 70 miljoen mensen zijn aangesloten op verbeterd drinkwater
 • 24.5 miljoen mensen zijn aangesloten op sanitaire voorzieningen
 • Meer dan 711 miljoen kiezers werden gevolgd door verkiezingswaarnemingsmissies
 • 87,000 km wegen zijn onderhouden, aangelegd of hersteld

Achtergrond

advertentie

In het jaar 2000 kwam de internationale gemeenschap overeen om de armoede in de wereld terug te dringen en miljoenen levens te redden, door acht specifieke millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG's) te definiëren, die tegen 2015 moeten worden bereikt. , milieu en een wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling. De Europese Unie zet zich sindsdien in om de MDG's te helpen verwezenlijken en heeft het voortouw genomen bij de integratie ervan in haar ontwikkelingsbeleid en -praktijk. In 2010 kondigde voorzitter Barroso een speciaal Europees MDG-initiatief aan ter waarde van een miljard euro om landen te helpen bij het behalen van de MDG's die het verst op schema liggen: honger, gezondheid van moeders, kindersterfte en toegang tot water en sanitaire voorzieningen. Vandaag ontvangen bijna 50 landen steun in het kader van deze toezegging.

De volledige lijst van de belangrijkste resultaten van programma's van de Europese Commissie en een overzicht van EU-beleid en -activiteiten die bijdragen aan de acht MDG's is te vinden in de brochure EU-bijdrage aan de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling:

Op 25 september 2013 is er in New York een speciaal evenement van de VN gepland om de MDG's te evalueren en manieren te bekijken om de voortgang naar de verwezenlijking ervan te versnellen. Het zal ook vooruitkijken, na 2015, en de weg vooruit bespreken voor een mondiaal ontwikkelingskader voor de periode na 2015 dat op samenhangende wijze de volledige uitbanning van armoede combineert met gerichte maatregelen om de wereldwijde duurzaamheid te stimuleren, die elkaar wederzijds versterken.

Discussies over het vormgeven van deze mondiale agenda voor de tijd na 2015 zijn aan de gang. In september 2012 vormde VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon een panel op hoog niveau van vooraanstaande personen over de ontwikkeling na 2015, waarvan commissaris Piebalgs lid was. Het panel heeft zijn rapport uitgebracht A New Global Partnership: armoede uit te roeien en de economie te hervormen door middel van duurzame ontwikkeling op 30 mei 2013.

In februari 2012 had de Europese Commissie al haar eigen standpunt bepaald over een overkoepelend toekomstig ontwikkelingskader, getiteld "A Fatsoenlijk leven voor iedereen – Een einde maken aan armoede en de wereld een duurzame toekomst geven"

Voor meer informatie, klik hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending