Verbind je met ons

Economie

Toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding debatten met burgers in Helsinki

DELEN:

gepubliceerd

on

urlVicevoorzitter van de Europese Commissie Viviane Reding (foto) zal op 24 september samen met EP-lid Sirpa Pietikäinen in Helsinki zijn om met ongeveer 300 burgers een debat te houden over de toekomst van Europa. Het debat vindt plaats op 24 september tussen 10 en 00 uur (12 en 00 uur CET) in Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 9, Helsinki.

Het evenement van morgen is de 30e in een reeks burgerdialogen die Europese commissarissen in de hele Europese Unie houden, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement. Elk debat concentreert zich rond drie hoofdthema's: de economische crisis, de rechten van de burgers en de toekomst van Europa.

“Finland staat op de derde plaats in de mondiale concurrentievermogensindex van het World Economic Forum en is de leidende lidstaat – het beste bewijs dat hard werken met succes wordt beloond. Finland heeft in de jaren negentig een zware bankencrisis doorgemaakt, maar na ernstige en moeilijke structurele hervormingen . Het kwam er sterk en competitief uit. Finland kan een Europees model zijn voor andere landen die momenteel in economische moeilijkheden verkeren. Ik kijk ernaar uit om te horen over de ervaringen die Finse burgers hebben opgedaan en over hun opvattingen en verwachtingen over de toekomst van onze Unie. De EU-burgerdialogen zijn een uitstekend platform om dergelijke ervaringen in heel Europa te delen”, aldus vicevoorzitter Reding, verantwoordelijk voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap.

Het is tijd voor een diepgaand debat over wat voor soort Unie de Europeanen en de Finnen willen. De verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 zullen dit debat relevanter dan ooit maken. De Burgerdialoog in Helsinki biedt de gelegenheid om commentaar te geven, standpunten te delen en vragen te stellen aan vicevoorzitter Reding en Europarlementariër Sirpa Pietikäinen. De feedback zal als input dienen voor de contouren van een politieke visie op de toekomst van Europa, die begin voorjaar 2014 zal worden gepresenteerd.

Voorafgaande registratie is vereist. Het debat zal worden gemodereerd door André Noël Chaker, "Spreker van het Jaar 2012" van The Speakers Forum Finland. Het evenement wordt live gestreamd via internet als een webcast. Burgers uit heel Europa kunnen ook deelnemen via Twitter door de hashtag #EUDeb8 te gebruiken. Vragen kunnen ook naar dit adres worden gestuurd: [e-mail beveiligd]

Het evenement wordt georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Helsinki. De partners van het Europees Jaar van de Burger in Finland zijn het kabinet van de premier en de Europese Beweging. De ambassadeur van het Europees Jaar van de Burger is minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel Alexander Stubb.

Achtergrond

advertentie

Waar gaan de burgerdialogen over?

In januari startte de Europese Commissie het Europees Jaar van de burger (IP / 13 / 2), een jaar gewijd aan burgers en hun rechten. Dit en volgend jaar zullen leden van de Europese Commissie, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement, Europese burgers ontmoeten en hun verwachtingen voor de toekomst van de EU horen.

Vicevoorzitter Reding heeft al debatten gehouden in Berlijn, Dublin, Thessaloniki, Brussel, Esch, Warschau, Heidelberg, Sofia, Namen en Trieste. In 2013 en in de eerste maanden van 2014 zullen er in de hele Europese Unie nog veel meer dialogen plaatsvinden, waarbij Europese, nationale en lokale politici in debat zullen gaan met burgers uit alle lagen van de bevolking. Volg alle Dialogen hier.

Er is veel bereikt in de twintig jaar sinds de invoering van het EU-burgerschap: de nieuwste EU klanttevredenheid blijkt dat vandaag de dag 62% van de burgers zich “Europeaan” voelt. In Finland bedraagt ​​dit cijfer 73%. In de hele EU maken burgers dagelijks gebruik van hun rechten. Maar mensen zijn zich niet altijd bewust van deze rechten. Ongeveer de helft van de Finnen (49%) zegt bijvoorbeeld meer te willen weten over hun rechten als EU-burgers.

Daarom heeft de Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de burger. De burgerdialogen staan ​​dit jaar centraal.

Waarom is de Commissie dit nu aan het doen?

Omdat Europa op een kruispunt staat. Over de toekomst van Europa wordt in de hele EU gedebatteerd, waarbij veel stemmen spreken over de ontwikkeling naar een politieke unie, een Federatie van Nationale Staten of een Verenigde Staten van Europa. De komende maanden en jaren zullen beslissend zijn voor de toekomstige koers van de Europese Unie. Verdere Europese integratie moet hand in hand gaan met het versterken van de democratische legitimiteit van de Unie. Het is daarom belangrijker dan ooit om burgers een directe stem te geven in dit debat.

Wat zal de uitkomst van de Dialogen zijn?

De feedback van burgers tijdens de dialogen zal de Commissie helpen bij het opstellen van plannen voor een toekomstige hervorming van de EU. Een van de hoofddoelen van de dialogen zal ook zijn om de basis voor de 2014 Europese verkiezingen voor te bereiden.

Op 8 mei 2013 heeft de Europese Commissie haar tweede EU gepubliceerd Citizenship Report, Die naar voren 12 nieuwe concrete maatregelen om de problemen van de burgers nog steeds (te lossen zetIP / 13 / 410 en MEMO / 13 / 409). Het Burgerrapport is het antwoord van de Commissie op een grote onlineraadpleging die in mei 2012 werd gehouden (IP / 12 / 461) en de vragen en suggesties die zijn gedaan in de burgerdialogen over de rechten van EU-burgers en hun toekomst.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending