Verbind je met ons

Economie

Europese Commissie doet moeite met het financieren van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling

DELEN:

gepubliceerd

on

EIBDe Europese Commissie heeft vandaag een nieuwe communicatie voor een wereldwijd partnerschap voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling na 2015. 

In het voorstel wordt het standpunt van de Commissie uiteengezet ten aanzien van de derde internationale conferentie over financiering voor ontwikkeling (FfD) in Addis Abeba in juli, waar wereldleiders zullen beslissen hoe de nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) worden gefinancierd. Deze doelen zullen de huidige millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG's) vervangen, die bedoeld waren om het aantal mensen dat in extreme armoede leeft tegen 2015 te halveren. 

In reactie op de aankondiging van vandaag zei Hilary Jeune, de EU-beleidsadviseur van Oxfam: 

“Het is onaanvaardbaar dat de Europese Commissie de verantwoordelijkheid afschuift voor de financiering van de nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, terwijl Europa als geheel niet eens zijn huidige toezegging nakomt om 0.7% van het nationaal inkomen te verstrekken om de wereldwijde armoede te bestrijden. Het is een 'doe wat we zeggen, niet zoals we doen' nadering."  

“Europa moet eerst in actie komen en zich ervan weerhouden haar hulpverplichtingen afhankelijk te maken van de toetreding van landen met een gemiddeld inkomen tot de club. Anders speelt de Commissie gewoon onderhandelingstactieken met het leven van mensen.”  

“Elk jaar helpt hulp meer dan 220 miljoen arme mensen in fragiele en ontwikkelingslanden toegang te krijgen tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs. Zonder dit zouden scholen en medische voorzieningen in arme landen gewoon kunnen verdwijnen. Alleen al door klimaatverandering zullen de financiële behoeften van ontwikkelingslanden uit de hand lopen.”  
 
“De particuliere sector heeft het potentieel om groei te stimuleren die mensen uit de armoede zou kunnen halen, maar de Europese Commissie ziet alleen de positieve kanten. De EU moet duidelijke richtlijnen opstellen die ervoor moeten zorgen dat bedrijven armoedebestrijding echt boven winst maken en geen schade toebrengen aan de lokale gemeenschappen die ze zouden moeten helpen.”

“We verwelkomen de koers van de Commissie om actie te ondernemen op het gebied van belastingen om zo overheidsgeld te mobiliseren voor de bestrijding van armoede. Maar het is teleurstellend dat ze geen nieuw initiatief op tafel leggen, wetende dat het ontwijken van vennootschapsbelasting ontwikkelingslanden elk jaar 100 miljard dollar kost. Europa zou de oprichting van een mondiaal intergouvernementeel orgaan moeten steunen om eerlijkere belastingregels te bevorderen, met alle landen aan tafel.” 

advertentie

“Het wereldwijde belastingstelsel geeft momenteel de voorkeur aan het betalen van belastingen in de hoofdkwartieren van multinationals, in plaats van in de landen waar grondstoffen worden geproduceerd – waardoor de armste mensen ter wereld nog meer worden opgelicht. Het is een absolute noodzaak om te zorgen voor eerlijkere internationale vennootschapsbelastingregels waar alle landen – en niet alleen de rijkste – hun zegje kunnen doen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending