Verbind je met ons

Voorpagina

Angela Merkel van Duitsland in coalitiebesprekingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Angela Merkel Bezuinigingen Europa Duitsland 2De triomfantelijke conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel overweegt met wie zij zal samenwerken om na hun verkiezingsoverwinning een nieuwe Duitse coalitie te vormen. Haar conservatieve blok behaalde 41.5%, het beste resultaat sinds 1994, maar net geen duidelijke meerderheid. De verkiezingen waren een schok voor hun liberale partners, de Vrije Democraten (FDP), die er niet in slaagden zetels te bemachtigen.

Een coalitie met de centrumlinkse sociaal-democraten (SPD) wordt als meest waarschijnlijk gezien – maar alleen na harde onderhandelingen. De SPD kwam op de tweede plaats, met iets minder dan 25.7%. In 2005-2009 zaten ze in een 'grote' coalitie met de christen-democraten (CDU) van bondskanselier Merkel en hun Beierse bondgenoot, de CSU - maar correspondenten zeggen dat de ervaring hen huiverig heeft gemaakt om opnieuw met de CDU/CSU samen te werken. De SPD kreeg in 2009 te maken met een grote daling van haar electorale steun. Dat resultaat werd algemeen gezien als een straf voor het samenwerken met mevrouw Merkel en het aanzien van de junior partner.

De SPD heeft kritiek geuit op de economische bezuinigingen van Merkel en vindt dat Duitsland meer solidariteit moet tonen met worstelende EU-partners in Zuid-Europa, zoals Griekenland. De SPD-leider, Peer Steinbrueck, was minister van Financiën in de vorige grote coalitie, maar heeft gezegd dat hij niet meer in zo'n regering zou dienen.

Er wordt gespeculeerd dat de CDU alsnog een coalitie met de Groene Partij zou kunnen vormen, hoewel dat vanwege de grotere beleidsverschillen als minder waarschijnlijk wordt beschouwd dan een CDU-SPD-regering. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland had de FDP geen nationale vertegenwoordiging in het parlement.

Partijvoorzitter Philipp Roesler noemde het "het bitterste en treurigste uur van de Vrije Democratische Partij".

De FDP werd verslagen door de Groene Partij (8.4%) en de voormalige communistische Linkse Partij (8.6%). Het eindigde bijna achter de nieuwe Alternative für Deutschland (AfD), die pleit voor terugtrekking uit de euro, en behaalde 4.7%, net onder de parlementaire drempel.

In theorie zouden de drie linkse partijen – de SPD, Groenen en Links – genoeg zetels bij elkaar hebben voor een meerderheid. De twee eerstgenoemden hebben echter een alliantie met de Linkse Partij (Die Linke) uitgesloten, omdat ze deze als te radicaal beschouwen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending