Verbind je met ons

NAVO

Achilleshiel van de NAVO: Suwalki Gap

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Suwalki Gap is een 100 kilometer lang stuk land tussen Litouwen en Polen. Dit stuk land is van strategisch belang voor het Noord-Atlantisch Bondgenootschap, aangezien het de Baltische staten verbindt met andere NAVO-leden op het vasteland en een belangrijk aandachtspunt is voor de overdracht van troepen aan de Baltische geallieerden en hun bewapening, schrijft Anastasiia Hatsenko, Oekraïens Euro-Atlantische samenwerking Expert bij de denktank ADASTRA.

Nachtmerrie van de Baltische staten en Polen

De corridor, genoemd naar de Poolse stad Suwalki, bevindt zich in een strategisch kwetsbare positie, aangezien deze wordt ingesloten door de Russische enclave Kaliningrad (voorheen Königsberg) in het noordwesten en Wit-Russisch grondgebied in het zuidoosten. Daarom kan het een ideaal doelwit worden voor een Russische aanval in het geval van een militair conflict met de NAVO. De Russische staats-tv-zender is al begonnen gezegde dat de kwestie van een landcorridor naar Kaliningrad relevant wordt. De Russen zijn van mening dat deze "militaire operatie" voor Rusland sneller en gemakkelijker zou zijn dan de oorlog in Oekraïne.

«De Suwałki Corridor is waar de vele zwakke punten in de strategie en de strijdmacht van de NAVO samenkomen» - analisten Ben Hodges, Janusz Bugajski en Peter B. Doran nota in het rapport van 2018 van het Centrum voor Europees Beleid (CEPA). De Suwalki Corridor wordt dus beschouwd als het meest kwetsbare deel van de NAVO-grenzen voor Russische agressie.

Locatie van de Suwalki-kloof. De Washington Post

De inbeslagname van dit gebied zou de Baltische staten en Polen afsnijden van hun bondgenoten, de communicatie verlammen en de militaire en humanitaire hulp bemoeilijken. In 2016 voorspelden onderzoekers van de denktank RAND dat Russische troepen zou kunnen vastleggen de hoofdsteden van Estland en Letland binnen zestig uur als de NAVO hen niet zou helpen. Dus in het geval van oorlog met de Russische Federatie moet het Bondgenootschap dit gebied onder controle houden van Polen en Litouwen.

Daarnaast kunnen geavanceerde Russische luchtverdedigingssystemen het luchtruim in de Baltische staten en Polen lamleggen. De Russische S-300 en S-400 systemen die in Kaliningrad en nabij St. Petersburg worden ingezet, in combinatie met de raketverdedigingssystemen in Wit-Rusland, bieden dekking voor de luchtverdedigingssystemen van Polen en de Baltische staten. Het kan de NAVO volledig lamleggen omdat Rusland de mogelijkheid krijgt om de Suwalki-kloof en de dichtstbijzijnde landen te blokkeren, niet alleen over land, maar ook in het luchtruim.

advertentie

Voor de Russische Federatie is de Suwalki-kloof van strategisch belang omdat het land- en luchtverbindingen zijn die de regio Kaliningrad met het grootste deel van Rusland verbinden. Bovendien bevindt het hoofdkwartier van de Baltische Vloot van het IMF van de Russische Federatie zich in Kaliningrad.

De kracht laten zien

De Sovjet-Unie bezette Letland, Estland en Litouwen in 1940 en voerde operatie Priboi uit - de deportatie van meer dan 130,000 "politiek onbetrouwbare" burgers. De landen herwonnen hun onafhankelijkheid in 1991 en zijn momenteel lid van de NAVO. Sinds 2008 voert Rusland echter de druk op de Baltische regio op. Het Kremlin vorderingen dat er in deze staten discriminatie is van Russische minderheden.

In de periode van 14 tot 20 september 2017, gezamenlijke strategische oefeningen van de strijdkrachten van de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland genaamd "West-2017" werden gehouden. De training had de status van strategisch, dat wil zeggen, de simulatie van een volwaardige oorlog. NAVO-lidstaten bekritiseerden voorspelbaar de Russisch-Wit-Russische oefeningen. Nog voordat de oefeningen begonnen, riep de Litouwse president Dalia Grybauskaitė de Noord-Atlantische Alliantie op om het isolement van de Baltische landen van de rest van de lidstaten niet toe te staan ​​als Rusland besluit de Suwalki-kloof te grijpen. In oktober 2017 beschuldigde de NAVO Rusland ervan de ware omvang van de oefeningen te verdoezelen. Volgens de NAVO waren er in totaal ongeveer 100,000 troepen bij betrokken.

Ondertussen, de NAVO blijft zich te houden aan de oprichtingsakte van 27 mei 1997 inzake wederzijdse betrekkingen, samenwerking en veiligheid tussen de NAVO en de Russische Federatie, waarin de lidstaten moeten afzien van de permanente inzet van belangrijke troepen in Oost-Europa. Ook zou Rusland een soortgelijke onthouding moeten betrachten bij het stationeren van strijdkrachten in andere delen van Europa. De annexatie van de Krim, de invasie van Donbas, het houden van militaire oefeningen aan de grens van NAVO-bondgenoten en vervolgens een grootschalige aanval op het hele grondgebied van Oekraïne zijn geen voorbeelden van Russische onthouding.

Wat te verwachten?

Volgens de bovenstaande feiten kunnen het twee scenario's zijn voor de kwestie van de Suwalki-kloof. 

Het beste cursus van de gebeurtenissen zal het behoud van moderne grenzen zijn. Dat wil zeggen, de status quo in de regio. De aanwezigheid van NAVO-troepen op het grondgebied van de Baltische staten en Polen is nog steeds een afschrikmiddel tegen een militaire confrontatie tussen de lidstaten van het Bondgenootschap en de Russische Federatie. Ook de Russische verliezen in Oekraïne of het Russische inzicht dat elke poging om de weg naar Kaliningrad te effenen, zou wel eens het begin van de Derde Wereldoorlog kunnen zijn, kunnen ertoe bijdragen dat de vijandelijkheden op het grondgebied van Litouwen en Polen niet beginnen. In dit geval, met de hulp van de NAVO en haar lidstaten, zal de oorlog binnen de grenzen van Oekraïne eindigen met zijn overwinning, die een einde zal maken aan de keizerlijke dromen van Poetin.

Het ergste scenario is het begin van de Russische militaire aanval op Polen en vervolgens op de Baltische staten. Het is cruciaal om te vermelden dat 75.5% van de Russen goedkeuren van het idee van een gewapende invasie van het volgende land na Oekraïne en geloven dat het Polen zou moeten zijn. Bovendien steunt 86.6% van de Russen de gewapende invasie van Rusland in andere Europese landen. Tegelijkertijd herhaalde de Russische tv niet één keer dat ze deze invasie in Oekraïne niet zullen beëindigen. Suwalki Gap is de belangrijkste richting voor de overdracht van troepen en wapens naar de Baltische staten en Polen. Ook voor deze landen, die afhankelijk zijn van de militaire steun van de NAVO, blijft de corridor de belangrijkste route voor grondcommunicatie met de geallieerden.

Rusland heeft al niet genoeg mensen om oorlog te voeren in Oekraïne. De geheime mobilisatie in de Russische Federatie gaat door. Ze proberen voormalige militairen met gevechtservaring aan te trekken. Maar tegelijkertijd ziet Poetin een gebrek aan NAVO-capaciteit en vastberadenheid om Oekraïne te helpen. Het Kremlin ziet geen reactie op de vallen van een militaire drone in Kroatië en de Russische aanvallen op schepen die de vlag van Roemenië en Panama voeren, evenals schendingen van het Zweedse luchtruim. Dit, samen met het besef dat het verliezen van een NAVO-oorlog niet zo beschamend is als het verliezen van de oorlog met Oekraïne, kan leiden tot het besluit om een ​​nieuwe oorlog te beginnen.

De NAVO moet laten zien dat zij op dit moment garant staat voor de veiligheid van de Euro-Atlantische regio, naar het voorbeeld van Oekraïne, dat elke dag vecht en zijn mensen verliest omdat Oekraïne vecht voor gemeenschappelijke waarden met de NAVO en de EU. Anders zou de NAVO zich moeten voorbereiden om haar zwakste punt – Suwalki Gap – te verdedigen. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending