Verbind je met ons

NAVO

Rusland waarschuwt voor nucleaire, hypersonische inzet als Zweden en Finland lid worden van de NAVO

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin waarschuwde de NAVO dat als Zweden of Finland zich aansluiten bij de door de VS geleide militaire strijdmacht, Rusland kernwapens en hypersonische raketten zal inzetten in een exclave in het hart van Europa.

Finland en Zweden, die een grens van 1,300 km (810 mijl) met Rusland delen, overwegen beide om lid te worden van de NAVO. Premier Sanna Marina zei woensdag dat Finland binnen enkele weken een besluit zou nemen. Meer lezen

Dmitry Medvedev (tweede voorzitter van de Russische Veiligheidsraad) verklaarde dat als Zweden en Finland toetreden tot de NAVO, Rusland zijn land- en zeestrijdkrachten in de Oostzee zou moeten versterken.

Medvedev verhoogde ook de dreiging van een nucleaire oorlog door expliciet te stellen dat het onmogelijk was om te praten over een "kernvrije" Oostzee. Hier ligt de Russische exclave Kaliningrad tussen Polen en Litouwen.

Medvedev, de Russische president van 2008-2012, verklaarde dat "er niet meer kan worden gesproken over een nucleairvrije Baltische status - het evenwicht moet worden hersteld."

Medvedev verklaarde dat hij hoopte dat Finland dat zou doen en dat Zweden logisch zou zijn. Hij zei dat als ze dat niet hadden gedaan, ze in de buurt van huis met kernwapens of hypersonische raketten hadden moeten leven.

Rusland is de thuisbasis van het grootste arsenaal aan kernkoppen ter wereld en is, samen met China en de Verenigde Staten, een wereldleider op het gebied van hypersonische rakettechnologie.

advertentie

Litouwen beweerde dat de dreigementen van Rusland niet nieuw zijn en dat Moskou al jaren voor het conflict in Oekraïne kernwapens had ingezet in Kaliningrad. De NAVO reageerde niet onmiddellijk op de waarschuwing van Rusland.

De oorlog in Oekraïne zou grote strategische gevolgen hebben als Zweden en Finland zich zouden aansluiten bij de NAVO, die in 1949 werd opgericht om het Westen te beschermen tegen de Sovjet-Unie.

Finland werd in 1917 onafhankelijk van Rusland. Het vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog twee oorlogen tegen Rusland, waarbij het wat grondgebied verloor. De Verenigde Staten, Letland, Estland en Groot-Brittannië hebben donderdag deelgenomen aan een militaire oefening in West-Finland.

Sinds 200 jaar heeft Zweden nog nooit in een oorlog gevochten. Het buitenlands beleid van Zweden was gericht op nucleaire ontwapening en democratie.

KALINING RADIO

Kaliningrad, ooit de haven van Koenigsberg en hoofdstad van Oost-Pruisen, ligt op minder dan 1,400 km van Londen en Parijs, en op 500 km van Berlijn.

Rusland beweerde dat het in 2018 Iskander-raketten vanuit Rusland naar Kaliningrad had gestuurd. Deze werden in april 1945 door het Rode Leger veroverd en in Potsdam aan de Sovjet-Unie overgedragen.

De NAVO noemt de Iskander SS-26 Stone. Het is een tactisch, tactisch, ballistisch raketsysteem voor de korte afstand dat kernkoppen kan dragen. Hoewel het officiële bereik 500 kilometer is, denken sommige westerse militaire bronnen dat het nog groter zou kunnen zijn.

Medvedev verklaarde dat "Geen enkel rationeel persoon hogere prijzen en hogere belastingen zou willen", en voegde eraan toe dat er geen Iskanders of hypersonics zijn om mensen met kernwapens binnen handbereik van hun huis te houden.

"Laten we bidden dat onze noorderburen zegevieren met hun gezond verstand."

Poetin is de opperste leider van Rusland. De opmerkingen van Medvedev weerspiegelen echter het denken van het Kremlin. Hij is een senior lid van de Veiligheidsraad, een van Poetins belangrijkste kamers voor besluitvorming over strategische kwesties.

Arvydas Anusauskas, de Litouwse minister van Defensie, verklaarde dat Rusland al voor de oorlog kernwapens had ingezet in Kaliningrad.

BNS citeerde Anusauskas als volgt: "Er werden altijd kernwapens bewaard in Kaliningrad... De internationale gemeenschap en de landen in deze regio zijn zich er volkomen van bewust." Ze gebruiken het als bedreiging.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari heeft duizenden doden gekost, miljoenen mensen ontheemd en bezorgdheid geuit over een grotere confrontatie tussen Rusland ('s werelds grootste kernmacht) en de Verenigde Staten (de Verenigde Staten).

Poetin beweert dat de "speciale militaire operaties" in Oekraïne nodig zijn omdat de Verenigde Staten Oekraïne hebben gebruikt om Rusland te bedreigen en Moskou zich moest verdedigen tegen de vervolging van Russisch sprekende mensen.

Oekraïne beweert dat het strijdt tegen een landroof in de stijl van een imperium, en de beweringen van Poetin over genocide zijn absurd. De Amerikaanse president Joe Biden beweert dat Poetin een oorlogsmisdadiger en een dictator is.

Poetin beweert dat het conflict in Oekraïne deel uitmaakt van een grotere confrontatie met de Verenigde Staten, waarvan hij zegt dat ze hun hegemonie proberen te doen gelden ondanks de afname van de dominantie van de internationale orde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending