Verbind je met ons

Defensie

Handel in vuurwapens: Commissie start openbare raadpleging om EU-regels inzake invoer en uitvoer van wapens te herzien

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een openbare raadpleging op de recensie van EU-regels regeling van de uitvoer, invoer en doorvoer van civiele vuurwapens, met als doel mogelijke mazen in de wet te dichten waarvan mensenhandelaars gebruik kunnen maken, en om het wettelijk kader voor legale handelaren te vereenvoudigen. Alle geïnteresseerde partijen worden uitgenodigd om tot 11 oktober 2021 een bijdrage te leveren. De resultaten van de raadpleging zullen worden meegenomen in de herziening van de regels, om de traceerbaarheid en de uitwisseling van informatie te verbeteren en om de veiligheid van export- en importcontroleprocedures te vergroten. De handel in vuurwapens voedt de georganiseerde misdaad binnen de EU en veroorzaakt politieke instabiliteit in de nabuurschap van de EU. Met de ontwikkeling van snelle pakketbezorging en van nieuwe technologieën neemt de handel in vuurwapens nieuwe vormen aan om aan controles te ontsnappen. Tegelijkertijd worden legale importeurs en exporteurs van vuurwapens in de hele EU geconfronteerd met een groot aantal verschillende regels. Het initiatief om de huidige wetgeving te herzien maakt deel uit van de EU-actieplan inzake de handel in vuurwapens voor de periode van 2020 tot 2025.

Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson (afgebeeld) heeft ook een blog artikel moedigt vandaag alle belanghebbende partijen aan om bij te dragen aan de raadpleging.

advertentie
Verder lezen
advertentie

Cyber ​​Security

Cyberbeveiliging: alle EU-lidstaten verbinden zich ertoe een kwantumcommunicatie-infrastructuur te bouwen

gepubliceerd

on

Met de laatste handtekening door Ierland van de politieke verklaring om de Europese capaciteiten op het gebied van kwantumtechnologieën, cyberbeveiliging en industrieel concurrentievermogen te vergroten, hebben alle lidstaten nu toegezegd samen te werken, samen met de Europese Commissie en het Europees Ruimteagentschap, om de EuroQCI, een veilige kwantumcommunicatie-infrastructuur die de hele EU zal omspannen. Dergelijke goed presterende, veilige communicatienetwerken zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om aan de Europese cyberbeveiligingsbehoeften te voldoen. Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Ik ben erg blij om te zien dat alle EU-lidstaten samenkomen om de EuroQCI-verklaring te ondertekenen - Europees initiatief voor kwantumcommunicatie-infrastructuur - een zeer solide basis voor Europa's plannen om een ​​belangrijke speler in kwantumcommunicatie. Als zodanig moedig ik ze allemaal aan om ambitieus te zijn in hun activiteiten, aangezien sterke nationale netwerken de basis zullen vormen van de EuroQCI.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde hieraan toe: “Zoals we onlangs hebben gezien, is cyberbeveiliging meer dan ooit een cruciaal onderdeel van onze digitale soevereiniteit. Ik ben erg blij om te zien dat alle lidstaten nu deel uitmaken van het EuroQCI-initiatief, een belangrijk onderdeel van ons aanstaande initiatief voor veilige connectiviteit, dat alle Europeanen toegang zal geven tot beschermde, betrouwbare communicatiediensten.”

De EuroQCI zal deel uitmaken van een bredere actie van de Commissie om een ​​op satellieten gebaseerd veilig connectiviteitssysteem te lanceren dat hogesnelheidsbreedband overal in Europa beschikbaar zal maken. Dit plan biedt betrouwbare, kosteneffectieve connectiviteitsdiensten met verbeterde digitale beveiliging. Als zodanig zal de EuroQCI bestaande communicatie-infrastructuren aanvullen met een extra beveiligingslaag op basis van de principes van de kwantummechanica, bijvoorbeeld door diensten te leveren op basis van kwantumsleuteldistributie, een zeer veilige vorm van codering. U kunt meer informatie vinden CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Moskou

NAVO vs Rusland: Gevaarlijke Spelen

gepubliceerd

on

Het lijkt erop dat de Zwarte Zee de laatste tijd steeds meer een arena van confrontatie tussen de NAVO en Rusland is geworden. Een andere bevestiging hiervan waren de grootschalige militaire oefeningen Sea Breeze 2021, die onlangs werden voltooid in de regio, die Oekraïne organiseerde, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

De Sea Breeze - 2021-oefeningen zijn de meest representatieve in de hele geschiedenis van hun bedrijf. Ze werden bijgewoond door 32 landen, ongeveer 5,000 militairen, 32 schepen, 40 vliegtuigen, 18 groepen grond- en zeestrijdkrachten uit Oekraïne, evenals NAVO-lidstaten en partnerlanden, waaronder de Verenigde Staten.

De belangrijkste plaats voor de oefeningen was Oekraïne, dat deze gebeurtenis om voor de hand liggende redenen beschouwt als een militaire en deels politieke steun voor zijn soevereiniteit, voornamelijk met het oog op het verlies van de Krim en de militair-politieke impasse in de Donbas. Bovendien hoopt Kiev dat het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement zal bijdragen aan de snelle integratie van Oekraïne in het Bondgenootschap.

advertentie

Een paar jaar geleden nam de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie regelmatig deel aan deze reeks manoeuvres. Daarna werkten ze voornamelijk humanitaire taken uit, evenals interactie tussen de vloten van verschillende staten.

In de afgelopen jaren is het scenario van de oefeningen sterk veranderd. Russische schepen worden er niet langer voor uitgenodigd, en de ontwikkeling van acties om lucht- en anti-onderzeeërverdediging en amfibische landingen - typische zeegevechtsoperaties - te waarborgen, is op de voorgrond getreden.

Het dit jaar aangekondigde scenario omvat een grootschalige kustcomponent en simuleert een multinationale missie om de situatie in Oekraïne te stabiliseren en de confrontatie aan te gaan met illegale gewapende groepen die worden ondersteund door een buurstaat. Niemand verbergt in het bijzonder dat Rusland ermee wordt bedoeld.

Om voor de hand liggende redenen volgde de Russische strijdkrachten deze oefeningen op de voet. En zoals later bleek, niet voor niets! De zee werd gepatrouilleerd door Russische oorlogsschepen en Russische straaljagers waren constant in de lucht.

Zoals verwacht in Moskou, hebben de NAVO-schepen verschillende pogingen ondernomen om provocaties te regelen. Twee oorlogsschepen - Hr. Ms. Evertsen van de Nederlandse Marine en de Britse HMS Defender probeerden de territoriale wateren van Rusland nabij de Krim te schenden, daarbij verwijzend naar het feit dat dit het grondgebied van Oekraïne is. Zoals u weet, erkent het Westen de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 niet. Juist onder dit voorwendsel werden deze gevaarlijke manoeuvres uitgevoerd.

Rusland reageerde hard. Onder dreiging van het openen van het vuur moesten buitenlandse schepen de territoriale wateren van Rusland verlaten. Noch Londen noch Amsterdam gaven echter toe dat dit een provocatie was.

Volgens de speciale vertegenwoordiger van de NAVO-secretaris-generaal voor de landen van de zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië, James Appathurai, zal het Noord-Atlantisch Bondgenootschap in het Zwarte-Zeegebied blijven om zijn bondgenoten en partners te steunen.

"De NAVO heeft een duidelijk standpunt als het gaat om de vrijheid van navigatie en het feit dat de Krim Oekraïne is en niet Rusland. Tijdens het incident met HMS Defender toonden de NAVO-bondgenoten standvastigheid in het verdedigen van deze principes", zei Appathurai.

Op zijn beurt zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat Britse oorlogsschepen "de territoriale wateren van Oekraïne zullen blijven binnenvaren". Hij noemde de route die de indringer torpedojager volgde de kortste internationale route van Odessa naar het Georgische Batumi.

"We hebben het volste recht om vrijelijk door de Oekraïense territoriale wateren te varen in overeenstemming met internationale normen. We zullen dat blijven doen", benadrukte de hoge ambtenaar.

Moskou zei dat het dergelijke incidenten in de toekomst niet zou toestaan, en indien nodig is het bereid om de "zwaarste en meest extreme maatregelen" toe te passen op overtreders, hoewel een dergelijk scenario door het Kremlin wordt gepresenteerd als "uiterst onwenselijk" voor Rusland.

Veel experts, zowel in Rusland als in het Westen, begonnen onmiddellijk te praten over de potentiële dreiging van de 3e Wereldoorlog, die in feite kan oplaaien vanwege Oekraïne. Het is duidelijk dat dergelijke voorspellingen voor niemand gunstig zijn: noch voor de NAVO, noch voor Rusland. Niettemin blijft er aan beide zijden een strijdlustige en vastberaden houding, die bij gewone mensen alleen maar angst en bezorgdheid kan veroorzaken.

Zelfs na het einde van Sea Breeze 2021 blijft de NAVO verklaren dat ze de Zwarte Zee nergens zullen verlaten. Dit wordt al bevestigd door het sturen van nieuwe schepen naar de regio.

Niettemin blijft de vraag open: is het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bereid extreme maatregelen te nemen tegen Rusland onder het mom van bescherming van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, dat nog steeds hardnekkig de toegang tot de NAVO wordt ontzegd?

Verder lezen

Defensie

Strategisch kompas is controversieel, maar beter dan onverschilligheid, zegt Borrell

gepubliceerd

on

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen vandaag (12 juli) bijeen in Brussel en bespraken het 'Strategisch Kompas' van de EU. EU-hoge vertegenwoordiger Josep Borrell zei dat het zowel een belangrijk als controversieel initiatief was, en voegde eraan toe: "Het maakt me niet uit of het controversieel is, ik heb liever controverses dan onverschilligheid."

Het is de eerste keer dat de ministers van Buitenlandse Zaken, in plaats van de ministers van Defensie, dit project bespreken, dat tot doel heeft het crisisbeheer, de veerkracht, de partnerschappen en de vermogens van de EU te versterken. 

Strategic Compass wordt door de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) beschouwd als een van de belangrijkste en meest ambitieuze projecten op het gebied van veiligheid en defensie in de EU. Gehoopt wordt dat het in maart 2022 kan worden afgerond, met een concept dat in november wordt gepresenteerd. Gehoopt wordt dat de EU-landen duidelijke politiek-strategische richtlijnen zullen geven over wat zij willen dat de EU de komende 5 tot 10 jaar op dit gebied bereikt. 
Het zal als leidraad dienen voor het gebruik van instrumenten die de EU tot haar beschikking heeft, met inbegrip van de onlangs opgerichte Europese Vredesfaciliteit.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending