Verbind je met ons

Digital Society

De Commissie stuurt een verzoek om informatie naar Meta op grond van de Digital Services Act

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft Meta formeel een verzoek om informatie gestuurd op grond van de Digital Services Act (DSA). De Commissie verzoekt Meta om aanvullende informatie te verstrekken over de maatregelen die zij heeft genomen om te voldoen aan haar verplichtingen om risico's te beoordelen en effectieve risicobeperkende maatregelen te nemen in verband met de bescherming van minderjarigen, onder meer met betrekking tot de verspreiding van zelf gegenereerd materiaal over seksueel misbruik van kinderen (SG- CSAM) op Instagram. Er wordt ook informatie gevraagd over het aanbevelingssysteem van Instagram en de versterking van mogelijk schadelijke inhoud.

Meta moet de gevraagde informatie uiterlijk 22 december 2023 aan de Commissie verstrekken. Op basis van de beoordeling van de antwoorden zal de Commissie de volgende stappen beoordelen. Dit zou kunnen leiden tot de formele opening van een procedure op grond van artikel 66 van de DSA.

Op grond van artikel 74, lid 2, van de DSA kan de Commissie boetes opleggen voor onjuiste, onvolledige of misleidende informatie naar aanleiding van een verzoek om informatie. Bij uitblijven van een antwoord kan de Commissie besluiten de informatie bij besluit op te vragen. In dit geval kan het uitblijven van een antwoord binnen de gestelde termijn leiden tot het opleggen van dwangsommen.

Na zijn aanwijzing als een Zeer groot onlineplatform, Meta's platform Instagram moet voldoen aan de volledige reeks bepalingen die door de DSA zijn geïntroduceerd, inclusief de beoordeling en beperking van risico's die verband houden met de verspreiding van illegale en schadelijke inhoud, eventuele negatieve effecten op de uitoefening van fundamentele rechten, inclusief de rechten van kinderen en over de bescherming van minderjarigen.

Meta heeft al een eerste RFI van 19 oktober 2023 over de verspreiding van terroristische en gewelddadige inhoud, haatzaaiende uitlatingen en de vermeende verspreiding van desinformatie, evenals een tweede RFI van 10 november 2023 met betrekking tot de bescherming van minderjarigen. Het huidige RFI behandelt kwesties die niet aan bod kwamen in het vorige RFI over de bescherming van minderjarigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending