Verbind je met ons

Europese Commissie

De EU en Groenland ondertekenen een strategisch partnerschap voor duurzame waardeketens voor grondstoffen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 30 november ondertekende de EU in Brussel een Memorandum of Understanding (MoU) met de regering van Groenland voor een strategisch partnerschap om duurzame waardeketens voor grondstoffen te ontwikkelen.

Uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, interinstitutionele betrekkingen en toekomstverkenningen van de Europese Commissie Maroš Šefčovič ondertekende het MoU met de regering van Groenland, minister van Zaken, Handel, Minerale Hulpbronnen, Justitie en Gendergelijkheid, Naaja H. Nathanielsen.

De uitgebreide natuurlijke rijkdommen van Groenland zijn een belangrijke troef voor het benutten van de voordelen van mondiale waardeketens, aangezien het land ernaar streeft zijn economie op een duurzame manier te diversifiëren. 25 van de 34 cruciale grondstoffen die door de Commissie zijn aangemerkt als strategisch belangrijk voor de Europese industrie en de groene transitie, zijn te vinden in Groenland.

Na de ondertekening van het MoU zullen de EU en Groenland gezamenlijk een routekaart ontwikkelen met concrete acties om het Strategisch Partnerschap in de praktijk te brengen.

Het vandaag ondertekende partnerschap biedt voordelen voor beide partijen. Het zorgt ervoor dat de hulpbronnen van Groenland dienen ter ondersteuning van een duurzame, eerlijke en inclusieve sociaal-economische ontwikkeling volgens de strengste ESG-normen. Het stelt de EU tegelijkertijd in staat haar ambitieuze Green Deal waar te maken, waardoor de groene en digitale transities in beide regio’s worden versterkt.

Maroš Šefčovič, uitvoerend vicepresident voor de Europese Green Deal, Interinstitutionele Betrekkingen en Foresight zei: “Dit strategische partnerschap zal voor beide partijen van groot voordeel zijn. Het zal ons in staat stellen samen te werken bij het duurzaam, verantwoord en met publieke steun ontwikkelen van hulpbronnen, terwijl investeringen in de sector worden aangemoedigd. En het zal helpen de Groenlandse economie te diversifiëren, banen te creëren, nieuwe kansen te openen voor lokale bedrijven en duurzame economische groei te stimuleren.”

Een persbericht is beschikbaar online..

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending