Verbind je met ons

Zakelijk

Bank Trust klaagt grote handelaren in BVI aan voor meer dan $ 1 miljard aan frauduleuze plannen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Russische Bank Trust heeft een rechtszaak aangespannen bij een rechtbank op de Britse Maagdeneilanden tegen verschillende grote internationale grondstoffenhandelaren, waaronder Cargill, Louis Dreyfus, Bunge, Quadra, Xangbo en Liberty Commodities, die beweerden dat ze deelnamen aan een frauduleus plan dat resulteerde in een financiële schade van meer dan $ 1 miljard.

Het besluit van de Bank Trust om de rechtszaak aan te spannen bij een buitenlandse rechtbank benadrukt het voortdurende streven van Rusland om geld terug te vorderen na een bankencrisis die enkele jaren geleden plaatsvond. Optredend als een paraplu voor de niet-renderende leningen van Binbank, Otkritie en Promsvyazbank – geldschieters die in 2017 door de Russische centrale bank zijn gered – probeert Trust te profiteren van de geloofwaardigheid van een internationaal gerechtelijk systeem om haar zaak te versterken en de vooruitzichten op herstel te vergroten de grote bedragen die op het spel staan.

In het rechtszaak aangespannen bij de court beschuldigde Bank Trust de grote handelaren van samenzwering met de Russische zakenman Mikail Shishkhanov, voormalig eigenaar van de grote particuliere geldschieters Binbank en Rost Bank.

Volgens de rechtszaak zou Shishkhanov tussen 2013 en 2017 hebben samengespannen met handelaren van de grote grondstoffenhandelsfirma's om overdrachten van Binbank te verbergen, bedoeld om geld te verkwisten in strijd met de financiële regelgeving.

Bank Trust beweert dat Binbank deze handelaren geld heeft verstrekt in de vorm van handelsfinanciering, die vervolgens zijn doorgestuurd aan offshore-bedrijven die via schaduwtransacties met Shishkhanov zijn verbonden. De handelaren betaalden vervolgens het geld terug dat Binbank verschuldigd was op grond van hun handelsfinancieringsovereenkomsten met middelen die door de bank waren verstrekt via afzonderlijke leningen aan Rost Bank. Deze fondsen werden via een andere reeks schaduwtransacties met verschillende andere bedrijven naar de handelaren verplaatst en werden nooit teruggegeven aan Rost Bank.

Bank Trust beweert dat de internationale handelaren willens en wetens deelnamen aan het frauduleuze plan, waarbij ze geen financieel risico namen bij het ontvangen van commissies, terwijl ze ook de ware motieven achter hun transacties verborgen hielden onder het mom van het kopen en verkopen van grondstoffen zoals graan of ruwe rubber.

Volgens de claim heeft er geen daadwerkelijke verzending van goederen plaatsgevonden. De handelsfinancieringstransacties tussen Binbank en de handelaren leken correct te zijn afgewikkeld in de administratie van Binbank, maar de daadwerkelijke verdwijning van activa die door deze transacties plaatsvond, was niet aantoonbaar.

advertentie

Als gevolg van het plan was Binbank naar verluidt in staat om haar financiële overzichten te manipuleren door de hoge kredietwaardigheid van haar nominale tegenpartijen, zoals bekende betrouwbare handelaren, weer te geven in plaats van de kredietwaardigheid van haar daadwerkelijke tegenpartijen, die offshore lege vennootschappen waren. .

In september 2017 plaatste de Bank of Russia Binbank en Rost Bank onder tijdelijk bestuur, waarbij ze geld moesten verstrekken aan Rost Bank om laatstgenoemde in staat te stellen geld terug te geven aan Binbank. Bijgevolg liep Rost Bank de grootste financiële schade op door de regeling, aangezien zij de verliezen moest verantwoorden die zij had geleden uit transacties met haar relevante tegenpartijen.

Bank Trust zei dat het volgens de Russische wet optreedt als de rechtsopvolger van Rost Bank en dus wettelijk bevoegd is om de door Rost Bank geleden schade te claimen.

"We zijn vastbesloten om de personen die deelnamen aan deze zwendel verantwoordelijk te houden voor hun daden. Deze illegale activiteit heeft aanzienlijke schade toegebracht aan de klanten van Bank Trust, aan gewone Russen, en we zullen alle beschikbare juridische wegen aangrijpen om gerechtigheid te zoeken voor de schuldeisers. ”, aldus een woordvoerder van Bank Trust in een verklaring.

Op het moment van publicatie hebben Cargill, Louis Dreyfus, Bunge, Quadra, Xangbo en Liberty Commodities, evenals Shishkanov, niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending