Verbind je met ons

Busines

Onderzoek en wetenschappelijke innovatie die essentieel zijn voor economisch herstel in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

De volgende EU-begroting 2021-2027 zal de weg banen voor krachtige EU-steun voor de sectoren onderzoek, innovatie en wetenschap - van vitaal belang voor het bewerkstelligen van economisch herstel in Europa, schrijft David Harmon.

Het Europees Parlement stemt op 23 november aanstaande over de bepalingen van het herziene EU-begrotingskader voor de periode 2021-2027.

Er wordt vanaf nu 94 miljard euro opzij gezet om Horizon Europa, nextGenerationEU en Digital Europe te financieren. Dit zijn belangrijke EU-initiatieven die ervoor zullen zorgen dat de EU voorop blijft lopen bij de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën. Dit is nu belangrijker dan ooit. Digitale transformatie staat centraal in termen van hoe technologie belangrijke verticale industrieën en toekomstige slimme netwerken in Europa zal ontwikkelen.

advertentie

En Europa heeft de knowhow om zijn belangrijkste beleidsdoelstellingen in het kader van deze belangrijke vlaggenschipprogramma's van de EU te verwezenlijken en dit op een ecologische manier te doen.

Het komt erop neer dat we nu in het 5G-tijdperk leven. Dit betekent dat nieuwe producten zoals high-definition video en zelfrijdende voertuigen werkelijkheid zullen worden in het dagelijks leven. 5G stimuleert dit proces van ICT-innovatie. Maar de EU-lidstaten moeten wel samenwerken om 5G tot een succes te maken, zodat Europa economisch kan worden ontwikkeld en alomvattend kan worden ingespeeld op bredere maatschappelijke behoeften.

ICT-standaarden moeten gestructureerd en onderling met elkaar verbonden zijn. Overheden moeten ervoor zorgen dat het spectrumbeleid zodanig wordt beheerd dat zelfrijdende auto's naadloos over de grenzen kunnen reizen.

Beleid op EU-niveau dat excellentie in de wetenschap bevordert via de Europese Onderzoeksraad en via de Europese Innovatieraad, zorgt er nu voor dat zeer innovatieve ICT-producten met succes de EU-markt betreden.

Maar de publieke en private sector moeten nauw blijven samenwerken bij de verwezenlijking van EU-beleidsdoelstellingen waarin de sectoren onderzoek, innovatie en wetenschap volledig zijn geïntegreerd en geïntegreerd.

Reeds in het kader van Horizon Europa wordt een aantal publiek-private partnerschappen aangegaan die betrekking zullen hebben op de ontwikkeling van zowel belangrijke digitale technologieën als slimme netwerken en diensten. Het innovatieproces werkt het beste wanneer de private, publieke, educatieve en onderzoeksgemeenschappen samenwerken en samenwerken bij het nastreven van gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen.

In zelfs een bredere context kunnen de 17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling worden bereikt via wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld die deelnemen aan gemeenschappelijke projecten.

Europa speelt zijn sterke punten uit in het kader van het Horizon Europa-programma.

Europa herbergt enkele van de beste softwareontwikkelaars ter wereld. Meer dan een kwart van alle wereldwijd [e-mail beveiligd] wordt uitgevoerd in Europa.

Horizon Europa en zijn voorganger Horizon 2020 worden erkend als toonaangevende mondiale onderzoeksinitiatieven. Maar de industrie moet op de plank komen als Horizon Europa een succes wil worden.

Horizon Europa moet en zal het innovatieproces ondersteunen.

Dit is de sleutel als traditionele industrieën zoals de energie-, transport- en gezondheids- en productiesectoren geschikt zullen zijn voor het digitale tijdperk.

Internationale samenwerking en samenwerking kan en zal de uitvoering van de strategische autonome beleidsdoelstellingen van de EU ondersteunen.

We maken een digitale revolutie door. We moeten allemaal samenwerken om van deze revolutie een positief succes te maken voor iedereen, en dit omvat het overbruggen van de digitale kloof.

David Harmon, directeur EU Government Affairs bij Huawei Technologies

David Harmon is directeur EU Government Affairs bij Huawei Technologies

Nu Europa op het punt staat overeenstemming te bereiken over de voorwaarden van de nieuwe EU-begroting 20210-2027, kunnen geïnteresseerde partijen zich voorbereiden op de eerste oproep tot het indienen van voorstellen in het kader van Horizon Europa. De publicatie van dergelijke oproepen zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2021. Vooruitgang op het gebied van AI, big data, cloud computing en high-performance computing zullen allemaal een cruciale rol spelen bij het op de markt brengen van nieuwe innovatieve ICT-producten en -diensten. We hebben dit jaar uit de eerste hand de zeer positieve rol gezien die nieuwe technologieën kunnen spelen bij het ondersteunen van supersnelle online platforms en bij het verbeteren van verbindingen voor zowel bedrijven, vrienden als families.

Er zullen natuurlijk beleidskaders moeten worden opgesteld om tegemoet te komen aan de evoluerende technologieën die op gang komen. De burgermaatschappij, de industrie, het onderwijs en de onderzoekerssector moeten volledig worden betrokken bij de ontwikkeling van deze wetgevende routekaart.

We kennen de uitdagingen die voor ons liggen. Laten we deze uitdagingen dus allemaal actief aanpakken in een geest van vastberadenheid, vriendschap en internationale samenwerking.

David Harmon is directeur EU Government Affairs bij Huawei Technologies en hij is een voormalig lid van het kabinet van de Europese commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap in de periode 2010-2014.

Busines

Hoe internet bedrijven en economieën over de hele wereld heeft gered

gepubliceerd

on

Het internet heeft de wereld tot een dorp gemaakt, heeft een revolutie teweeggebracht in de manier van zakendoen, de advertentiekosten zijn verkleind, het is voor burgers gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot overheidsdiensten en het biedt consumenten een ongekende keuze aan producten en diensten tegen bodemprijzen. Volgens Statista bereikte de wereldwijde e-commerceverkoop in 4.28 $ 2020 biljoen en zal naar verwachting in 5.4 $ 2022 biljoen overschrijden. Dat is goed voor economieën overal.

Waar het internet helderder schijnt, is hoe het kleine bedrijven heeft gered van de toorn van traditionele eigenaren van kapitaal. Het is nu gemakkelijker dan ooit voor verkopers om financiering voor kleine bedrijven verkrijgen bij online kredietverstrekkers.

6 manieren waarop internet bedrijven heeft gered

Adverteren met een laag budget

Voorbij zijn de dagen dat blue chips de middelen van reclame bezaten. Volgens gegevens van Adage kunnen de gemiddelde kosten van een tv-commercial van 30 seconden oplopen tot 115,000 dollar.

advertentie

Het internet heeft de advertentiewereld gedemocratiseerd met online marketing. Expert Market schat dat bedrijven nu slechts $ 750 - $ 1500 per maand kunnen uitgeven aan SEO-campagnes en gemiddeld $ 5,500 per maand aan campagnes voor sociale media.

Dat is een zegen voor eigenaren van kleine bedrijven overal. Ze kunnen nu hun marketingkosten dekken met leningen voor de financiering van kleine bedrijven.

Effectieve marketing

Internetmarketingtools hebben bedrijven geholpen om het giswerk uit hun marketinginspanningen te verwijderen. Met behulp van tools voor conversieratio-optimalisatie (CRO), zoals Google Analytics, HubSpot en Unbounce, kunnen bedrijven de effectiviteit van hun digitale marketingstrategieën meten.

U kunt zien hoeveel mensen op uw productpagina's zijn beland via een e-mail-, Facebook- of Google-advertentie en hoeveel uiteindelijk uw product of services hebben gekocht. Zo kunt u onderweg conversies meten en uw ROI bepalen.

Nogmaals, met online tools kunnen bedrijven waardevolle informatie verkrijgen over de interesses van hun klanten en gerichte advertenties weergeven die een beroep doen op specifieke demografische groepen die al geïnteresseerd zijn in hun producten of diensten.

Uitbreiden met minder overhead

Met internet kwam e-commerce, wat het voor bedrijven gemakkelijker heeft gemaakt om naar nieuwe markten te schalen en hun bedrijf te laten groeien met weinig overhead. Tegenwoordig kunnen eigenaren van kleine bedrijven hun producten online verkopen in verschillende steden, staten en landen vanaf één locatie.

Het kost geld om een ​​zakelijke website te bouwen, maar de kosten zijn minuscuul in vergelijking met de lopende overheadkosten van het huren van ruimte en het inhuren van nieuwe werknemers op verschillende plaatsen. U kunt eenvoudig financiering voor kleine bedrijven verkrijgen bij een online geldschieter om de initiële kosten te financieren om uw bedrijfsactiviteiten naar de cloud te brengen.

Gemakkelijkere toegang

Het internet heeft alle belemmeringen voor toegang tot de zakenwereld weggenomen. Tegenwoordig kan iedereen met een laptop en internetverbinding een bedrijf starten vanuit het comfort van hun huis - zelfs zonder inventaris! Ja, als je technisch onderlegd bent en je eigen website kunt bouwen en een beetje aan digitale marketing kunt doen, is het nu mogelijk om een ​​bedrijf te starten met weinig tot geen kapitaal en $ 0 overheadkosten in het internettijdperk.

Dat is waar dropshipping om draait. Maak eenvoudig een online winkel en neem contact op met betrouwbare externe fulfilmentpartners om hun producten op uw site te vermelden alsof ze van u zijn. Zodra u een verkoop heeft gedaan, verpakt en verzendt uw partner het product rechtstreeks naar de klant. Hoe goed is dat!

Toegang tot talent

Bedrijven van elke omvang hebben nu online toegang tot on-demand personeel vanuit elk deel van de wereld zonder dat ze dure interne professionals hoeven in te huren. Dat is waar het bij platforms als Upwork en Fivver om draait. Van getalenteerde programmeurs, SEO-experts en animatieprofessionals tot makers van inhoud en grafisch ontwerpers, er is geen tekort aan getalenteerde freelancers die bedrijven online kunnen krijgen tegen een fractie van de kosten van het intern bouwen van een hele afdeling.

Toegang tot financiering voor kleine bedrijven

Ten slotte heeft internet een grote rol gespeeld bij het dichten van traditionele kredietleemten. Het verkrijgen van financiering voor kleine bedrijven van traditionele kredietverstrekkers is al vele jaren een vloek voor eigenaren van kleine bedrijven. Met de opkomst van online kredietverstrekkers, crowdfunding en peer-to-peer leenplatforms wordt de financieringskloof nu snel gedicht.

Online kredietverstrekkers zoals caminofinancial.com zijn nu bijvoorbeeld het neusje van de zalm als het gaat om het verkrijgen van financiering voor kleine bedrijven. Ze hebben een eenvoudig aanvraagproces, verstrekken leningen met een slecht krediet en hebben korte goedkeuringsperioden van 1-10 dagen.

Verder lezen

Europese Commissie

Visserij: EU en Cookeilanden komen overeen hun partnerschap op het gebied van duurzame visserij voort te zetten

gepubliceerd

on

De Europese Unie en de Cookeilanden zijn overeengekomen hun succesvolle visserijpartnerschap voort te zetten als onderdeel van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij, voor een duur van drie jaar. Dankzij de overeenkomst mogen EU-vissersvaartuigen die in de westelijke en centrale Stille Oceaan actief zijn, blijven vissen in de visgronden van de Cookeilanden. Milieu, oceanen en visserij CommissarisVirginijus Sinkevičius zei: "Met de verlenging van dit visserijprotocol zullen de vaartuigen van de Europese Unie kunnen blijven vissen op een van de gezondste tropische tonijnbestanden. We zijn er bijzonder trots op bij te dragen, door middel van onze sectorale steun, aan de ontwikkeling van de visserijsector van de Cookeilanden - een kleine ontwikkelingsstaat voor eilanden die vaak wordt geprezen om zijn effectieve en verantwoorde visserijbeheerbeleid. Zo werken de EU-partnerschapsovereenkomsten voor duurzame visserij in de praktijk.”

In het kader van het nieuwe protocol zullen de EU en de reders de komende drie jaar in totaal tot ongeveer € 4 miljoen (NZD 6.8 miljoen) bijdragen, waarvan € 1 miljoen (NZD 1.7 miljoen) ter ondersteuning van de Cookeilanden. initiatieven binnen het sectorale visserij- en maritiem beleid. Over het geheel genomen hebben de inkomsten uit deze overeenkomst, naast verbeteringen in de visserijsector, de regering van de Cookeilanden eerder in staat gesteld haar socialezekerheidsstelsel te verbeteren. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

advertentie
Verder lezen

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Commissie keurt Italiaanse regeling van 800 miljoen euro goed om luchthavens en grondafhandelingsexploitanten te vergoeden voor de schade die is geleden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Italiaanse regeling ter waarde van 800 miljoen euro goedgekeurd om luchthavens en grondafhandelingsbedrijven te vergoeden voor de schade die is geleden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de reisbeperkingen die Italië en andere landen moesten invoeren om de verspreiding van het virus.

Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Luchthavens behoren tot de bedrijven die bijzonder hard zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Deze regeling van 800 miljoen euro stelt Italië in staat om hen te compenseren voor de schade die zij hebben geleden als direct gevolg van de "reisbeperkingen die Italië en andere landen moesten invoeren om de verspreiding van het virus te beperken. We blijven nauw samenwerken met de lidstaten om werkbare oplossingen te vinden om de economische impact van de uitbraak van het coronavirus te verzachten, in overeenstemming met de EU-regels."

Het Italiaanse schema

advertentie

Italië heeft bij de Commissie een steunmaatregel aangemeld om luchthavens en grondafhandelingsexploitanten te vergoeden voor de schade die zij hebben geleden in de periode tussen 1 maart en 14 juli 2020 als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de geldende reisbeperkingen.

Volgens de regeling zal de steun de vorm aannemen van rechtstreekse subsidies. De maatregel staat open voor alle luchthavens en grondafhandelingsexploitanten met een geldig exploitatiecertificaat dat is afgegeven door de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit.

Een terugvorderingsmechanisme zorgt ervoor dat alle overheidssteun die de begunstigden ontvangen boven de werkelijk geleden schade, aan de Italiaanse staat moet worden terugbetaald.  

De Commissie heeft de maatregel beoordeeld onder Artikel 107 (2) (b) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), dat de Commissie in staat stelt staatssteunmaatregelen van lidstaten goed te keuren om specifieke bedrijven of specifieke sectoren te vergoeden voor de schade die rechtstreeks is veroorzaakt door uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het coronavirus.

De Commissie is van oordeel dat de uitbraak van het coronavirus kan worden aangemerkt als een uitzonderlijke gebeurtenis, aangezien het een buitengewone, onvoorziene gebeurtenis is met aanzienlijke economische gevolgen. Als gevolg hiervan zijn uitzonderlijke interventies van de lidstaten om de schade die verband houdt met de uitbraak te compenseren, gerechtvaardigd. 

De Commissie heeft geconcludeerd dat de Italiaanse maatregel de schade vergoedt die rechtstreeks verband houdt met de uitbraak van het coronavirus, en dat deze evenredig is, aangezien de vergoeding niet hoger zal zijn dan nodig is om de schade te vergoeden, in overeenstemming met artikel 107, lid 2, onder b ) VWEU.

Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd in het kader van de EU-staatssteunregels.

Achtergrond

Financiële steun uit EU- of nationale fondsen die aan gezondheidsdiensten of andere openbare diensten worden verleend om de situatie rond het coronavirus aan te pakken, valt buiten het toepassingsgebied van het staatssteuntoezicht. Hetzelfde geldt voor alle financiële steun van de overheid die rechtstreeks aan burgers wordt gegeven. Evenzo vallen overheidssteunmaatregelen die voor alle bedrijven beschikbaar zijn, zoals loonsubsidies en opschorting van de betaling van vennootschaps- en btw of sociale premies, niet onder het toezicht op staatssteun en behoeven zij geen goedkeuring van de Commissie op grond van de EU-staatssteunregels. In al deze gevallen kunnen lidstaten direct optreden.

Wanneer de staatssteunregels van toepassing zijn, kunnen de lidstaten ruime steunmaatregelen opzetten om specifieke bedrijven of sectoren te ondersteunen die lijden onder de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, in overeenstemming met het bestaande EU-staatssteunkader.

Op 13 maart 2020 heeft de Commissie een Mededeling over een gecoördineerde economische reactie op de COVID-19-uitbraak deze mogelijkheden uiteenzetten.

In dit opzicht bijvoorbeeld:

  • De lidstaten kunnen specifieke bedrijven of specifieke sectoren (in de vorm van regelingen) vergoeden voor de schade die rechtstreeks en door uitzonderlijke gebeurtenissen is veroorzaakt, zoals die veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus. Dit is geregeld in artikel 107, lid 2, onder b), VWEU.
  • Staatssteunregels op basis van artikel 107, lid 3, onder c), VWEU stellen lidstaten in staat ondernemingen te helpen het hoofd te bieden aan liquiditeitstekorten en dringende reddingssteun nodig te hebben.
  • Dit kan worden aangevuld met tal van aanvullende maatregelen, zoals onder de de-minimisverordening en de algemene groepsvrijstellingsverordening, die ook onmiddellijk door de lidstaten kunnen worden ingevoerd, zonder tussenkomst van de Commissie.

In het geval van bijzonder ernstige economische situaties, zoals die waarmee alle lidstaten momenteel worden geconfronteerd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, stellen de EU-staatssteunregels de lidstaten in staat steun te verlenen om een ​​ernstige verstoring van hun economie te verhelpen. Dit is bepaald in artikel 107, lid 3, onder b), VWEU van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Op 19 maart 2020 heeft de Commissie een Tijdelijk kader voor staatssteun op basis van artikel 107, lid 3, onder b), VWEU om de lidstaten in staat te stellen gebruik te maken van de volledige flexibiliteit waarin de staatssteunregels voorzien om de economie te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus. Het tijdelijke kader, zoals gewijzigd op 3 april, 8 mei, Juni 29, 13 oktober 2020 en 28 januari 2021, voorziet in de volgende soorten steun die door de lidstaten kunnen worden verleend: (i) directe subsidies, kapitaalinjecties, selectieve belastingvoordelen en voorschotten; (ii) staatsgaranties voor leningen van bedrijven; (iii) gesubsidieerde overheidsleningen aan bedrijven, met inbegrip van achtergestelde leningen; (iv) waarborgen voor banken die staatssteun naar de reële economie kanaliseren; (v) Openbare kortlopende exportkredietverzekering; (vi) Ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling in verband met het coronavirus (O&O); (vii) Ondersteuning van de bouw en opschaling van testfaciliteiten; (viii) ondersteuning voor de productie van producten die relevant zijn om de uitbraak van het coronavirus aan te pakken; (ix) gerichte ondersteuning in de vorm van uitstel van belastingbetaling en/of schorsing van socialezekerheidsbijdragen; (x) gerichte ondersteuning in de vorm van loonsubsidies voor werknemers; (xi) gerichte ondersteuning in de vorm van aandelen- en/of hybride kapitaalinstrumenten; (xii) Ondersteuning van ongedekte vaste kosten voor bedrijven die te maken hebben met omzetdaling in de context van de uitbraak van het coronavirus.

Het tijdelijke kader loopt tot eind december 2021. Om de rechtszekerheid te waarborgen, zal de Commissie vóór die datum beoordelen of het moet worden verlengd.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.63074 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Meer informatie over het tijdelijke kader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden CDL Super Session..

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending