Verbind je met ons

EU

'We vechten niet tegen een religie, we vechten tegen gewelddadige extremisten' Seehofer

gepubliceerd

on

Na recente terroristische aanslagen in Nice en Wenen kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU overeen hun gezamenlijke inspanningen om terrorisme te bestrijden verder te versterken.

De laatste verklaring bouwt voort op de maatregelen die zijn genomen sinds de aanslag op Bataclan in Parijs, op deze dag vijf jaar geleden. Horst Seehofer, Duitse federale minister van Binnenlandse Zaken zei: “Als Europa samenwerkt om terrorisme en extremisme te bestrijden, dan is Europa een supermacht. Als het gaat om de langetermijn- en compromisloze strijd tegen terrorisme en extremisme, staat Europa schouder aan schouder. "

De primaire verantwoordelijkheid in de strijd tegen terrorisme ligt bij de lidstaten. Niettemin kan de EU een ondersteunende rol spelen door te helpen reageren op de grensoverschrijdende aard van de dreiging.

Tot dusver heeft de EU uitgebreide maatregelen tegen terrorisme ingevoerd, variërend van verbetering van vuurwapencontroles, strafbaarstelling van terroristische misdrijven en versterking van grenscontroles tot verbetering van informatie-uitwisseling, bestrijding van radicalisering op internet en versterking van de samenwerking met derde landen.

In de verklaring roept de EU op tot een alomvattend antwoord dat “onze pluralistische samenlevingen zal beschermen en vastbesloten zal blijven alle vormen van geweld tegen mensen te bestrijden op basis van hun feitelijke of vermeende etnische afkomst, of hun religieuze overtuiging of basis van andere soorten vooroordelen. "

Op 9 december zal de Europese Commissie een antiterrorismepakket presenteren.

EU

Qatar neemt het op tegen de Saoedische pestkoppen en wint

gepubliceerd

on

Vandaag (4 december) is het bekend gemaakt dat de Saoedische regering op het punt staat in te stemmen met het opheffen van de blokkade tegen Qatar. Na stand te hebben gehouden tegen Saoedische agressie en desinformatie, zullen de Qatari's zichzelf feliciteren met het succesvol verslaan van de pestkoppen van hun veel grotere buurman, schrijft Emily Barley.

Jared Kushner, senior adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Trump, naar verluidt gereisd naar Saoedi-Arabië met een team van gezanten begin deze week. Zijn opdracht was om een ​​einde te maken aan de blokkade van Qatar, in een laatste poging om het buitenlands beleid te winnen in de laatste dagen van de president. Het lijkt erop dat deze stap voldoende was om Saudi-Arabië en de andere blokkeerders op één lijn te brengen en de deal te sluiten bemiddeld door Koeweit over de streep.

Qatar heeft de blokkade onder leiding van zijn buren al meer dan drie jaar doorstaan, gebruikmakend van zijn uit gas en olie afkomstige rijkdom en zijn behendige beleidsvorming om het hoofd te bieden aan de pestkop-tactiek van een coalitie van Golfstaten onder leiding van de Saoedi's.

In juni 2017 legde een groep landen in het Midden-Oosten - waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Bahrein, Saoedi-Arabië en anderen - een blokkade op aan Qatar. Dit omvatte het verbieden van hun burgers om naar het land te reizen of er te wonen, het uitzetten van Qatari-onderdanen, het sluiten van hun luchtruim voor Qatari-vliegtuigen en het sluiten van de enige landgrens van het land.

De groep eisen varieerde van het sluiten van het in Doha gevestigde nieuwsnetwerk Al Jazeera tot het beëindigen van de militaire samenwerking met Turkije. Misschien wel het meest veelzeggend, eisten ze ook dat Qatar zich militair, politiek, sociaal en economisch zou aansluiten bij de andere Arabische landen.

Toen door de staat gesteunde kranten in Saoedi-Arabië suggereerden dat het land Qatar in een eiland zou kunnen veranderen door een kanaal aan de grens te bouwen en er giftig afval in te dumpen, een Financial Times hoofdartikel voerde aan dat Qatar het doelwit was van zijn buren omdat het weigerde een 'schaduwrol' te accepteren, maar ervoor koos om in plaats daarvan zijn eigen buitenlands beleid te voeren en de groei van Arabische media via Al Jazeera te ondersteunen.

Nadat president Trump in 2017 aanvankelijk de blokkade had gesteund, trok hij zijn steun snel in toen Saoedische functionarissen hem dat vroegen een grondinvasie van Qatar ondersteunen - een plan dat Trump vermoedelijk wakker heeft geschud voor de realiteit van hun motivaties.

De Qatari-regering heeft consequent geweigerd aan de eisen te voldoen, en beweerde dat dit zou betekenen dat de soevereiniteit moet worden opgegeven. Het land is vastbesloten zijn eigen weg te banen, met de ruimte om af te wijken van de normen van het Midden-Oosten - ongeacht hoeveel druk het onder druk komt te staan ​​van vijandige buren.

Die druk heeft vele vormen aangenomen, waarbij de blokkade zowel economische schade veroorzaakte als gezinnen uit elkaar scheurde. Een belangrijk onderdeel van de agressie tegen Qatar is onder meer dat het land wordt beschuldigd van het financieren van terrorisme, ondanks dat het lid is van de door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat en gastheer is van de grootste VS. off-shore luchtmachtbasis in de wereld.

Saudi-Arabië is begonnen met een desinformatiecampagne, sociale media overspoeld met nepaccounts die een breed scala aan problemen aanpakken, waaronder Britse voetbalclubs en het coronavirus om Qatar aan te vallen. Deze verslagen beschouwen elke criticus van Saoedi-Arabië als een pro-Qatar-shill en verspreiden leugens over Qatari's steun voor terrorisme. Afgelopen jaar The Guardian bleek dat de desinformatiecampagne heeft zich zelfs uitgebreid tot het maken van een reeks merkloze Facebook-nieuwspagina's.

Sinds het begin van de blokkade heeft het veel kritiek gekregen: mensenrechtenorganisaties in Qatar hebben betoogd dat de blokkade willekeurig, beledigend en illegaal was, terwijl het Internationaal Gerechtshof van de VN oordeelde in het voordeel van Qatar in het juridische geschil over vliegtuigen. In wat misschien wel de laatste spijker in de kist van de blokkade blijkt te zijn, wordt in een rapport dat in november 2020 is gepubliceerd door een speciale VN-rapporteur de blokkade genoemd. 'onwettig', en riep op tot een einde.

Omdat Saoedi-Arabië steun zocht en niet kon vinden voor zijn acties buiten de landen in het Midden-Oosten die onder zijn directe invloed stonden, nam zijn wil om door te gaan met het conflict naar verluidt af - waardoor Kushner en zijn gezanten een open deur kregen om door te zetten. Mensen dicht bij de gesprekken zei dat Saoedi-Arabië gemotiveerd was om de blokkade gedeeltelijk te beëindigen door de wens om weer op vriendschappelijke voet met de VS te komen wanneer president Trump zijn ambt verlaat en verkozen president Biden zich voorbereidt om het Witte Huis binnen te gaan.

De afgelopen drie jaar heeft het kleine, welvarende land Qatar zich verzet tegen aanvallen en laster van zijn naaste buren, en de aanstaande deal laat zien dat de vastberadenheid van zijn leiders om de pestkoppen niet te laten winnen, zijn vruchten heeft afgeworpen. Regeringen over de hele wereld zullen nu nauwlettend in de gaten houden om te zien hoe deze overwinning de machtsverhoudingen in de regio verandert, en wat de Qatari's hierna zullen doen met hun pas verworven invloed.

Verder lezen

Brexit

Het VK hecht veel belang aan soevereiniteit nu de handelsbesprekingen over de Brexit bijna een hoogtepunt bereiken

gepubliceerd

on

Ambtenaren van de Europese Unie zeiden vandaag (4 december) dat er dit weekend eindelijk een post-Brexit-handelsovereenkomst kan worden gesloten, maar Londen hield vol dat de onderhandelingen nog steeds "erg moeilijk" waren en dat het vastbesloten was om "de controle terug te nemen" van het blok dat het 10 maanden had verlaten. geleden, schrijven en

Met nog minder dan vier weken te gaan tot het Verenigd Koninkrijk op 31 december eindelijk de baan van de EU verlaat, vertelde een EU-functionaris aan Reuters dat er een deal op handen was en een ander suggereerde dat het nog dagen zou duren.

Groot-Brittannië klonk echter een minder optimistische toon nadat de besprekingen in Londen donderdag laat (3 december) eindigden.

“Er zijn nog enkele problemen die moeten worden opgelost. Tijd is schaars, en we bevinden ons op een heel moeilijk punt in de besprekingen ”, vertelde een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson aan verslaggevers.

"Wat zeker is, is dat we niet in staat zullen zijn om een ​​deal te sluiten die onze fundamentele principes inzake soevereiniteit en het terugnemen van de controle niet respecteert."

Uiteindelijk zal Johnson - het gezicht van de Brexit-referendumcampagne van 2016 die nu worstelt met Europa's hoogste officiële COVID-19-dodental - moeten beslissen of hij en Groot-Brittannië beter af zijn als we compromissen sluiten of weglopen.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost hebben wekenlang gesproken over visserij, staatssteun en hoe toekomstige geschillen kunnen worden opgelost, zodat een algemene overeenkomst kan worden gesloten die bijna $ 1 biljoen aan jaarlijkse handel regelt.

De EU daagde Groot-Brittannië uit om te beslissen welke toekomst het voor zichzelf wil buiten de interne markt en douane-unie van het blok na 47 jaar als lid van de unie.

"De echte vraag is: welk politiek, economisch, sociaal project willen ze voor hun eigen toekomst?" De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei. "En dit is een vraag voor de Britse regering en voor het Britse volk."

Terwijl investeerders uit tegenstrijdige retoriek probeerden te doorgronden of de besprekingen dicht bij de finish waren of in ernstige problemen waren, steeg een graadmeter van hoe volatiel het pond naar verwachting de komende week zal zijn naar het hoogste niveau sinds maart.

Groot-Brittannië heeft de EU formeel verlaten op 31 januari, maar bevindt zich sindsdien in een overgangsperiode waarin de regels voor handel, reizen en zaken ongewijzigd blijven. Vanaf het einde van het jaar wordt het door Brussel als een derde land behandeld.

Als de twee partijen er niet in slagen om tot een akkoord te komen, zal de vijfjarige Brexit-scheiding in wanorde eindigen, net zoals Europa worstelt met de enorme economische kosten van de COVID-19-uitbraak.

Een no-deal exit is het nachtmerriescenario voor bedrijven en investeerders, die zeggen dat het grenzen zou verstoren, de financiële markten zou doen schrikken en chaos zou zaaien via toeleveringsketens die zich uitstrekken over Europa en daarbuiten.

Een bron van de Britse regering zei dat de EU de besprekingen donderdag laat had verstoord door te proberen verdere concessies af te dwingen.

“Op het elfde uur brengt de EU nieuwe elementen in de onderhandelingen. Een doorbraak is nog steeds mogelijk in de komende dagen, maar dat vooruitzicht neemt af ”, aldus de bron.

De Franse minister van Europese Zaken Clement Beaune zei tegen Europe 1 Radio dat er nog steeds een risico bestaat dat de gesprekken zouden mislukken, maar voegde eraan toe: “Ik wil onze vissers, onze producenten, de burgers die luisteren vertellen dat we een deal met slechte voorwaarden niet zullen accepteren.

“Als er geen goede overeenkomst kan worden bereikt, zullen we ons ertegen verzetten. Elk land heeft een vetorecht, dus het is mogelijk. We zullen onze eigen evaluatie van deze conceptovereenkomst doen, als die er is. "

EU-bronnen zeiden dat de discussies zich concentreerden rond het "gelijke speelveld", dat wil zeggen overeengekomen beginselen inzake staatssteun en minimale arbeids- en milieunormen, evenals de "effectieve maatregelen" die elke partij zou kunnen nemen in geval van vermoedelijke inbreuken.

"We bevinden ons in een kritieke fase", zei bedrijfssecretaris Alok Sharma Sky TV. "Het is eerlijk om te zeggen dat we ons in een moeilijke fase bevinden, er zijn nog enkele lastige problemen die moeten worden opgelost."

Verder lezen

EU

EC Pharma-strategie: de eerste stappen naar een duurzamere industrie?

gepubliceerd

on

Op woensdag 25 november publiceerde de Europese Commissie haar Farmaceutische Strategie, een eerste stap in de richting van het aanpakken van strategische kwetsbaarheden die Europa's vermogen om patiënten te voorzien van belangrijke geneesmiddelen, waaronder geneesmiddelen die zo basaal en essentieel zijn als paracetamol, in gevaar brengen. Voorspelbare en duurzame toegang tot kwaliteitsmedicijnen staat centraal op de Europese gezondheidsagenda en het vertrouwen van de patiënt dat wat er vandaag in zijn medicijnkastje staat, er morgen ook is. De door de Europese Commissie gepubliceerde strategie biedt een unieke kans om de toeleveringsketen in Europa veerkrachtiger te maken en om patiënten te voorzien van medicijnen waar en wanneer ze die nodig hebben, mits de implementatie op de juiste manier gebeurt. schrijft Richard Daniell, die Teva leidt in Europa.

Positief, en voor het eerst, erkent een Europese strategie de complexiteit en waarde van het beveiligen van de gehele waardeketen voor geneesmiddelen, van productie tot distributie aan patiënten, en van de drijfveren die leveringszekerheid belemmeren. Te lang heeft de combinatie van zware regelgevende voorwaarden en onhoudbare marktomstandigheden geleid tot een 'race-to-the-bottom' op het gebied van prijsstelling voor essentiële geneesmiddelen, waardoor Europese investeringen in de productie en consolidering van de toeleveringsketen worden geschaad en kwetsbaarheden ontstaan ​​die tijdens de COVID-19-crisis.

In het afgelopen decennium is Europa te afhankelijk geworden van zogenaamde 'derde landen' - niet-EU-landen - voor de levering van kritische actieve farmaceutische ingrediënten (API's) en essentiële medicijnen. In 2000 had Europa meer dan de helft van de licenties voor de productie van API's die het nodig had om aan de vraag te voldoen, terwijl Azië ongeveer een derde uitmaakte.

Nu is de situatie omgekeerd en in de afgelopen 20 jaar is de API-ratio volledig veranderd: een op de zes API's die in Europa nodig zijn, wordt uitsluitend in China geproduceerd. De geografische concentratie van de Aziatische API-productie-industrie - in specifieke regio's van China en India - betekent nu dat de toeleveringsketen van het Europese continent zwaar wordt blootgesteld aan geografische, ecologische en politieke problemen in die gebieden. Het was daarom van cruciaal belang dat de strategie een diepe duik deed in de diepere oorzaken die investeringen uit Europa drijven en tekorten veroorzaken, en concrete oplossingen voorstelde om deze aan te pakken. Als Europese wetgevers deze risico's serieus willen aanpakken, moeten ze de financiële en regelgevende factoren aanpakken die de industrie hebben verdreven. Het is dan ook bemoedigend om te zien dat de Commissie enkele voorstellen heeft gedaan om enkele van de onderliggende oorzaken van de voorzieningszekerheid aan te pakken.

Het omkeren van die trend vereist echter een open en openhartig gesprek over hoe we de productie van essentiële medicijnen in Europa waarderen, de status-quo - waar de waarde van een medicijn alleen wordt bepaald door de prijs, en waar de Europese regelgevende regimes effectief tegen spelen. De duurzaamheid van de productie en de voorzieningszekerheid in Europa zijn gewoon niet geschikt voor het beoogde doel.

Dus, zoals we al zeiden, moeten we niet alleen naar de kosten kijken, maar ook naar de waarde die het hebben van een duurzaam productienetwerk en een duurzame voetafdruk in Europa met zich meebrengt. We zullen niet alles in Europa kunnen maken. Dat zeggen we niet. Diversificatie van de toeleveringsketen zal belangrijk blijven, maar we moeten er zeker van zijn dat systematische en duurzame beleidshervormingen deze ambitie zullen ondersteunen.

Teva Pharmaceuticals Europe is verheugd dat de Commissie enkele van de zwakke punten heeft erkend die de farmaceutische productie- en toeleveringsketens van het continent en de miljardenbijdrage van het continent aan de Europese gezondheidszorgstelsels en economieën belemmeren.

Van bijzonder belang is een springplank om een ​​moderne, gedigitaliseerde omgeving te bouwen die economische en ecologische duurzaamheid ondersteunt en die de mogelijkheid biedt voor een openhartige discussie over de noodzaak om slimme en innovatieve aanbestedingsprocedures te ontwerpen.

Er zijn echter nog meer mogelijkheden om te verbeteren, en de strategie zou tekort kunnen schieten - als sommige van de voorstellen tekortschieten om een ​​levendige en concurrerende Europese productievoetafdruk veilig te stellen.

Maar we vinden het bemoedigend dat sommige maatregelen erop wijzen dat de EG duidelijk bereid is om diep in de grondoorzaken te duiken, waardoor Europese patiënten in staat worden gesteld hun medicijnen te krijgen waar ze het nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. In de toekomst zullen we echter duidelijke aandacht besteden aan de implementatie van de strategie. Er staat te veel op het spel om het verkeerd te doen.

Als een van de grootste geneesmiddelenfabrikanten ter wereld, met 20,000 mensen in Europa (waarvan ongeveer 60% in de productie), wat overeenkomt met een bijdrage van ongeveer $ 26 miljard aan het bbp van 12 EU-landen, kijkt Teva uit naar een voortdurende samenwerking met de Europese Commissie, en andere betrokken belanghebbenden, om ervoor te zorgen dat kwaliteitsmedicijnen voor iedereen toegankelijk zijn. En dat deze strategisch belangrijke industrie een concurrentievoordeel voor Europa blijft, vooral in een tijd waarin economisch herstel en herstel van de volksgezondheid met elkaar verweven zijn.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending