Verbind je met ons

Oezbekistan

Voorbij de Zijderoute: de moderne heropleving en opkomst van Oezbekistan als strategische partner voor de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Central Asia’s historical significance stems from its strategic location at the crossroads of East and West, nestled between empires and bordering areas of conflict and insecurity (such as Afghanistan, China’s Xinjiang province, and Iran). While the region was largely ignored throughout the Cold War, its vitality and importance were quickly rediscovered (NATO.int) (Makarenko, 2010). Spechler & Spechler (2009) write that “Uzbekistan has achieved independence and stability by exploiting its natural resources through a strategy of ‘staple globalism’ and by balancing the great powers against each other,” (Arabnews.com)1, schrijft Derya Soysal, historicus en milieudeskundige met een focus op de geschiedenis en geografie van Centraal-Azië.

Uzbekistan, a former republic of the Soviet Union, gained independence on August 31, 1991. The first president was Islam Karimov but in 2016 Shavkat Mirzoyev came to power. Shavkat Mirziyoyev, the former Prime Minister, assumed office and decisively won the presidential elections in December. President Mirziyoyev has proactively initiated major economic reforms to modernize Uzbekistan’s economy and enhance its global engagement. Furthermore, as noted by the official Uzbek online newspaper uza.uz, Uzbekistan seeks to multiply its partners from around the world, including Azerbaijan, Saudi Arabia, South Korea, the European Union, Turkiye, etc.

De komst van de nieuwe president aan de macht brengt Oezbekistan in een geheel nieuw tijdperk van economische welvaart, ontwikkeling, openheid naar de wereld, enz.

Oezbekistan is een agro-industrieel land. 38% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw, die voornamelijk wordt geïrrigeerd (katoen, fruit, vroege gewassen, rijst, luzerne, wijnstokken, enz.). Het land beschikt ook over aanzienlijke minerale rijkdommen (aardgas, uranium, koper, olie). Sinds de onafhankelijkheid heeft president Karimov gekozen voor een strategie van geleidelijke hervormingen, gericht op het bereiken van zelfvoorziening op energie- en voedselgebied.

Oezbekistan streeft ernaar zijn energiepotentieel te ontwikkelen, vooral op het gebied van de energietransitie. Bovendien stelt de officiële Oezbeekse krant dat “President van de Republiek Oezbekistan Sjavkat Mirziyojev deelnam aan de lanceringsceremonie van projecten voor het aansluiten van een moderne gecombineerde energiecentrale met een capaciteit van 1,500 megawatt op het elektriciteitsnetwerk in de regio Syrdarya en de start van de bouw van een proefproductie van groene waterstof in de regio Tasjkent” (Uza.uz, 2023).

Uzbekistan is also becoming an area that attracts foreign investors. For example, Uzbekistan’s power sector is expected to get a major boost after UAE-based utility company Abu Dhabi National Energy Co. announced plans to invest more than $3 billion in new and existing power plants.

Solidjonov (2021) writes that “the Head of the state defined further goals and set the most important tasks aimed at ensuring a consistent increase in the level of welfare and wellbeing of the country’s population”.

advertentie

Mirziyoyev primarily seeks to focus on issues related to conducting an effective foreign policy, implementing a large-scale program of reform and modernization, and the need to improve the country’s foreign policy strategy to make it open, proactive, and constructive, leading to the formation of a democratic rule of law with a developed market economy. In this context, authors like Solidjonov (2021) note that it is possible to speak of the Third Uzbek Renaissance in political, touristic, cultural, and economic terms. Solidjonov adds: “The effective promotion of national interests in the international arena and the progressive increase in the competitiveness of the country’s economy in the global market are vital goals.”

In het hart van Centraal-Azië kent Oezbekistan de sterkste economische groei in de regio. Dertig jaar na het einde van de Sovjet-Unie heeft Oezbekistan belangrijke hervormingen doorgevoerd om zijn economie open te stellen voor de wereldmarkt, terwijl het tegelijkertijd de meest kwetsbare huishoudens beschermt en de economie versterkt. rechtsstaat.

De afgelopen jaren heeft het land diverse hervormingen doorgevoerd om te breken met de economische erfenis van dat vervlogen tijdperk, door te liberaliseren en buitenlandse investeerders aan te trekken.

Uzbekistan’s economy has weathered the Covid-19 crisis rather well, with Uzbekistan being one of the few countries not to have experienced a recession in 2020. The recovery is strong in 2021 and the growth rate of activity could be the strongest since 2016. Solidjonov adds: “While in just 9 months of 2020, despite the pandemic, the country’s foreign trade reached $27.5 billion. Uzbekistan’s plans to strengthen its role in the establishment of international transport corridors and joint implementation of other infrastructure projects with foreign partners also received a new impetus.”

Mirziyoyev heeft een economisch hervormingsprogramma geïmplementeerd dat aanzienlijke hervormingen op het gebied van regelgeving en bestuur omvat, nieuw regionaal en mondiaal economisch beleid, en hervormingen die gericht zijn op het vergroten van het concurrentievermogen van de Oezbeekse economie door de nadruk te leggen op de export, de ontwikkeling van kleine bedrijven en de landbouw. De hervormingen zijn bedoeld om de particuliere sector te versterken, het scheppen van banen te vergemakkelijken en de werkloosheidsproblemen aan te pakken.

Tsereteli (2018) voegt eraan toe dat Oezbekistan een nationale ontwikkelingsstrategie heeft aangenomen waarin vijf prioriteitsgebieden worden geïdentificeerd: (1) hervorming van het openbaar bestuur; (2) Hervorming van het rechtsstelsel, versterking van de rechtsstaat en parlementaire hervorming; (3) Hervormingen in de economische ontwikkeling en liberalisering, met de nadruk op de modernisering van de Oezbeekse landbouw en industrie en het streven naar een groter concurrentievermogen van producten en diensten; (4) Sociale hervormingen gebaseerd op hogere inkomens en betere banen, gericht op gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, enz. van hogere kwaliteit; (5) Veiligheidshervormingen, gericht op verbeteringen om de binnenlandse stabiliteit en een evenwichtig en constructief buitenlands beleid te waarborgen, met als uiteindelijk doel het versterken van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de staat.

“Thanks to the reforms, the investment climate has improved significantly,” says Ilhom Umrzakov, director of the Graduate School of Business and Entrepreneurship of Uzbekistan. “One of the main focuses of national policy is to ensure the rule of law, including the protection of investors’ rights,” he said. [euronews].

De oprichting van incubators voor start-ups en mentorprogramma's hebben bijgedragen aan de groei van de nieuwe technologiesector.

In 2019 werd in Tasjkent een park gewijd aan dit veld geopend. Steeds meer bedrijven vestigen zich er, aangetrokken door belastingvrijstelling en panden die geschikt zijn voor innovatie. [euronieuws].

As per Fournis (2022), Uzbekistan aims to move beyond the communist era by opening up its economy. Major reforms are being carried out, especially in the energy sector, in order to become a major country in Central Asia. He writes: “Uzbekistan, which aspires to become an economic tiger in Central Asia, seeks above all to be an attractive country for investors, for international organizations and for tourists, in order to keep its businesses running and to provide them with opportunities.”

Er zijn ruim 55,000 commerciële gebouwen gebouwd en het aantal bedrijven dat in één jaar tijd de symbolische omzet van één miljoen dollar heeft overschreden, is gestegen van 5,000 naar 26,000. Bovendien hebben meer dan 200 Oezbeekse bedrijven de drempel van $100 miljoen per jaar overschreden. De staat heeft onlangs een gericht beleid ingevoerd om deze verschillende ondernemingen te ondersteunen op basis van hun omvang en jaarlijkse inkomsten (Fournis, H. 2022).

Dat schrijft Solidjonov (2021) de afgelopen jaren “the average annual investment growth rate was 22 percent. The total volume of attracted foreign investments reached $26.6 billion, including direct investments of $17.5 billion. For comparison, such a volume of investments was attracted to the country’s economy between 2007 and 2017. In general, the total volume of investments over the past 4 years has grown by more than 2.1 times, including foreign investments by 2.7 times. The share of investment in GDP in 2019 exceeded 38 percent for the first time, which creates a solid foundation for ensuring economic growth in the coming years. At the same time, the GDP of Uzbekistan in 2019 grew by 5.6 percent."

Het land wil ook steun krijgen van internationale financiële instellingen om het gemiddelde ondernemersweefsel in Oezbekistan te vergroten.

Oezbekistan profileert zich als een regionale macht en wordt een onmisbare mondiale partner voor grootmachten als de Europese Unie, Rusland, China, Turkiye en zelfs India en de Verenigde Staten. Het land richt zich op de duurzame ontwikkeling van de economie, het verbeteren van de levensstandaard van de bevolking en het verzekeren van volledige integratie in de structuur van de mondiale economische betrekkingen. Oezbekistan wil een belangrijke rol spelen binnen internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Shanghai Cooperation Organization (SCO), het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de Turkse Raad, de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Euraziatische Economische Unie ( EEU), de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en andere structuren.

Ten slotte werkt de Oezbeekse regering de laatste tijd aan het openstellen van het land en probeert ze economische steun te bieden aan de regio’s die in meer moeilijkheden verkeren dan andere, inclusief subsidies aan bedrijven, het vergemakkelijken van de toegang tot leningen, het verstrekken van garanties, enz. (Fournis, H. 2022).

In summary, and according to coface.com, Uzbekistan has a more resilient economy than the rest of Central Asia (more diversified, less sensitive to external shocks). Not to mention the country’s significant hydroelectric potential, its young population (50% under30), its international financial support, its economic reforms (liberalization, privatization, diversification), its credit development (42% of GDP, 37% to the private sector) and public investments (electricity, transport, health).

Het land maakt een hoge ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen door en de onderhandelingen over preferentiële handelsovereenkomsten met belangrijke partners (Turkije, Singapore, Zuid-Korea, enz.), de Europese Unie (EU) en China worden steeds dynamischer. In 2022, op 27 en 28 oktober, was de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel in Oezbekistan. Hij ging eerst naar Tasjkent, waar hij een ontmoeting had met de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev om de bilaterale betrekkingen en samenwerking te bespreken.

De twee leiders brachten een gezamenlijke verklaring uit waarin zij de stappen verwelkomden die zijn gezet om de interregionale banden en samenwerking te versterken en kwamen overeen de betrekkingen tussen de EU en Oezbekistan verder te verdiepen. Zij waren ook ingenomen met de recente parafering van de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst en spraken de hoop uit dat deze binnenkort zal worden ondertekend en geratificeerd. De presidenten bespraken het belang van het vergroten van de havencapaciteit, het uitbreiden van de veerbootvloten en de spoorvloot, het harmoniseren van douaneprocedures en het introduceren van digitale oplossingen voor vrachtafhandeling en grensovergangen. De uitvoering van dergelijke projecten is volledig in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Global Gateway-strategie.

Vanaf eind 2023 behouden de Europese Unie en Frankrijk een sterke belangstelling voor Oezbekistan. Sinds de Russisch-Oekraïense oorlog heeft Europa te maken gehad met een ongekende energiecrisis, die de zoektocht naar nieuwe strategische en betrouwbare partners, zoals Oezbekistan, heeft gestimuleerd. Bovendien bracht de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev.

Het Oezbeekse officiële informatiebureau Dunyo schrijft dat de ontmoeting tussen Macron en Mirziyoyev leidde tot gesprekken op hoog niveau, gericht op het verheffen van de interstatelijke betrekkingen tot het niveau van een strategisch partnerschap (Dunyo-informatie, 2023).

Macron en Mirziyoyev in Tasjkent, https://dunyo.info/en/prezident/dvuhdnevnyy-uzbeksko-francuzskiy-sammit-na-vysshem-urovne-v-samarkande

Oezbekistan wil een belangrijke speler worden in de verbindingen tussen Centraal- en Zuid-Azië. Volgens Polonskaya, G. (2021) is Oezbekistan een belangrijke speler in de ontwikkeling van de interconnectie tussen Centraal- en Zuid-Azië, regio's met meer dan twee miljard inwoners. In feite stond deze kwestie centraal op een internationale conferentie die onlangs in Tasjkent werd gehouden op initiatief van het gastland Oezbekistan.

Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission wrote on twitter: “Centraal- en Zuid-Azië zijn van steeds groter strategisch belang voor de EU. Voor regionale connectiviteits- en veiligheidskwesties en vooral als het gaat om de situatie in Afghanistan. '

Oezbekistan van zijn kant werkt aan de ontwikkeling van regionale samenwerking en voert infrastructuurprojecten uit. Eén daarvan is de aanleg van een hoogspanningslijn die Afghanistan zal bedienen.

During a meeting at the Uzbek Embassy in Brussels on November 3, 2022, Ismatilla Irgashev, special representative of the Uzbek president regarding Afghanistan, said that “Afghanistan zou een brug worden tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië. '

During the meeting at the Uzbek Embassy, it was said that Uzbek authorities are working to develop transport corridors. They have recently launched a new project: the construction of the Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar railway line which will run from Termez in Uzbekistan -the link between this city and Mazar-i-Sharif is already operational – through Afghanistan to Pakistan.

Een infrastructuurproject ondersteund door onder meer de Wereldbank, Rusland en de Verenigde Staten, dat de Afghaanse economie zal stimuleren, directe toegang zal bieden tot Pakistaanse zeehavens en India zal bereiken. Het traject van de lijn tussen Mazar-i-Sharif en Kabul wordt geschat De bouw ervan zal 5 miljard dollar kosten en zal voornamelijk door middel van leningen worden gebouwd. De afgelopen maanden hebben Oezbekistan, Afghanistan en Pakistan een gezamenlijke oproep gedaan aan internationale financiële instellingen om het project te steunen. Afhankelijk van de financiering zou de bouw volgend jaar september kunnen beginnen.

This rail line will offer new business opportunities as the time and cost of transporting goods will be significantly reduced. It is estimated that the new link will reduce the transport time between Central Asia and Pakistan to 6 days and lower costs by 30-35%. The railroad will provide direct access to Pakistan’s seaports (Karachi, Qasim, Gwadar). The main objective of Uzbek diplomacy is to transform itself from a landlocked country into a country linked to the wider Eurasia. Uzbekistan has decided to participate in the construction of the Trans-Afghan Railway. They want to become a logistics hub in Central Asia.

Door miljarden te investeren in de aanleg van nieuwe spoorwegen en wegen wil Oezbekistan efficiënte verkeerscorridors door Centraal-Azië creëren en, op de lange termijn, directe verbindingen met zeehavens mogelijk maken die de toegang tot internationale markten zullen vergemakkelijken.

Oezbekistan was historisch gezien al een belangrijke locatie aan de Zijderoute. Het Trans-Afghaanse corridorproject zal toegang bieden tot andere corridors die Oost- en Zuid-Azië via de Zwarte Zee met Europa zullen verbinden. Het land heeft een strategische en centrale positie aan de oude Zijderoute, wat de aanleg van de volgende corridors rechtvaardigt: «Noord-Zuid», «Trans-Kaspische corridor», «China Kirgizië-Oezbekistan» (Gulamov, en al., 2022).

Bovendien streeft Oezbekistan ernaar academische partnerschappen te ontwikkelen met universiteiten over de hele wereld en in Europa. Op 22 november 2023 ontving de Ambassade van Oezbekistan in Brussel zelfs de rectoren van 10 Oezbeekse universiteiten die een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenden met de Belgische Onderwijsraad om gezamenlijke activiteiten te initiëren en te ontwikkelen en projecten voor wederzijdse samenwerking tussen de universiteiten te definiëren. partijen (Cartwright, 2023).

Ten slotte wordt Oezbekistan een toeristisch paradijs en een nieuwe attractie voor toeristen van over de hele wereld. Ongetwijfeld trekken het Timuridische erfgoed, het opmerkelijke plein van Registan en de prachtige blauwe steden zoals Samarkand, Khiva en Bukhara alle liefhebbers van geschiedenis, Timuriden en architectuur aan. Volgens Olimovich (2015): “Door het hele land zijn er meer dan 7,000 monumenten van architectuur en kunst uit verschillende tijdperken en beschavingen, waarvan er vele zijn opgenomen in de lijst van cultureel werelderfgoed”. In addition, Gulomkhasanov, and al. (2021) specify that the government also ensures the development of ecotourism. Moreover, the State Committee for Nature Protection has developed a “Concept for the development of ecotourism in the Republic of Uzbekistan and its long-term plans.”

In summary, Uzbekistan holds a strategic position on the new global transport map, connecting Asia to Europe. Additionally, it plays a significant role in the emerging model of global supply chains. Through its principle of multilateralism in foreign policy, Uzbekistan advocates for the development of creative processes in globalization, establishing mutually beneficial and fair international cooperation based on dialogue, mutual trust, and respect for each other’s interests. Therefore, the country is highly strategic for the EU, China, Russia, Turkiye in political terms, especially concerning discussions with Afghanistan. In conclusion, Uzbekistan, with its 35 million inhabitants, its ever-increasing resources and its geographical position, is a growing power. That is why the European Union is seeking to develop multidimensional (political, economic, …) cooperation between Uzbekistan and the EU.

In de toekomst zal Oezbekistan een cruciale rol spelen in de internationale arena, vooral vanwege zijn natuurlijke hulpbronnen, politieke strategie en strategische positie tussen Europa en Azië.

REFERENTIES:

Cartwright, G. 2023. “Brussels: Uzbek universities sign MoU with Belgian Education Council – https://eutoday.net'.

Communiqué de presse conjoint de Chavkat Mirziyoïev, président de la République d’Ouzbékistan, et de Charles Michel, président du Conseil européen https://www.consilium.europa.eu/fr/press/press-releases/2022/10/28/joint-press-statement-by shavkat-mirziyoyev-president-van-de-republiek-oezbekistan-en-charles-michel-president-van-de-Europese-raad/

Coface.com/ Ouzbekistan https://m.coface.com/fr/Etudes-economiques-et- risque-pays/Ouzbekistan

Dunyo-informatie, 2023, https://dunyo.info/en/prezident/dvuhdnevnyy-uzbeksko-francuzskiy-sammit-na-vysshem-urovne-v-samarkande

Fournis, H. 2022. «Ouzbékistan: de ontwikkeling van het ondernemerschap als de dynamiek van de economie » revueconflits.com

Gulamov, A., Masharipov, M., & Egamberdiyeva, K. (2022, juni). Planning van nieuwe transitcorridors - Nieuwe kansen voor de ontwikkeling van transit in Oezbekistan. In AIP-conferentieprocedures (Deel 2432, nr. 1). AIP-publicatie.

Gulomkhasanov, E., Uktamova, U., & Akramov, S. (2021). Ontwikkeling van ecotoerisme in Oezbekistan. wetenschappelijke vooruitgang, 2(8), 614-617.

Makarenko, T. 2010. «Centrale Azië: de economie is een telescoop, politiek en economie».

NAVO.int https://www.nato.int/docu/review/fr/articles/2010/03/30/asie-centrale-lendroit-ou-se-

telescopent-puissance-politiek-et-economie/index.html.

Polonska ya, G. 2021. «Industrie et technologie : la stratégie de développement de l’Ouzbékistan» euronews.com https://fr.euronews.com/next/amp/2021/09/01/industrie-et-technologie-la-strategie-de-

ontwikkeling-de-l-ouzbekistan

Olimovich, DI (2015). Toeristisch potentieel van Oezbekistan. Lucrările Seminarului Geografic” Dimitrie Cantemir”, 40, 125-130.

Spechler, DR, en Spechler, MC (2009). Oezbekistan behoort tot de grote mogendheden. Communistische en post-communistische studies42(3), 353-373.

Solidjonov, D. (2021). KWESTIES VAN ECONOMISCHE ONTWIKKELING EN INTERNATIONALE INTEGRATIE IN NIEUW OEZBEKISTAN. Scienceweb academische paperscollectie.

Tsereteli, M. (2018). De economische modernisering van Oezbekistan. Uzbekistan’s New Face, 82.

Uza.uz, https://uza.uz/en/posts/the-president-of-uzbekistan-launches-the-most-prominent-energy-projects_542639

(PDF) Oezbekistan, een groeiende en stralende macht tussen Europa en Azië. Beschikbaar van: https://www.researchgate.net/publication/365107045_Uzbekistan_a_growing_and_radiant_power_between_Europa_en_Azië [geraadpleegd op 27 november 2023].

Visite du president Michel en Asie centrale

https://www.consilium.europa.eu/fr/european-council/president/news/2022/10/28/20221028 pec-bezoeken-centraal-Azië/

1 https://www.arabnews.com/node/2308011/business-economy

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending