Verbind je met ons

Oezbekistan

Criminalisering van huiselijk geweld in Nieuw-Oezbekistan: implementatie van internationale verplichtingen

DELEN:

gepubliceerd

on

In ons land worden familie en relaties daar traditioneel gezien als een nationale waarde. In dit opzicht vallen kwesties als gelijkheid, wederzijds vertrouwen en onschendbaarheid in familierelaties onder de wettelijke bescherming van de staat. Dankzij de alomvattende hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, is er in de Republiek Oezbekistan een sterk juridisch raamwerk gecreëerd voor het waarborgen van gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen op alle terreinen van het openbare leven en activiteiten, en het beschermen van vrouwen tegen onderdrukking en geweld.

Tijdens de bijeenkomst met leden van de Constitutionele Commissie op 20 juni 2022 wees de president van de Republiek Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev erop dat het noodzakelijk is om in de primaire wet van het land de verantwoordelijkheden van de staat weer te geven om de bevolking van huisvesting te voorzien , het versterken van de economische en spirituele fundamenten van het gezin, het scheppen van alle voorwaarden voor het waarborgen van de belangen en de volledige ontwikkeling van kinderen, het ondersteunen van personen met een handicap, het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu. Zo werd de tekst van de grondwet van de Republiek Oezbekistan opgenomen in overeenstemming met internationale rechtshandelingen op het gebied van de mensenrechten en vrijheden, waardoor een verbod werd ingesteld op elke vorm van geweld tegen mensen.

Opgemerkt moet worden dat op basis van deze en andere hervormingen van juridisch belang het verbod op geweld in welke vorm dan ook wordt weerspiegeld in de bijgewerkte en nieuwe versie van de grondwet van de Republiek Oezbekistan, aangenomen op basis van een referendum in april. 30 en trad in werking op 1 mei van dit jaar. Bijgevolg heeft artikel 26 op constitutioneel niveau vastgelegd dat de eer en waardigheid van een persoon onschendbaar zijn en dat niets een basis kan zijn voor de afwijking daarvan. Bovendien staat vast dat niemand mag worden onderworpen aan foltering, geweld of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Bovendien werd de gelijkheid van mannen en vrouwen in rechten vastgelegd in het hoogste juridische document van het land. Vervolgens nam de staat, als een vorm van weerspiegeling van de democratische wens van het volk op constitutioneel niveau, de verantwoordelijkheid op zich om de gelijkheid van rechten en kansen voor vrouwen en mannen te waarborgen bij het beheer van de zaken van de samenleving en de staat. zoals in andere domeinen van het publieke en staatsleven. Een andere zeer belangrijke norm op het gebied van het voorkomen van geweld en het garanderen van de veiligheid van een sociale instelling als het gezin is artikel 76 van de grondwet van de Republiek Oezbekistan, waarin wordt vastgelegd dat het gezin de belangrijkste eenheid van de samenleving is en onder de bescherming van de samenleving en de staat, en de staat schept sociale, economische, juridische en andere voorwaarden voor de volledige ontwikkeling van het gezin.

Tijdens een toespraak tijdens de plechtige ceremonie gewijd aan de 32e verjaardag van de onafhankelijkheid van de Republiek Oezbekistan op 31 augustus 2023 benadrukte de president van de Republiek Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev dat we dit jaar een wet hebben aangenomen ter preventie van huiselijk geweld, Omdat het hoofddoel het versterken van gezinnen en het beschermen van de rechten van vrouwen is, zullen we consequent in deze richting blijven werken. In het licht van de heldere achtergrond van grootschalige hervormingen die in de Republiek Oezbekistan worden doorgevoerd en om de nieuw gestelde doelen voor de bescherming van de mensenrechten te bereiken, onderging de wetgeving de nodige en noodzakelijke veranderingen en op 11 april 2023 werd administratieve en strafrechtelijke aansprakelijkheid voor familiaal (huiselijk) geweld ingevoerd.

Deze veranderingen hebben er op hun beurt voor gezorgd dat er voor het aanvankelijk plegen van familiaal (huiselijk) geweld administratieve aansprakelijkheid zal gelden op grond van artikel 59.2 - Familiegeweld (huiselijk) geweld van de Code van de Republiek Oezbekistan inzake administratieve aansprakelijkheid, en vanwege het herhaald plegen ervan binnen een jaar of onder bijzondere omstandigheden, brengt strafrechtelijke aansprakelijkheid met zich mee op basis van artikel 1261 – Familiegeweld (huiselijk) geweld van het Wetboek van Strafrecht van de Republiek Oezbekistan.

Benadrukt moet worden dat het concept van familiaal (huiselijk) geweld voor het eerst op wetgevend niveau werd verduidelijkt. Volgens de wijzigingen die in de wetgeving zijn aangebracht, zal vanaf nu Familiegeweld moet begrepen worden zoals belemmering bij de uitoefening van het recht op eigendom, onderwijs, gezondheidszorg en (of) werk, opzettelijke schade aan eigendommen en persoonlijke bezittingen, evenals vernedering van eer en waardigheid, intimidatie, isolatie van naaste familieleden begaan tegen een echtgenoot, voormalig echtgenoot, een persoon die samenwoont op basis van één huishouden, of een persoon die een gemeenschappelijk kind heeft, resulterend in een gezondheidsstoornis, bij gebrek aan tekenen van een misdrijf, evenals andere overtredingen.

advertentie

Ook van belang is de invoering van een verantwoordelijkheid op twee niveaus voor familiaal (huiselijk) geweld, te beginnen met administratief geweld en eindigend met strafrechtelijk geweld, wat volledig ten dienste staat van de onmisbare preventie van deze daad voordat deze wordt gepleegd. In overeenstemming met de laatste wijzigingen, artikel 592 – Familiegeweld van de Code van de Republiek Oezbekistan inzake administratieve aansprakelijkheid bestaat uit twee delen, en artikel 1261 - Familiegeweld (huiselijk geweld) van het Wetboek van Strafrecht van de Republiek Oezbekistan omvat maar liefst acht delen.

Gezien de baanbrekende ervaringen van het buitenland, is het de moeite waard erop te wijzen dat vergelijkbare normen voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor huiselijk geweld zijn vastgelegd in de wetgeving van landen als Georgië, Moldavië en Oekraïne. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van de hervormingen om huiselijk geweld strafbaar te stellen ook door de internationale gemeenschap werd erkend.

Als kwalitatieve weerspiegeling van het werk op wetgevingsgebied over de preventie van huiselijk geweld van de afgelopen jaren zijn er op dit terrein ruim tien regelgevende rechtshandelingen van strategisch belang aangenomen, waaronder de wet van de Republiek Oezbekistan “Betreffende garanties van gelijke kansen”. Rechten en kansen voor vrouwen en mannen”, de wet van de Republiek Oezbekistan “Betreffende de bescherming van vrouwen tegen onderdrukking en geweld”, het decreet van de president van de Republiek Oezbekistan “Over aanvullende maatregelen voor de rehabilitatie van vrouwelijke slachtoffers van geweld ”, Resoluties van het kabinet van ministers van de Republiek Oezbekistan “Over maatregelen om het systeem ter bescherming van vrouwen tegen onderdrukking en geweld te verbeteren” en “Over aanvullende maatregelen om de kwesties van zelfmoordpreventie te verbeteren, evenals de rehabilitatie en aanpassing van vrouwelijke slachtoffers van geweld".

Onder de positieve innovaties van de wetgeving werden voor het eerst begrippen als ‘familiaal (huiselijk) geweld’, ‘intimidatie’, ‘vervolging’, ‘beschermingsbevel’, ‘fysiek geweld’ en ‘psychologisch geweld’ geïntroduceerd. Met de nieuwe hervormingen van de wetgeving werd ook de maximale termijn voor het uitvaardigen van een beschermingsbevel aan slachtoffers van intimidatie en geweld verlengd van 1 maand naar 1 jaar, wat voorheen slechts 1 maand was, met de mogelijkheid van verlenging tot 2 maanden.

Ook op wetgevend niveau is het concept van er wordt een beschermingsbevel bekendgemaakt – een document dat staatsbescherming biedt aan een slachtoffer van onderdrukking en geweld, waarbij wettelijke maatregelen worden toegepast op een persoon of groep personen die vrouwen onderdrukken of geweld tegen hen plegen. Een speciale wet bepaalt dat een beschermingsbevel wordt binnen 24 uur afgegeven vanaf het moment van vaststelling van het feit van intimidatie en geweld of de dreiging daarvan door een ambtenaar van de instantie voor binnenlandse zaken, aanvankelijk voor een periode van maximaal dertig dagen en treedt in werking vanaf het moment van registratie. Bovendien wordt, als het slachtoffer een aanvraag indient en de dreiging van geweld niet is weggenomen, de geldigheid van het beschermingsbevel verlengd met de strafrechter voor niet meer dan een jaar.

Een van de belangrijke indicatoren van de werkzaamheden op dit gebied was de goedkeuring van de resolutie van de Senaat van Oliy Majlis van de Republiek Oezbekistan van 28 mei 2021 “Over de goedkeuring van de strategie voor het bereiken van gendergelijkheid in de Republiek Oezbekistan tot 2030” , die het actieplan voor de implementatie van de strategie in 2023 goedkeurde.

Tegenwoordig neemt de Republiek Oezbekistan de noodzakelijke maatregelen op het gebied van het voorkomen van huiselijk (familie)geweld door middel van criminalisering en de consequente goedkeuring van speciale wetten op dit gebied. In dit opzicht is het belangrijk om de mechanismen van de effectiviteit van reeds aangenomen regelgevingswetten, hun gefaseerde en evolutionaire implementatie en, indien nodig, aanvullingen verder te analyseren, rekening houdend met hun sociale oriëntatie en het waarborgen van de rechtsstaat wanneer de staat presteert zijn hervormingsfunctie.

Nasimbek Azizov
Hoofd van de afdeling van de Wetshandhavingsacademie van de Republiek Oezbekistan

Diyorbek Ibragimov
Senior docent aan de Wetshandhavingsacademie van de Republiek Oezbekistan

Odiljon Nematillajev
Docent van de Wetshandhavingsacademie van de Republiek Oezbekistan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending