Verbind je met ons

Oekraïne

Italië geeft € 500,000 voor de restauratie van de door Rusland beschoten orthodoxe kathedraal van Odessa

DELEN:

gepubliceerd

on

De Italiaanse premier Giorgia Meloni houdt zich aan haar belofte die ze al in augustus 2023 had gedaan om financieel bij te dragen aan de noodrestauratie van de Transfiguratiekathedraal van Odessa, die zwaar beschadigd was door Russische beschietingen op 23 juli 2023 – meldt HRWF.

Begin februari 2024 werd er een overeenkomst getekend tussen Italië en UNESCO over de toewijzing van fondsen, aldus de De gemeenteraad van Odessa. De delegatie van de Italiaanse regering werd voorgezeten door Davide La Cecilia, speciaal gezant voor de wederopbouw en versterking van de veerkracht van Oekraïne.

In de nacht van 23 juli 2023 voerden Russische troepen een aanval uit massale aanval op het grondgebied van Odessa en de regio, waarbij 19 raketten van verschillende typen worden afgevuurd. De klap viel op het historische centrum van Odessa, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als gevolg van de aanval werden 25 architectonische monumenten beschadigd, met name de Transfiguratiekathedraal. De helft van de kathedraal bleef zonder dak achter, de centrale palen en fundering in het gebouw waren gebroken, alle ramen waren eruit geslagen, het stucwerk was neergehaald. Redders en geestelijken slaagden erin enkele iconen te redden, waaronder het Kasperovskaya-icoon van de Moeder Gods, die wordt beschouwd als de patrones van Odessa. Het Iberische icoon, geïnstalleerd voor de 100ste verjaardag van Odessa, overleefde ook.

Op 2 oktober 2023 tekenden Oekraïne en Italië een overeenkomst om de Transfiguratiekathedraal te repareren.

In november overstroomde zware regenval de kathedraal, en het bisdom Odessa startte met dringende conserveringswerkzaamheden aan het dak.

De reconstructie moet gebaseerd zijn op een tripartiete Memorandum en onder een Raad van Commissarissen

Het kantoor van de burgemeester zei dat het de plannen zijn om een ​​tripartiet memorandum van samenwerking voor de wederopbouw van Odessa (Italië – Oekraïne – UNESCO) te ondertekenen, evenals afzonderlijk een memorandum tussen Italië en Oekraïne, waar de samenwerkingsgebieden zullen worden gemarkeerd.

advertentie

Om dit herstelwerk uit te voeren zal er een Raad van Toezicht worden opgericht, waarin alle partijen bij het tripartiete Memorandum zullen zitting hebben, evenals strategische, technische en wetenschappelijke commissies. Vooral bij dit laatste zullen wetenschappers betrokken zijn van het Polytechnisch Instituut van Milaan, het Triënnale Museum van Milaan en het Nationaal Museum voor Moderne Kunst en Architectuur in Rome.

Het zou verstandig zijn als de Oekraïense kant dit ook zou doen Prof. Meshcheriakov in de Raad van Commissarissen, omdat zijn naam nauw verbonden is met de geschiedenis van de wederopbouw van de kathedraal van Odessa, die in de tijd van Stalin volledig werd verwoest. Ph.D. Arch., universitair hoofddocent, Meshcheriakov is lid van het Oekraïense Comité van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), voorzitter van de regionale afdeling van Odessa van de Architectuurkamer van de Nationale Unie van Architecten van Oekraïne, forensisch expert van het Ministerie van Justice of Ukraine, Research Fellow aan het Researchers at Risk Programme van de British Academy en Visiting Scholar aan het Trinity College, Universiteit van Cambridge. Hij is auteur van twee monografieën en ruim zeventig wetenschappelijke publicaties, artikelen en scripties op het gebied van architectuur en bescherming van cultureel erfgoed.

Onder leiding van Meshcheriakov was een groep architecten in 1999 de laureaat van de nationale projectoproep voor de wederopbouw van de kathedraal van Odessa, die in 2000–2010 op basis van zijn project werd herbouwd. Vervolgens ontving hij de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur voor de reconstructie van de kathedraal van Odessa. Hij is tevens auteur van een boek over dit onderwerp.

De juridische status van de kathedraal: complex en onduidelijk

De juridische status van de Transfiguratiekathedraal is nogal complex en onduidelijk. Tot mei 2022 werd het beschouwd als een kerk met een speciale status en rechten op brede autonomie, aangesloten bij de Oekraïens-Orthodoxe Kerk/Patriarchaat van Moskou (UOC/MP).

Op 27 mei 2022 verwijderde de Raad van het UOC/MP alle verwijzingen naar een dergelijke afhankelijkheid uit zijn statuten, waarbij de financiële autonomie werd benadrukt en de afwezigheid van enige externe inmenging bij de benoeming van zijn geestelijken. Zij distantieerde zich hierbij van de Russisch-Orthodoxe Kerk en stopte met het herdenken van patriarch Kirill (van de Russisch-Orthodoxe Kerk) tijdens de kerkdiensten vanwege zijn steun aan de oorlog van Vladimir Poetin tegen Oekraïne. Deze afstandelijkheid heeft echter niet geleid tot een schisma met Moskou, zodat de UOC zijn canonieke status kan behouden. Intussen is het proces van overdracht van UOC-parochies naar de nationale Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU), opgericht in december 2018 onder president Porosjenko en op 5 januari 2019 erkend door het Patriarchaat van Constantinopel, versneld.

In dit verband is de opmerking van Aartsdiaken Andriy Palchuk, een geestelijke van de Odessa Eparchy van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) over de schade aan de kathedraal is het vermelden waard: “De verwoesting is kolossaal. De helft van de kathedraal heeft geen dak meer. De centrale pijlers en de fundering zijn gebroken. Alle ramen en stucwerk waren eruit geblazen. Er was brand, het gedeelte waar iconen en kaarsen in de kerk worden verkocht vloog in brand. Na afloop van de luchtaanval kwamen de hulpdiensten en hebben alles geblust.”

Op 23 juli 2023, Aartsbisschop Victor van Artsyz (UOC) deed op venijnige wijze een beroep op patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk over de beschietingen van de kathedraal. Hij beschuldigde hem ervan de oorlog tegen Oekraïne, een soeverein land, te steunen en persoonlijk de Russische strijdkrachten te zegenen die wreedheden begaan.

Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe Kerk zweeg over de zware schade die door Russische beschietingen aan de orthodoxe kathedraal van Odessa is aangericht en heeft geen enkele financiële of andere hulp voorgesteld voor de wederopbouw ervan.

Japanse hulp

Japan heeft Oekraïne via de UNESCO financiële steun aangeboden om het cultureel erfgoed, het onderwijs en de media te herstellen.

De ondertekeningsceremonie vond op 7 februari plaats op het hoofdkantoor van de organisatie in Parijs. De bijeenkomst werd bijgewoond door de Japanse vertegenwoordiger bij UNESCO Kano Takehiro, UNESCO-directeur-generaal Audrey Azoulet en ambassadeur van Oekraïne in Frankrijk Vadym Omelchenko.

Japanse Ambtenaren zeggen dat hun land dit jaar ongeveer 14.6 miljoen dollar zal toewijzen aan Oekraïne, waar de vijandelijkheden voortduren.

Deze fondsen zullen helpen het werelderfgoed in het historische centrum van Odessa, dat werd getroffen door Russische raketaanvallen, te behouden.

Op 24 en 25 februari zal a symposium over de Oekraïense cultuur tegen de achtergrond van oorlog wordt gehouden aan de Keio Universiteit in Tokio en zal daarna online toegankelijk zijn registratie.

Vorig jaar kondigde de consul-generaal van de Helleense Republiek in Odessa, Dimitrios Dohtsis, aan dat Griekenland ook van plan was te helpen bij het herstel van architecturale monumenten die beschadigd waren tijdens de Russische raketaanval, inclusief de kathedraal, maar begin februari werd niets openbaar gemaakt over mogelijke concrete initiatieven.

Geen enkel ander EU-land heeft beloofd bij te dragen aan de restauratie van de kathedraal.

Kort na de Russische beschieting van Odessa, Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid noemde de nachtelijke aanval op de stad een nieuwe Russische oorlogsmisdaad en twitterde: “De meedogenloze raketterreur van Rusland tegen het door UNESCO beschermde Odessa is de zoveelste oorlogsmisdaad van het Kremlin, dat ook de belangrijkste orthodoxe kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst staat, heeft verwoest. Rusland heeft al honderden culturele bezienswaardigheden beschadigd in een poging Oekraïne te vernietigen.” Er werd echter geen EU-belofte gedaan om bij te dragen aan de wederopbouw van de verwoeste delen van de kathedraal.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending