Verbind je met ons

Oekraïne

Nieuwe studie onderzoekt gifstoffen in de Kakhovka-sedimenten in Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

Tsjechische en Oekraïense experts hebben een reeks monsters van de sedimenten geanalyseerd die van de bodem van het water zijn genomen

orizzhia-regio van Oekraïne, die nu leeg staat na de vernietiging van de dam door het Russische leger vorig jaar. Ze vonden alarmerende niveaus van DDT en andere gifstoffen op een openbaar strand. De bemonstering maakt deel uit van een langdurig programma Schone Lucht voor Oekraïne en werd uitgevoerd in samenwerking met de Oekraïense maatschappelijke organisaties, de NGO Arnika (Tsjechië) en het Tsjechische bedrijf Dekonta om Oekraïne te helpen een veiliger omgeving voor het publiek te garanderen.

De onderzoekers analyseerden zeven monsters: vijf uit de rivier de Dnipro en twee uit kraters achtergelaten door Russisch S-300-raketvuur. [1] Verreweg de slechtste resultaten kwamen uit een onderzoek van een gebied dat voorheen onder water stond, direct aan het centrale stadsstrand in Zaporizja: een plek die door de lokale bevolking werd gebruikt voor ontspanning, waar alleen een wateronttrekking bijvoorbeeld grote hoeveelheden water aan het licht bracht. rioolbuizen. Er bestaat een sterk vermoeden dat een aantal lokale bedrijven illegaal zijn aangesloten op de riolering, waardoor het onmogelijk is om precies te weten wat er stroomt en waar het vandaan komt.

Naast andere gifstoffen – zoals arseen, kwik of chroom – hebben laboratoriumanalyses een hoge aanwezigheid van verboden en gevaarlijke pesticide DDT aangetoond. [2] Het ging gepaard met relatief lagere niveaus van een ander schadelijk insecticide, HCH. Er wordt vermoed dat de sedimenten deze giftige stoffen hebben verzameld tijdens de lange jaren dat de dam in bedrijf was, vooral tijdens het Sovjet-landbouwtijdperk. Maar de onderzoekers wijzen op de noodzaak om een ​​specifieke bron te bepalen.

“Een dergelijk hoog niveau van vervuiling op het gebied van recreatie van mensen is een ernstige zorg. De concentraties DDT en HCH suggereren de nabijheid van een zwaar vervuilde locatie, zoals een verouderde pesticidenstortplaats. We willen geen paniek veroorzaken, maar we moeten de lokale bevolking informeren en de bron identificeren. Het zou heel gevaarlijk zijn als de gifstoffen in de voedselketen terecht zouden komen, of als mensen bijvoorbeeld het sediment mee naar hun tuin zouden nemen en er groenten op zouden verbouwen. Door de voedselketen binnen te dringen, kan DDT in het menselijk lichaam worden afgezet en nadelige gevolgen voor de gezondheid veroorzaken”, zegt Olexiy Angurets, expert op het gebied van ecologie en duurzame ontwikkeling van de campagne Schone Lucht voor Oekraïne, die wordt uitgevoerd in samenwerking met Arnika.

Monsters genomen vanaf het strand in Zaporizja toonden extreme niveaus van verschillende andere gevaarlijke verontreinigende stoffen aan. In het geval van het krachtige carcinogeen en mutageen benzo(a)pyreen werden de niveaus die wijzen op de noodzaak van sanering, zoals vastgesteld in Tsjechië, meer dan 2300 keer overschreden. Een vermoedelijk kankerverwekkende stof, benz(a)antraceen, werd aangetroffen in een concentratie die meer dan 500 maal boven een vastgestelde drempel lag. Analyses brachten ook een aanzienlijke vervuiling door minerale oliën aan het licht, die doorgaans in verband wordt gebracht met de zware industrie of raffinaderijen.

De op één na meest vervuilde locatie werd geïdentificeerd aan de samenvloeiing van de rivieren Sukha Moskovka en Dnipro in de stad Zaporizja. De sedimenten zijn zwaar vervuild met zware metalen, vooral arseen, mangaan en chroom. De oorzaak is waarschijnlijk anders dan die van het “DDT-strand” en is toe te schrijven aan het feit dat industriële installaties afvalwater in de kreek lozen, waardoor het water roodbruin en sterk gemineraliseerd wordt.

advertentie

“De oorlog verergert de effecten van oude ecologische lasten en vermenigvuldigt eerder gecreëerde ecologische risico’s. Maar onze resultaten bevestigen ook dat het herstel van historische ecologische lasten een belangrijk onderdeel moet zijn van een discussie over de naoorlogse herstelplannen. Het suggereert dat zodra Oekraïne de dreiging van Russische raketten en de invasie als zodanig heeft afgeweerd, we moeten praten over hoe we ervoor kunnen zorgen dat zijn bevolking wordt beschermd tegen de onzichtbare maar des te verraderlijker dreiging van giftige stoffen. We zijn vereerd dat we het Oekraïense maatschappelijk middenveld hierbij kunnen helpen”, besluit Marcela Černochová, coördinator van de Arnika-projecten in Oekraïne.

De vernietiging van de Kakhovka-dam op 6 juni 2023 was een van de meest opvallende voorbeelden van milieuschade veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne. De breuk leidde tot wijdverbreide overstromingen van landbouwgrond en nederzettingen. Het gebied van het voormalige stuwmeer zelf is grotendeels drooggelegd, waardoor bijna 2,000 vierkante kilometer van de voormalige bodem bloot komt te liggen.

De publicatie van het onderzoek maakt deel uit van een langdurige samenwerking tussen de in Tsjechië gevestigde NGO Arnika en de Oekraïense partnerorganisaties Free Arduino (Ivano-Frankivsk) en Green World (Dnipro) die sinds 2017 in verschillende delen van Oekraïne plaatsvindt. Het programma Schone Lucht voor Oekraïne heeft zich vooral gericht op het voeren van campagne voor strengere regulering van industriële luchtvervuiling, maar is sinds de Russische agressie in februari 2022 ook begonnen met het aanpakken van milieuschade veroorzaakt door de oorlog en het beschermen van de bevolking tegen nieuwe dreigingen.
Het onderzoek werd uitgevoerd met financiële steun van het Transition Promotion Program van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechië en de Zweedse regering.

Notes

[1] - Vijf sedimentmonsters uit de rivier de Dnipro en twee bodemmonsters uit de inslagkraters van raketten van het Russische S-300-systeem werden geanalyseerd op de aanwezigheid van de volgende stoffen: zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), niet-polaire extraheerbare verbindingen (NEC's), koolwaterstoffen C10 - C40, cyaniden, polychloorbifenylen (PCB's), hexachloorbenzeen (HCB), pentachloorbenzeen (PeCB), hexachloorbutadieen (HCBD), residuen van organochloorbestrijdingsmiddelen (OCP's), gebromeerde vlamvertragers (BFR's), dechloraan plus (DP), polychloornaftalenen (PCN's), poly- en perfluorgealkyleerde stoffen (PFAS's), gechloreerde paraffines met korte en middellange ketens (SCCP's en MCCP's) en dioxinen (PCDD/F's) en dioxineachtige PCB's (dl PCB's) door DR CALUX-bioassay.

[2] - DDT (dichloordifenyltrichloorethaan) en de verschillende verwante verbindingen ervan waren ooit een invloedrijk insecticide dat veel werd gebruikt in de landbouw en voor de bestrijding van door vectoren overgedragen ziekten zoals malaria. De ernstige gevolgen ervan voor bijvoorbeeld de neurologische, reproductieve, immunologische en hepatische systemen van mensen en de voortplanting van vogels, en de neiging ervan om zich decennialang in de bodem op te hopen (en/of af te breken in stoffen die even giftig zijn als de oorspronkelijke stof) pesticide) hebben ertoe geleid dat het gebruik ervan ernstig is beperkt. Er worden nog steeds hoge niveaus van DDT aangetroffen in de buurt van DDT-productielocaties, verouderde voorraden pesticiden en stortplaatsen – vooral in post-Sovjetlanden, waaronder Oekraïne.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending