Verbind je met ons

Oekraïne

De EU verstrekt nog eens 110 miljoen euro aan humanitaire hulp ter ondersteuning van de door de oorlog getroffen Oekraïners

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl de Russische oorlog tegen Oekraïne voortduurt, blijft de humanitaire situatie in het land nijpend. Het begin van de winter brengt verdere uitdagingen met zich mee voor de toch al kwetsbare gemeenschappen die door de oorlog zijn getroffen.

De Commissie wijst daarom 110 miljoen euro aan humanitaire hulp toe, waarvan 100 miljoen euro naar operaties in Oekraïne gaat en 10 miljoen euro naar steun aan Oekraïense vluchtelingen en gastgemeenschappen in Moldavië. Deze nieuwe financiering zal de humanitaire partners van de EU helpen essentiële diensten te verlenen, zoals financiële hulp, voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg, psychosociale steun en bescherming.

De laatste toewijzing brengt het totaal aan humanitaire hulp van de EU als reactie op de Russische oorlog in Oekraïne op 843 miljoen euro.

In het licht van de opzettelijke aanvallen van Rusland op de energie-infrastructuur van Oekraïne vorig jaar geeft de EU ook prioriteit aan noodenergiesteun door nog eens 84 stroomgeneratoren uit haar land in te zetten. rescEU strategische reserves. In totaal zijn via het EU-mechanisme voor civiele bescherming ruim 5,000 stroomgeneratoren naar Oekraïne gestuurd. Bovendien coördineert de EU donaties uit de particuliere sector om cruciale energieapparatuur aan Oekraïne te leveren.

Achtergrond

De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft het land aan de rand van een humanitaire catastrofe gebracht. Als reactie daarop heeft de EU al haar beschikbare middelen gemobiliseerd om noodhulp aan Oekraïne te verlenen.

Via de EU-mechanisme voor civiele bescherminghebben alle 27 EU-landen, plus Noorwegen, Türkiye, Noord-Macedonië, IJsland en Servië, hulp in natura aangeboden, variërend van medische benodigdheden en onderdakartikelen tot voertuigen en energieapparatuur. Tot nu toe is via het mechanisme 97 ton hulp aan Oekraïne geleverd. Bovendien heeft de EU haar eigen beleid ingezet rescEU strategische reserves om de broodnodige voorraden aan Oekraïne te leveren.

advertentie

Sinds februari 2022 heeft de Europese Commissie 843 miljoen euro toegewezen aan humanitaire hulpprogramma’s om burgers te helpen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. Dit omvat 785 miljoen euro voor Oekraïne en 58 miljoen euro voor vluchtelingen die naar buurlanden zijn gevlucht Moldavië.

Door de EU gefinancierde humanitaire hulp wordt verleend in overeenstemming met de humanitaire beginselen van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Het wordt geleverd via de humanitaire organisaties van de VN, niet-gouvernementele organisaties en het Internationale Comité van het Rode Kruis, evenals via vele lokale hulporganisaties die met hen samenwerken.

Meer informatie

Civiele bescherming en humanitaire hulp van de EU in Oekraïnee
Humanitaire hulp van de EU in Moldavië
rescEU
EU-mechanisme voor civiele bescherming
Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC)
Het doorgeven van hulpdonaties aan de Oekraïners

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending