Verbind je met ons

Turkije

Turkse windenergie - de toekomst

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 26 oktober sprak de voorzitter van de Turkse Windenergie Associatie (TÜREB), Ibrahim Erden, leden van het Europees Parlement toe over de bijdrage van windenergie aan de hernieuwbare energie in Europa en hoe Türkiye een belangrijke speler is in de “friend-shoring” van cruciale componenten die nodig zijn voor de windenergie-infrastructuur van de EU. EU Reporter sprak hem voorafgaand aan de bijeenkomst aan om meer te weten te komen over de sector.

We vroegen Erden hoe belangrijk wind was als onderdeel van de duurzame energiemix van Türkiye: “We produceren in totaal ongeveer 106,000 megawatt. Hiervan is ongeveer 50% duurzaam geproduceerd en omvat waterkracht, windenergie, zonne-energie en geothermie. Hiervan is windenergie goed voor zo’n 12 gigawatt, dat is zo’n 11% van de totale jaarlijkse energieproductie.”

Voorzitter van de Turkse Windenergievereniging (TÜREB), Ibrahim Erden

“We hebben interconnectoren met Griekenland en Bulgarije en we wisselen veel energie uit tussen bijvoorbeeld Griekenland, Roemenië en nabijgelegen landen.”

Erden legt uit dat Türkiye aanvankelijk zijn turbines importeerde, maar toen de Turkse regering in 2009 een wet op hernieuwbare energie introduceerde, werd de lokale productie gepromoot en veranderde de markt en begon te bloeien. Om een ​​idee te krijgen van de omvang van de sector zegt Erden dat Türkiye in 2022 7,000 fabrieken voor bladfabrieken, twee generatorfabrieken heeft opgericht, evenals honderden fabrikanten die verschillende componenten voor windturbines produceren.

Een sterk ecosysteem

“Het windindustriële ecosysteem genereert jaarlijks ruim 1.5 miljard euro omzet door de productie van componenten voor de industrie die componenten levert aan Türkiye, plus leveranciers van componenten aan de EU”, zegt Erden. Ongeveer 70% van de productie van Türkiye is bestemd voor exportmarkten, voornamelijk de EU. Erden zegt dat het ecosysteem erg sterk is en torens, rotorbladen, generatoren en andere onderdelen omvat. “We zijn zeer goed gevestigd in Türkiye en zijn sterk verbonden met het Europese ecosysteem.”

De vraag groeit jaar na jaar, “we zullen steeds meer Turks aanbod op de Europese markten zien, wat de groei van hernieuwbare energiebronnen zal ondersteunen.” Türkiye heeft, net als de EU, zijn eigen ambitieuze netto-nuldoelstellingen, met als doel dit doel tegen 2053 te bereiken.

advertentie

De afkoeling van de betrekkingen van de EU met China en de Russische invasie betekent dat de EU sterkere toeleveringsketens voor leveranciers moet vormen die stabieler en hechter zijn: “Gezien al deze geopolitieke ontwikkelingen en kortetermijnrisico’s speelt de Turkse industriële infrastructuur een cruciale rol. rol om de leemte op te vullen. “Wij geloven dat de Turkse industriële productie van steeds groter belang zal zijn en onze tegenhangers in Europa zal helpen bij hun zoektocht naar een betrouwbare en hoogwaardige toeleveringsketen in de regio.”

Ook aanwezig was Faruk Kaymakcı, ambassadeur en permanent afgevaardigde van de Republiek Türkiye bij de Europese Unie, die tegen EU Reporter zei: "
“Türkiye is een slagader voor de energiezekerheid in Europa. Morgen gaan we in het Europees Parlement de cruciale rol van Türkiye en de Turkse windenergie-industrie voor Europa bespreken. Turkije staat in feite op de vijfde plaats in Europa wat betreft geïnstalleerde hernieuwbare capaciteit. en de op vier na grootste leverancier van infrastructuur voor windenergiesystemen in Europa. Wij zijn van mening dat er veel meer ruimte is voor samenwerking en geloven dat dit verder kan worden ontwikkeld via de dialoog op hoog niveau tussen Türkiye en de EU over energie. De samenwerking bloeit zonder beleidsinterventies. maar politieke steun en facilitering zouden een win-win situatie zijn voor Türkiye en de EU.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending