Verbind je met ons

Thailand

EU en Thailand hervatten handelsbesprekingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De EU en Thailand kondigden de hervatting van de onderhandelingen aan voor een ambitieuze, moderne en evenwichtige vrijhandelsovereenkomst (FTA), waarin duurzaamheid centraal staat. Deze aankondiging bevestigt het cruciale belang van de Indo-Pacifische regio voor de EU-handelsagenda, maakt de weg vrij voor nauwere handelsbetrekkingen met de op een na grootste economie in Zuidoost-Azië en versterkt de strategische betrokkenheid van de EU bij deze snelgroeiende regio.

Het doel van de vrijhandelsovereenkomst is het stimuleren van handel en investeringen door een breed scala aan kwesties aan te pakken, zoals: markttoegang voor goederen, diensten, investeringen en overheidsopdrachten; snelle en effectieve sanitaire en fytosanitaire procedures; de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten, waaronder geografische aanduidingen, en het wegnemen van belemmeringen voor digitale handel en handel in energie en grondstoffen, waardoor de digitale en groene transitie wordt ondersteund. Duurzaamheid zal ook centraal staan ​​in deze overeenkomst, met robuuste en afdwingbare disciplines op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling (TSD). Deze zullen in overeenstemming zijn met de Mededeling TSD-evaluatie van de Commissie van juni 2022, ondersteuning van een hoog niveau van bescherming van de rechten van werknemers, van het milieu en de verwezenlijking van ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Belangrijkste handelsfeiten

De EU en Thailand hebben al stevige handelsbetrekkingen, met duidelijk potentieel voor een nog nauwere relatie:

  • De handel in goederen was in 42 goed voor meer dan 2022 miljard euro, terwijl de handel in diensten in 8 goed was voor meer dan 2020 miljard euro.
  • De EU is Thailand's 4th grootste handelspartner.
  • Thailand, de op één na grootste economie in de ASEAN-regio, is de 4e van de EUth belangrijkste handelspartner in de regio (en 25th wereldwijd). 
  • De EU is de 3rd grootste investeerder in Thailand, goed voor ongeveer 10% van de totale buitenlandse directe investeringen (FDI) in het land, en de 2nd grootste bestemming van Thaise FDI, goed voor bijna 14% van de totale Thaise FDI.

Ondanks de hoge positie van de EU in de totale handel en BDI van Thailand, is de EU ondervertegenwoordigd wat betreft belangrijke investeerders in innovatieve sectoren, waaronder schone en hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en kritieke goederen zoals microchips. Infrastructuur en de overgang naar een technologie- en innovatiegedreven economie zijn hoofdprioriteiten in de economische ontwikkelingsstrategie van Thailand, die een groter potentieel voor investeerders en bedrijven in de EU vertegenwoordigen.

Volgende stappen

De EU en Thailand zijn vastbesloten snel vorderingen te maken in de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst en streven ernaar om in de komende maanden een eerste inhoudelijke onderhandelingsronde te houden. De EU-tekstvoorstellen zullen na de eerste onderhandelingsronde worden gepubliceerd, in lijn met ons voorbeeldige transparantiebeleid. De EU zal ook opdracht geven tot een duurzaamheidseffectbeoordeling ter ondersteuning van de onderhandelingen, om een ​​analyse uit te voeren van de mogelijke economische, ecologische, mensenrechten- en sociale gevolgen van de overeenkomst, en om aanbevelingen te doen over hoe de verwachte positieve effecten kunnen worden gemaximaliseerd, terwijl het minimaliseren van mogelijke negatieve.

advertentie

Achtergrond

De EU en Thailand startten in 2013 voor het eerst onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst. Deze werden in 2014 opgeschort na de militaire machtsovername in het land. In het licht van Thailand's vorderingen op het gebied van het democratiseringsproces heeft de Raad in 2017 en 2019 conclusies aangenomen waarin een aanpak van geleidelijke hernieuwde betrokkenheid wordt voorgesteld, die resulteerde in de ondertekening van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst in december 2022.

Wat handel betreft, werd de Commissie in de conclusies van de Raad van 2017 en 2019 verzocht de mogelijkheid te onderzoeken om de besprekingen over vrijhandelsovereenkomsten met Thailand te hervatten, en werd benadrukt hoe belangrijk het is stappen in die richting te nemen. De Indo-Pacifische EU-strategie voor 2021 bevestigde verder het al lang bestaande belang van de EU bij hervatting van de onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomsten met Thailand. De EU heeft al state-of-the-art vrijhandelsovereenkomsten gesloten met twee ASEAN-landen - Singapore en Vietnam.

Meer informatie

Handelsbetrekkingen EU-Thailand

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending