Verbind je met ons

Misdrijf

#OLAF - De douanesamenwerking tussen Azië en de EU levert enorme hoeveelheden namaakgoederen op

DELEN:

gepubliceerd

on

Operatie HYGIEA: ongeveer 200,000 stukjes nagemaakte parfums, tandpasta's, cosmetica, 120 ton nagemaakte wasmiddelen, shampoos, luiers en meer dan 4.2 miljoen andere nagemaakte artikelen (batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten, enz.), 77 miljoen sigaretten en 44 ton nagemaakte waterpijptabak zijn door de Aziatische en EU-douaneautoriteiten in beslag genomen in een ASEM-geleide operatie gecoördineerd door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

De gezamenlijke douaneoperatie HYGIEA werd uitgevoerd in het kader van de Azië-Europa-vergadering (ASEM) als onderdeel van de gezamenlijke inspanningen van de deelnemende landen in de strijd tegen namaakgoederen. De resultaten van deze operatie gecoördineerd door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) werden gedeeld op de 13th ASEM-vergadering van directeuren-generaal en commissarissen van douane, gehouden in Ha Long Bay, Vietnam, op 9 en 10 oktober 2019.

Namens de directeuren-generaal en commissarissen van de ASEM-douane en de Europese Commissie kondigde Nguyen Van Can, directeur-generaal van de douane in Vietnam en voorzitter, aan dat de resultaten van de operatie met codenaam 'HYGIEA' gericht zijn op namaakgoederen die in het dagelijks leven worden gebruikt van de burgers (ook wel fast moving consumer goods of FMCG genoemd), zijn onder meer:

In totaal werden 194,498 stuks namaakparfums, tandpasta, cosmetica en 120,833.69 kg namaakwasmiddel, shampoo en luiers vastgehouden en in beslag genomen als direct resultaat van de operatie gericht op namaak FMCG-producten.

Naast de bovengenoemde in beslag genomen namaakgoederen werden tijdens de operatie verschillende zendingen tabaksproducten - hetzij nagemaakt of bedoeld om te worden gesmokkeld - met in totaal 44,062 kg waterpijptabak en 77,811,800 sigaretten vastgehouden.

- 4,202,432 stuks van andere nagemaakte artikelen (batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten, enz.), Inclusief niet-naleving van de veiligheidsregels of gesmokkeld.

Tijdens deze operatie voerden de douaneautoriteiten gerichte fysieke of röntgencontroles uit op enkele honderden geselecteerde zendingen die door zeecontainers werden vervoerd. Bij deze controles werd een breed scala aan nagemaakte goederen ontdekt, waaronder nagemaakte cosmetica, parfums, zeep, shampoo, wasmiddelen, batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten.

advertentie

Tijdens de operationele fase van HYGIEA faciliteerde OLAF de samenwerking tussen de deelnemende landen met de steun van een team van tien verbindingsfunctionarissen uit Bangladesh, China, Japan, Maleisië, Vietnam, Litouwen, Malta, Portugal, Spanje en EUROPOL, die allemaal samenwerkten in Brussel. Een virtuele operationele coördinatie-eenheid (VOCU) - een beveiligd communicatiekanaal voor dergelijke gezamenlijke douaneoperaties werd gebruikt om de stroom van inkomende informatie te kanaliseren. Door deze uitwisseling van informatie in realtime konden alle betrokken experts de verdachte stromen van namaakgoederen opsporen buiten gewone commerciële transacties.

Directeur-generaal Ville Itala van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) zei: “Operatie HYGIEA laat zien wat kan worden bereikt wanneer douaneautoriteiten, internationale partners en industrie samenwerken om namaak te bestrijden. Namaakgoederen bedriegen consumenten, schaden legitieme bedrijven en veroorzaken enorme verliezen aan overheidsinkomsten. Nagemaakte goederen ondermijnen ook het volksgezondheidsbeleid. Wanneer vervalsingen onze markten overspoelen, zijn fraudeurs en criminelen de enige voordelen. Ik feliciteer iedereen die aan Operatie HYGIEA heeft deelgenomen van harte met de uitstekende resultaten. ”

[*] EU-lidstaten, Australië, Bangladesh, Brunei Darussalam, Cambodja, China, India, Indonesië, Japan, Kazachstan, Rep. Korea, Laos, Maleisië, Mongolië, Myanmar, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Filippijnen, Rusland, Singapore , Zwitserland, Thailand en Vietnam

OLAF-missie, mandaat en bevoegdheden:

De missie van OLAF is om fraude met EU-middelen op te sporen, te onderzoeken en te stoppen.

OLAF vervult zijn missie door:

  • Het uitvoeren van onafhankelijke onderzoeken naar fraude en corruptie waarbij EU-middelen zijn betrokken, om ervoor te zorgen dat al het geld van de EU-belastingbetalers projecten bereikt die banen en groei in Europa kunnen creëren;
  • bijdragen tot het versterken van het vertrouwen van de burgers in de EU-instellingen door onderzoek te doen naar ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen, en;
  • een degelijk EU-fraudebestrijdingsbeleid ontwikkelen.

In zijn onafhankelijke onderzoeksfunctie kan OLAF zaken in verband met fraude, corruptie en andere strafbare feiten onderzoeken die van invloed zijn op de financiële belangen van de EU met betrekking tot:

  • Alle EU-uitgaven: de belangrijkste uitgavencategorieën zijn structuurfondsen, landbouwbeleid en platteland.

ontwikkelingsfondsen, directe uitgaven en externe hulp;

  • Sommige gebieden van EU-inkomsten, voornamelijk douanerechten, en;
  • vermoedens van ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending