#OLAF - Aziatische en EU-douanesamenwerking haalt enorm veel namaakgoederen binnen

| Oktober 9, 2019

Operatie HYGIEA: ongeveer 200,000 stukjes nagemaakte parfums, tandpasta's, cosmetica, 120 ton nagemaakte wasmiddelen, shampoos, luiers en meer dan 4.2 miljoen andere nagemaakte artikelen (batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten, enz.), 77 miljoen sigaretten en 44 ton nagemaakte waterpijptabak zijn door de Aziatische en EU-douaneautoriteiten in beslag genomen in een ASEM-geleide operatie gecoördineerd door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

De gezamenlijke douaneoperatie HYGIEA werd uitgevoerd in het kader van de Azië-Europa-vergadering (ASEM) als onderdeel van de gezamenlijke inspanningen van de deelnemende landen in de strijd tegen namaakgoederen. De resultaten van deze operatie gecoördineerd door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) werden gedeeld op de 13th ASEM douane directeuren-generaals en commissievergadering gehouden in Ha Long Bay, Vietnam, op 9-10 oktober 2019.

Namens de ASEM douane-directeuren-generaal en commissarissen en de Europese Commissie, Nguyen Van Can, directeur-generaal van Vietnam douane en voorzitter, kondigde aan dat de resultaten van de operatie met de codenaam 'HYGIEA' gericht op namaakgoederen die in het dagelijks leven worden gebruikt van burgers (ook wel fast-moving consumer goods of FMCG genoemd), zijn onder meer:

Een totaal van 194,498-stukken nagemaakte parfums, tandpasta, cosmetica en 120,833.69kg nagemaakte wasmiddelen, shampoo, luiers die zijn vastgehouden en in beslag zijn genomen als direct resultaat van de operatie gericht op nagemaakte FMCG-producten.

Naast de bovengenoemde in beslag genomen namaakgoederen, werden tijdens de operatie verschillende zendingen tabaksproducten - ofwel nagemaakt of bedoeld om te worden gesmokkeld - bevattende 44,062 kg waterpijptabak en 77,811,800-sigaretten in totaal vastgehouden.

- 4,202,432-stukken van andere nagemaakte artikelen (batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten, enz.), Inclusief niet-naleving van de veiligheidsregels of gesmokkeld.

Tijdens deze operatie voerden de douaneautoriteiten gerichte fysieke of röntgencontroles uit op enkele honderden geselecteerde zendingen die door zeecontainers werden vervoerd. Bij deze controles werd een breed scala aan nagemaakte goederen ontdekt, waaronder nagemaakte cosmetica, parfums, zeep, shampoo, wasmiddelen, batterijcellen, schoeisel, speelgoed, tennisballen, scheerapparaten, elektronische apparaten.

Tijdens de operationele fase van HYGIEA heeft OLAF de samenwerking tussen de deelnemende landen mogelijk gemaakt met de steun van een team van tien verbindingsofficieren uit Bangladesh, China, Japan, Maleisië, Vietnam, Litouwen, Malta, Portugal, Spanje en EUROPOL, die allemaal samenwerkten in Brussel. Een Virtual Operational Coordination Unit (VOCU) - een veilig communicatiekanaal voor dergelijke gezamenlijke douaneoperaties werd gebruikt om de stroom van binnenkomende informatie te kanaliseren. Door deze informatie-uitwisseling in realtime konden alle betrokken deskundigen de verdachte stromen van namaakgoederen uit gewone handelstransacties identificeren.

Directeur-generaal Ville Itala van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) zei: “Operatie HYGIEA laat zien wat kan worden bereikt wanneer douaneautoriteiten, internationale partners en industrie samenwerken om namaak te bestrijden. Namaakgoederen bedriegen consumenten, schaden legitieme bedrijven en veroorzaken enorme verliezen aan overheidsinkomsten. Nagemaakte goederen ondermijnen ook het volksgezondheidsbeleid. Wanneer vervalsingen onze markten overspoelen, zijn fraudeurs en criminelen de enige voordelen. Ik feliciteer iedereen die aan Operatie HYGIEA heeft deelgenomen van harte met de uitstekende resultaten. ”

[*] EU-lidstaten, Australië, Bangladesh, Brunei Darussalam, Cambodja, China, India, Indonesië, Japan, Kazachstan, Rep. Korea, Laos, Maleisië, Mongolië, Myanmar, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Filippijnen, Rusland, Singapore , Zwitserland, Thailand en Vietnam

OLAF-missie, mandaat en bevoegdheden:

De missie van OLAF is om fraude met EU-middelen op te sporen, te onderzoeken en te stoppen.

OLAF vervult zijn missie door:

  • Het uitvoeren van onafhankelijke onderzoeken naar fraude en corruptie waarbij EU-middelen zijn betrokken, om ervoor te zorgen dat al het geld van de EU-belastingbetalers projecten bereikt die banen en groei in Europa kunnen creëren;
  • bijdragen tot het versterken van het vertrouwen van de burgers in de EU-instellingen door onderzoek te doen naar ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen, en;
  • een degelijk EU-fraudebestrijdingsbeleid ontwikkelen.

In zijn onafhankelijke onderzoeksfunctie kan OLAF zaken in verband met fraude, corruptie en andere strafbare feiten onderzoeken die van invloed zijn op de financiële belangen van de EU met betrekking tot:

  • Alle EU-uitgaven: de belangrijkste uitgavencategorieën zijn structuurfondsen, landbouwbeleid en platteland.

ontwikkelingsfondsen, directe uitgaven en externe hulp;

  • Sommige gebieden van EU-inkomsten, voornamelijk douanerechten, en;
  • vermoedens van ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Misdrijf, EU, Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF), Europese Commissie, Europees parlement

Reacties zijn gesloten.