Verbind je met ons

Zweden

EU bevestigt dat ambtenaar uit Zweden gevangen zit in Iran

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft bevestigd dat een Zweedse man die voor de diplomatieke dienst werkt al meer dan 500 dagen in Iran wordt vastgehouden en heeft beloofd "meedogenloos" te zullen werken om zijn vrijlating veilig te stellen.

Johan Floderus, een 33-jarige ambtenaar gevestigd in Brussel, werd in april 2022 tijdens een vakantie in Teheran gearresteerd.

Iran maakte drie maanden later bekend dat het een Zweeds staatsburger had gearresteerd op beschuldiging van spionage, maar noemde hem niet bij naam.

Zijn identiteit werd ook geheim gehouden door de EU en de Zweedse regering.

Maar maandag werd het onthuld een rapport van de New York Times.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vervolgens dat een Zweeds staatsburger van in de dertig "willekeurig van zijn vrijheid was beroofd" en drong er bij de Iraanse autoriteiten op aan hem vrij te laten. Het zei dat het niet verder op details kon ingaan, omdat dit "de behandeling van de zaak zou bemoeilijken".

Toen hij dinsdag aankwam bij een bijeenkomst in de Spaanse stad Cadiz, Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei dit tegen verslaggevers dat de heer Floderus inderdaad de Zweedse staatsburger was die door Iran werd vastgehouden en dat hij voor de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) werkte.

advertentie

“Ik wil benadrukken dat ik persoonlijk, mijn hele team, op alle niveaus, de Europese instellingen, in nauwe samenwerking met de Zweedse autoriteiten – die de eerste verantwoordelijkheid hebben op het gebied van consulaire bescherming – en met zijn familie, de Iraanse autoriteiten ertoe hebben aangezet om laat hem los", zei hij.

"Elke keer dat we diplomatieke bijeenkomsten hadden, op alle niveaus, hebben we de kwestie op tafel gelegd. We hebben meedogenloos gewerkt voor de vrijheid van de heer Floderus en dat zullen we blijven doen."

De familie van de heer Floderus zei dat ondertussen in een verklaring gepubliceerd door de Zweedse krant Aftonbladet ze waren "diep bezorgd en diepbedroefd".

De New York Times citeerde mensen die bekend waren met de zaak en zeiden dat de heer Floderus voor de Afghanistan-delegatie van de EDEO werkte.

Hij had Iran eerder zonder incidenten bezocht voor officiële EU-aangelegenheden, maar werd gearresteerd nadat hij daar met Zweedse vrienden op vakantie was geweest, voegde ze eraan toe.

De heer Floderus wordt vermoedelijk vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran, samen met verschillende andere buitenlanders en Iraniërs met een dubbele nationaliteit of een permanent buitenlands verblijfsvergunning.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending