Verbind je met ons

Afrika en India

Russische invloed in Afrika

DELEN:

gepubliceerd

on

Rusland probeert zijn samenwerking met Afrika te gebruiken om de wereld en de Russen te laten zien dat het een invloedrijke speler blijft op het internationale toneel. Daartoe zal het op 27 en 28 juli in Sint-Petersburg een top Rusland-Afrika houden. Ook besteedt Moskou aandacht aan Afrikaanse staten, en op deze manier hoopt Poetin het Russische volk voor de verkiezingen van 2024 te laten zien dat Rusland niet geïsoleerd is, maar veel internationale partners heeft. Deze benadering kan een stap van wanhoop worden genoemd. De weddenschap van Rusland op steun van "bevriende" landen zoals de VAE, Turkije, China en een aantal post-Sovjetlanden is volledig mislukt. Deze staten komen geleidelijk uit voor sancties tegen Rusland. Afrikaanse landen zouden hetzelfde pad moeten volgen, verzendingen, IFBG.

Rusland is een paria geworden op het internationale toneel vanwege zijn agressie tegen Oekraïne, het kreeg ongekende sancties en een handelsblokkade. In verband met het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin, proberen de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Moskou over te halen om het niveau van de Russische delegatie naar de BRICS-top sterk te vereenvoudigen. Dit is het resultaat van de reactie van de wereld op de niet-uitgelokte oorlog die het Kremlin tegen Oekraïne ontketende.

Met de top Rusland-Afrika wil het Kremlin politieke voet aan de grond krijgen op het Afrikaanse continent en zijn militaire aanwezigheid versterken om de situatie op het continent te destabiliseren. Rusland voedt conflicten in Afrikaanse landen, zoals de CAR, Mali en Burkina Faso. Hun banden met Rusland en conflicten met landen waar presidenten democratisch door het volk worden gekozen, brengen een risico van destabilisatie voor het Afrikaanse continent met zich mee. Zo arresteerde de pro-Russische leiding in Mali afgelopen zomer 49 vredeshandhavers uit Ivoorkust en beschuldigde hen ervan huurlingen te zijn, wat voor grote spanningen zorgde in de betrekkingen tussen de twee landen. Ivoorkust heeft de verspreiding van Russische invloed aan den lijve ondervonden.

Het beleid van het met geweld herleggen van grenzen, dat Rusland in Oekraïne voert en probeert te legitimeren in de VN, kan ook Afrika schaden. In de Sahel (Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjaad, Soedan) is Rusland van plan zijn invloed verder te vergroten, wat zou kunnen leiden tot de verspreiding van militaire conflicten in andere regio's van Afrika.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending