Verbind je met ons

Gezondheid

Ziekenhuizen in Roemenië

DELEN:

gepubliceerd

on

De misstanden in de Roemeense verpleeghuizen staan ​​ter discussie in het Europees Parlement en de Europese Unie Europese Commissie en wordt beschouwd als een grove schending van de fundamentele mensenrechten. De EU zou schendingen van de mensenrechten in geen van haar lidstaten moeten toestaan, omdat zij het zich niet kan veroorloven dat het gezondheidszorgsysteem van een van haar lidstaten verlamd en in totale wanorde verkeert, schrijft Cristian Gherasim.

Wat de ziekenhuizen in Roemenië betreft, is de situatie nog erger. Oude gebouwen, waarvan sommige met waarschuwingsborden dat ze in geval van een aardbeving zullen afbrokkelen, zalen met tientallen bedden, opeengestapelde operatieblokken die niet geschikt zijn voor medische handelingen of muren die moeilijk te doden infecties verbergen, zijn enkele van de problemen van de Roemeens medisch systeem. Met het Roemeense gezondheidszorgsysteem spelen de lokale, provinciale of centrale autoriteiten pingpong elke keer als de kwestie van het bouwen van een nieuw ziekenhuis zich voordoet. 32 jaar lang is Roemenië erin geslaagd slechts één nieuw staatsgebouw te bouwen, terwijl de ziekenhuizen één voor één op de lijst staan ​​van gebouwen die in gevaar zijn in geval van een aardbeving. Uit een rapport uit 2018 bleek dat bijna een derde van de 375 ziekenhuiseenheden in Roemenië gebouwen heeft die op de rode lijst staan ​​van gebouwen die het risico lopen in te storten in het geval van een aardbeving vergelijkbaar met die in 1977.

Roemenië heeft een gevaarlijk en vaak dodelijk gezondheidszorgsysteem. Iemand die enkele uren daarvoor in hetzelfde ziekenhuis werd verzorgd, stierf na ontslag thuis.  Nog een bizar geval gebeurde in een ziekenhuis in de naburige provincie. In de stad Urlaţi werd een man geopereerd, maar op onverklaarbare wijze bleef hij in zijn been zitten met de handremhendel van de fiets waarvan hij viel. Na de operatie ging hij naar het werk in Nederland en na hevige pijn te hebben ervaren, vonden de artsen daar het ongewenste voorwerp in zijn been. Deze voorbeelden van slecht ziekenhuismanagement hebben alleen betrekking op de afgelopen maand.

De hierboven genoemde voorbeelden schetsen nauwelijks de oppervlakte van wat decennialang wanbeheer en corruptie hebben aangericht met het Roemeense gezondheidszorgsysteem.

Romania spends only 700 euro health care expenditure per inhabitant up from 400 a few years ago, way behind top performers such as Luxembourg, Sweden and Denmark, each with 6.000 euro health expenditure per inhabitant each year. In Romania, women live, on average, 8 years longer than men (78.4 years compared to 70.5) – one of the largest gender gaps in life expectancy in the European Union.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending