Verbind je met ons

Roemenië

Prullenbakproblemen in het centrum van Boekarest, Roemenië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Stadsdeel 1 in de Roemeense hoofdstad is overspoeld door stapels niet-opgehaald afval. Het probleem sleept al enkele maanden aan met slechts korte onderbrekingen, schrijft Boekarest-correspondent Cristian Gherasim.

Het afvalprobleem in Boekarest doet denken aan een kleinere schaal van de afvalcrises in Napels, Italië, en het afvalprobleem in Boekarest zorgde ervoor dat gemeente 1 de hoorns sloot met het schoonmaakbedrijf dat verantwoordelijk is voor de afvalinzameling. Borough 1 omvat het meest welvarende deel van de stad dat nu onder bergen afval ligt.

De nieuw gekozen burgemeester zei dat het probleem er op neerkomt dat het schoonmaakbedrijf een onevenredige vergoeding vraagt ​​voor de diensten, ver boven de marktprijs, een vergoeding die het gemeentehuis nu weigert te betalen. Verder is er geen definitieve oplossing in zicht voor het aan-en-uit-geschil dat burgers in een zeer ongemakkelijke positie plaatst.

advertentie

De burgemeester zei dat ze het bedrijf zal aanklagen voor het niet nakomen van de contractbepalingen en de overeenkomst zal annuleren, maar dat zou ook omslachtig blijken omdat het contract niet gemakkelijk kan worden opgezegd. Hoe tijdrovend het ook is, elke hoop om de kwestie voor de rechtbank op te lossen, biedt geen onmiddellijke oplossing voor het probleem, waardoor de burgers in dezelfde benarde situatie blijven.

De druk van de gemeenschap op het lokale bestuur om het probleem op te lossen is enorm. Mensen willen terecht dat de burgemeester snel oplossingen vindt om basisdiensten te leveren: vuilnisophaaldienst, straatreiniging. Ze zijn niet erg geïnteresseerd in de details van de crisis, ze zien alleen het afval voor het huis en de vuile straten. Het is het soort crisis dat geen stemmen wint.

Dus een dubbele gezondheidscrisis in stadsdeel één: de afvalcrisis bovenop de pandemie.

advertentie

Roemenië wordt geplaagd door een afvalbeheercrisis op nationaal niveau.

De afgelopen maanden heeft de Roemeense politie verschillende containers met onbruikbaar afval in beslag genomen die vanuit verschillende EU-lidstaten naar de Roemeense Zwarte Zeehaven Constanta waren verscheept. Er werd ten onrechte beweerd dat goederen plastic afval waren. Uit het politierapport bleek anders, de zendingen bevatten namelijk hout, metaalafval en gevaarlijke stoffen.

Sinds 2018, toen China strenge beperkingen oplegde aan de invoer van buitenlands afval, zijn Turkije, Roemenië en Bulgarije belangrijke bestemmingen geworden voor afvalexporteurs. Dergelijke incidenten namen het afgelopen anderhalf jaar aanzienlijk toe nadat China het plasticverbod had ingevoerd.

Steeds meer bedrijven importeren afval naar Roemenië, onder het mom van het importeren van tweedehands producten, tonnen afgedankte elektronische apparatuur, plastic, medisch afval en zelfs giftige stoffen. Al dit afval wordt begraven of verbrand.

Illegale invoer van afval vervuilt de lucht die we inademen. Aangezien het meeste afval op illegale stortplaatsen terechtkomt, wordt het afval meestal verbrand, waarbij gifstoffen in de lucht worden uitgestoten. Boekarest heeft gevallen van fijnstofvervuiling geregistreerd die meer dan 1,000 procent boven de geaccepteerde drempel liggen. En Brussel heeft Roemenië herhaaldelijk aangevallen vanwege luchtvervuiling en illegaal storten.

EU Reporter heeft eerder het geval gepresenteerd van een gemeenschap in Roemenië die het probleem van afvalbeheer probeert aan te pakken door contant geld te betalen aan burgers die helpen bij het ophalen van afval. De Ciugud-gemeenschap beantwoordt inderdaad de oproep van de EU aan lokale gemeenschappen om in te grijpen en verandering te brengen in hun milieukwesties.

Het is berucht dat Roemenië een van de Europese landen is met de laagste niveaus van afvalrecycling en dat lokale autoriteiten jaarlijks aanzienlijke bedragen aan boetes moeten betalen voor het niet naleven van de EU-milieuregelgeving.

Roemenië

Waarom conservatieve waarden in Roemenië en de rest van de wereld het nieuwe 'extreemrechts' zijn

gepubliceerd

on

De reguliere media zijn de afgelopen twee decennia zo ver naar links opgeschoven dat elke partij die trouw is aan conservatieve – en vooral christelijke waarden – nu als ‘extreemrechts’ wordt bestempeld. Dit label is voor de meeste politieke partijen en actoren in het christelijk-rechtse spectrum ver naast de maat, schrijft George Simion.

Ik groeide op in de jaren negentig in het post-communistische Roemenië – een land dat snel zijn democratische benen vond en politiek pluralisme herontdekte na vier decennia van eenpartijdictatuur.

De Roemeense Communistische Partij was destijds gereïncarneerd en claimde met succes de linkerkant van het politieke spectrum, en veranderde later in de huidige Sociaal-Democraten Partij (PSD). De PSD kreeg nauwelijks concurrentie voor de opkomst van de progressief-liberale partij, Save Romania Union (USR), gevolgd door een andere partij, de Freedom, Unity and Solidarity Party (PLUS), die officieel fuseerde tot het geconsolideerde platform, USRPLUS, die het recht trachtte te veroveren.  

advertentie

Vanaf het begin van de jaren negentig was mijn familie meer geïnteresseerd in de nieuw opgerichte historische partijen die verboden waren door het Sovjet-geïnspireerde totalitaire regime dat ons land regeerde vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de Roemeense Revolutie in december 1990. Veel opgeleide arbeiders en stedelijke intellectuelen raakten betrokken bij het herrezen Roemeense recht dat beloofde terug te keren naar de sociale en politieke plooi van conservatieve waarden, zoals het bevorderen van godsdienstvrijheid, gezinsleven en respect voor ouderen. Christelijke waarden waren mij als jonge man en mijn ouders dierbaar.

De nieuwe democratie van Roemenië bracht ook extreemrechts terug, vertegenwoordigd door verschillende nichepartijen van xenofoben, neonazi's en andere extremisten die heel weinig leden hadden en geen publieke steun hadden, wat zich vertaalde in sombere verkiezingsresultaten. Zoals de meeste Roemenen, die het Roemeense communistische experiment als een totalitaire tragedie beschouwen, heb ik nooit van extremisten gehouden en heb ik niets met hen gemeen. Bepleiten voor extremisme is zoeken naar een terugkeer naar dit catastrofale hoofdstuk.

Ik was amper 10 jaar oud in de herfst van 1996, toen de centrumrechtse Christen-Democratische Nationale Boerenpartij (PNT-CD) aan het hoofd stond van een bredere coalitie die de algemene verkiezingen en het presidentschap in Roemenië won. De samenleving had grote hoop op die alliantie van partijen. We geloofden dat we na zes jaar crypto-communistische heerschappij het morele herstel zouden zien van een corrupte en vervallen politieke klasse. Maar na het niet nakomen van een aantal essentiële beloften – grotendeels als gevolg van coalitiestrijd en slechte interne coördinatie – miste de PNT-CD de drempel bij de parlementsverkiezingen van 2000. Sindsdien speelt het een marginale rol in de Roemeense politiek.

advertentie

Vanaf dat moment bezweek de politiek in Roemenië voor toenemende corruptie, chaos en bureaucratie. Helaas heeft Roemenië, in tegenstelling tot de Baltische staten en ook Polen, na de val van het communistische regime nooit een algehele omwenteling van zijn heersende klasse meegemaakt. Opeenvolgende generaties van onderling verbonden politici en oligarchen volgden, die verschillende namen en gezichten hadden, maar allemaal hetzelfde doel en dezelfde prioriteit deelden: zoveel mogelijk uit de schatkist van de natie stelen en ervoor zorgen dat de democratische groei stagneerde waardoor ze konden blijven doen dus.

Dat is de reden waarom ik, na bijna anderhalf decennium van politiek activisme, besloot om in 2019 de politieke strijd aan te gaan en de Alliantie voor de Unie van Roemenen (AUR) op te richten. Omdat de politieke klasse van Roemenië de afgelopen jaren zo ver is afgedwaald, denk ik dat de enige manier voor ons om als volk en als natie weer op het goede spoor te komen, is door onze politieke elite te vervangen, een elite die zo ontsierd is door diefstal en corruptie , met een die wordt bepaald door familie, natie, christelijk geloof en vrijheid.

Na vijf verkiezingscycli schokte de AUR in december 2020 critici door bijna 10 procent van de stemmen te behalen. Geen enkele andere politieke partij die was opgericht op basis van christen-democratische of conservatieve waarden had in de twee decennia daarvoor ooit een zetel in het Roemeense parlement gewonnen.

Omdat de AUR toen nog maar een jaar oud was, de berichtgeving in de media over de hele wereld op een historisch dieptepunt staat en de gemiddelde journalist in Roemenië nog relatief jong is, raakten de media in verwarring en haastten zich om de AUR zo ver mogelijk te categoriseren. juist, terwijl we dat in feite allesbehalve zijn.

Sommige media vinden het nog steeds in de mode om ons op deze manier te labelen, hoewel we ons in de negen maanden van onze parlementaire activiteit hebben beziggehouden met sociale, ecologische, culturele, educatieve en nationale identiteitskwesties zonder ooit een extreemrechts idee te omarmen. En dat zullen we nooit doen. Het is jammer, en voor ons een ramp, dat hoewel we aanvankelijk waarschijnlijk verkeerd werden bestempeld uit naïviteit, deze verkeerde labeling nu wordt gevoed door een progressieve stroming in de westerse media waaraan onze critici zich hebben vastgeklampt om ons te verlagen in de hoop de stagnatie en corruptie in Roemenië levend te houden. Voor hen is Roemenië een "gevende boom" die hun zakken vult. God verhoede dat ze hun plaats bij de trog zouden verliezen.

Maar dit fenomeen van het kwaadwillig identificeren van conservatieve en christelijke partijen als extreemrechts is niet specifiek voor Roemenië – en het is ook niet hier ontstaan. Het is mondiaal van aard. Het vuur werd aangestoken en aangewakkerd door de liberale mainstream media in de Verenigde Staten als onderdeel van een gecoördineerde poging om de Republikeinse Partij aan te vallen tijdens de vorige regering. Deze paradigmaverschuiving in de media heeft wereldwijd vuur gevat - en de grenzen van politieke stromingen naar links verlegd zonder enige voorafgaande kennisgeving. De reguliere media over de hele wereld denigreren nu partijen die traditioneel in de goede richting van de politiek zwommen en ze ten onrechte als extreemrechts bestempelen vanwege de enige zonde van het promoten van christelijke waarden.

Ik ben nooit iemand geweest die zich belast voelde door de woorden van degenen die mij en mijn acties ten onrechte bekritiseren, vooral wanneer er sprake is van kwade wil of doelbewuste misleiding. Dus ik schrijf dit stuk alleen als een boodschap aan de jonge kiezers daar – in Roemenië en over de hele wereld: politieke partijen die hun programma bouwen rond echte christelijke waarden zijn in feite onverenigbaar met extreemrechts. Ze gelijkstellen is onjuist en misselijkmakend. De fundamentele moraal van het christendom is niet en kan niet extremistisch zijn. Het is gebaseerd op respect en de strijd om het goede te bereiken voor alle mensen, overal, zonder discriminatie. Terwijl ideologieën en mediaparadigma's periodiek verschuiven en uiteindelijk achterhaald raken, zullen conservatieve waarden en hun aanhangers sterk blijven.

Partijen zoals de onze zijn hier om hen te verdedigen – en we zijn hier om te blijven.

George Simion is de voorzitter van de Alliantie voor de Unie van Roemenen.

Verder lezen

coronavirus

Boekarest test grootschalig muziekevenement te midden van pandemische zorgen

gepubliceerd

on

De Roemeense hoofdstad organiseerde dit weekend het eerste grootschalige muziekfestival sinds de pandemie meer dan anderhalf jaar geleden begon, schrijft Cristian Gherasim, correspondent in Boekarest.

Voor muziekliefhebbers bleek het evenement een sprankje hoop te zijn en een pre-COVID-gevoel terug te brengen, voordat de pandemische beperkingen dergelijke grootschalige bijeenkomsten annuleerden of beperkten.

In de loop van dit jaar stelde Roemenië zich geleidelijk open voor muziekfestivals die gepland waren om deel te nemen in 2020, maar drong terug toen de pandemie toesloeg en dergelijke bijeenkomsten annuleerde.

advertentie

Bijna 40.000 mensen uit zowel Roemenië als het buitenland kwamen dit weekend samen om het SAGA Festival bij te wonen - een internationaal elektronisch dansmuziekevenement dat zijn debuut maakt in de Roemeense hoofdstad.

De organisatoren van het evenement hebben toegang verleend op basis van strikte COVID-vereisten die nodig zijn voor dit soort bijeenkomsten: het EU Digital Covid-certificaat - bewijs dat de persoon is gevaccineerd, een negatief testresultaat heeft gekregen of hersteld is van Covid-19, een recente PCR-test nee ouder dan 72 uur, of een test gedaan ter plaatse voorafgaand aan de toegang 24 uur geldig.

Het festival testte het vermogen van de autoriteit om om te gaan met de toestroom van mensen die voor het muziekevenement komen en om ervoor te zorgen dat de grote bijeenkomst van festivalgangers het aantal nieuwe COVID-gevallen niet vergroot.

advertentie

In het eerste geval bleken de autoriteiten van Boekarest niet in staat het verkeer te stroomlijnen, waardoor het noordelijke deel van de Roemeense hoofdstad urenlang te maken had met stilstaand verkeer, waarbij veel lokale bewoners hun woede uitten tegen de lokale autoriteiten. EEN video gepost op sociale media toont een stad die tot stilstand is gekomen door verkeersbeperkingen en het onvermogen van de autoriteiten om de toestroom van mensen op te vangen.

Boekarest probeert na de rustige zomermaanden een piek in het aantal COVID-gevallen op te vangen. De afgelopen weken zag de hoofdstad van Roemenië een toename van het aantal gevallen omdat IC-bedden snel vollopen. In het hele land zijn dagelijks nieuwe Covid-gevallen gestegen van minder dan 100 in de zomer tot meer dan 2,000.

Volgend jaar keert het festival terug, want de editie van dit jaar werd goed ontvangen door muziekliefhebbers.

Maar in de tussentijd moeten lokale en nationale autoriteiten het hoofd bieden aan wat er steeds meer uitziet als een 4th golf van de pandemie die zich over het hele land verspreidt.

Roemenië heeft een van de laagste vaccinatiepercentages in de EU, waardoor de autoriteiten een overschot van ongeveer twee miljoen vaccins moeten verkopen en nog eens bijna een miljoen moeten doneren - om te voorkomen dat ongebruikte voorraden hun vervaldatum bereiken. Vorige week verkochten de autoriteiten nog een partij jabs, meer dan 1.5 miljoen aan Zuid-Korea.

Verder lezen

Griekenland

Ondernemer Dragos Savulescu behaalt overwinning op Roemeense autoriteiten

gepubliceerd

on

Dragos Savulescu (foto), de ondernemer en filmproducent, en zijn vrouw Angela Martini, een auteur en voormalig Miss Universe Albanië, maakten op 10 september bekend dat een Griekse rechtbank een poging van Roemenië om hem uit te leveren heeft geblokkeerd. De beslissing markeert de tweede keer dat een Europese rechtbank een uitleveringsverzoek in zijn zaak heeft afgewezen en beëindigt het laatste hoofdstuk van wat de heer Savulescu beschrijft als een "16-jarige gerechtelijke dwaling".

Het Egeïsche hof van beroep in Syros koos de kant van de heer Savulescu en was het ermee eens dat Roemenië niet de macht had om zijn uitlevering uit Griekenland af te dwingen en beval een onmiddellijk ontslag van een Roemeens arrestatiebevel. De heer Savulescu werd op 9 augustus gearresteerd op het eiland Mykonos nadat een Roemeense rechtbank een al lang ter ziele gegane arrestatiebevel had ingediend met betrekking tot zijn veroordeling in een landteruggavezaak uit 2005. De beschuldigingen die de heer Savulescu ten stelligste ontkent. Het hof van beroep van Napels, in Italië, waar Savulescu woonachtig is, heeft eerder het uitleveringsverzoek van Roemenië afgewezen, terwijl het ook de zaak in Italië wettelijk erkende en amnestie toepast op het vonnis volgens de Italiaanse wet.

Toen hij de rechtbank in Syros verliet, zei Dragos Savulescu, 47: “We zijn verheugd dat de rechtbank in Griekenland heeft erkend dat het uitleveringsbevel wettelijk ongegrond is en dat ik het recht heb om terug te keren naar Italië.

advertentie

“Ook al waren de afgelopen weken een hel, mijn arrestatie in Mykonos heeft in ieder geval eens te meer bewezen hoe de Roemeense autoriteiten bereid zijn de Italiaanse en Europese wetgeving te misbruiken door een arrestatiebevel uit te vaardigen waar ze niet bevoegd zijn om dat te doen. Ik ben de rechtbank in Griekenland zeer dankbaar en wil mijn advocaat, de heer Michalis Dimitrakopoulos, bedanken voor zijn geweldige werk. Deze ervaring heeft mijn besluit alleen maar gesterkt om de grote misstanden in mijn zaak en in vele andere in Roemenië aan de kaak te stellen.”

Het koppel verliet Mykonos woensdag na de rechtszitting en is teruggekeerd naar hun huis in Milaan.

Zijn vrouw, Angela Martini, 35, sprak ook over haar opluchting: “Ik ben zo blij. Het voelt alsof deze nachtmerrie eindelijk voorbij is.”

advertentie

Als acteur speelde de heer Savulescu samen met Kevin Costner en Ryan Reynolds in films. Ondanks documenten van de Italiaanse autoriteiten waaruit blijkt dat hij vrij was om te reizen, zegt hij dat hij werd gearresteerd in een restaurant in Mykonos in het bijzijn van zijn vrouw en vrienden tijdens een operatie waarbij meer dan 30 politieagenten betrokken waren en twee dagen in arrestatie in Syros doorbracht voordat hij werd vrijgelaten , in afwachting van de beslissing van woensdag. Sindsdien woont het stel in een huurwoning op het eiland.

De heer Savulescu zegt dat hij gedwongen is lijfwachten in te huren en jarenlang valse beschuldigingen heeft geleden die zijn bedrijf hebben geschaad en zijn gezin hebben verwoest. Een van de meest recente is een valse bewering dat zijn vrouw de Roemeense autoriteiten naar Mykonos heeft geleid nadat ze hun locatie op Instagram had geplaatst. "Onze locatie was niet vertrouwelijk en we hadden geen reden om ons te verstoppen," zei de heer Savulescu, "We waren voor deze reis in Frankrijk en Zwitserland geweest, hadden de hele tijd op Instagram gepost, en toen kwamen we openlijk Griekenland binnen met het vliegtuig - dus het is belachelijk om te suggereren we probeerden de wet te ontduiken.” Hij verwierp ook de beweringen dat hij uit Roemenië was gevlucht om aan de gevangenis te ontsnappen, en beweerde dat hij al een legale inwoner van Italië was toen zijn straf werd uitgesproken in februari 2019, bijna 16 jaar nadat de zaak voor het eerst was aanhangig gemaakt.

“De Roemeense autoriteiten hebben de Griekse autoriteiten opzettelijk verkeerd geïnformeerd, ook al wisten ze dat mijn situatie in Italië wettelijk was opgehelderd. Dit is een schandalige schending van het internationaal recht door de autoriteiten in Roemenië, die duidelijk nog in de tijd van Ceausescu leven, en onderdeel van een campagne om mij te vervolgen voor een misdaad die ik niet heb begaan. Dergelijk misbruik is vandaag bewezen door de beslissing van de Griekse rechtbank.”

"De persoon die het meest getroffen is, is mijn vrouw", voegde de heer Savulescu eraan toe. “Ze is een mooi, liefdevol en geweldig mens die gestraft is vanwege mijn situatie. Dat is een enorme last voor mij, en dit is een van de redenen waarom ik zo boos ben over dit onrecht.”

Over de beproeving van haar man gesproken, zei mevrouw Martini: “Dragos' arrestatie in Mykonos was erg zwaar nadat we zo lang voor gerechtigheid hebben gevochten. Hij is een zorgzame man, met een goed hart en ik hou van hem. Voor mij is liefde alles en als je niet vecht voor liefde, waar moet je dan voor vechten? Liefde is onze grootste superkracht en met de kracht van onze liefde zijn we klaar om een ​​leger te bevechten.”

Het stel, dat in 2017 in de Verenigde Staten trouwde, zegt vastbesloten te zijn om de naam van de heer Savulescu te zuiveren en het “misbruik”-systeem in Roemenië aan de kaak te stellen. "We hebben drie jaar gezwegen, maar genoeg is genoeg", zei de heer Savulescu. "Het is tijd om de waarheid te vertellen over de zogenaamde gerechtigheid in Roemenië."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending