Verbind je met ons

Republiek Senegal

Senegal is het volgende Afrikaanse land in het vizier van Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

Oppositiepoliticus Sonko steekt zijn banden en sympathieën voor Rusland niet onder stoelen of banken. Zorgwekkend nieuws voor Senegal: de Russen sturen hun particuliere gewapende groepen het land in, net als in Mali en Burkina Faso, in afwachting van de presidentsverkiezingen.

Yevgeny Prigozhin

De volgende presidentsverkiezingen in Senegal, gepland voor 24 februari 2024, dreigen plaats te vinden in een scenario dat doet denken aan de staatsgrepen in Burkina Faso en Mali. Deze hypothese komt voort uit openhartige toespelingen van pro-Russische beïnvloeders. In het bijzonder verklaarde Kemi Seba over de zijne Youtube kanaal:

“Je zag dat er dingen veranderd zijn in Mali, wij hebben daar enorm aan bijgedragen.” En hij vervolgt: “Binnenkort Alassane Ouattara...” Of zelfs die van Senegal: “binnenkort Macky Sall. Ik ga over een paar dagen naar Rusland. »

Tegenwoordig is Senegal een van de vijf West-Afrikaanse landen die sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 geen staatsgreep hebben meegemaakt en wordt het algemeen beschouwd als een relatief stabiele democratie. Het is de moeite waard om eens goed te kijken naar wat Russische privélegers precies aan het einde van hun bajonetten naar Afrikaanse landen brengen. Sinds het Sovjettijdperk heeft Moskou actief het antikoloniale sentiment in Afrika aangemoedigd, waarbij hij profiteerde van echte problemen die zich in de betrekkingen met de voormalige metropolen voordeden. Deze relaties zijn vaak moeilijk en pijnlijk. Maar kan Rusland de Afrikanen betere betrekkingen bieden? Streeft zij iets anders dan toegang tot natuurlijke hulpbronnen, goedkope arbeid en de uitbreiding van haar invloed via de marionettenregimes die zij controleert?

Rusland zelf is een wreed en bloeddorstig imperium dat gekoloniseerde volkeren veracht en hen veroordeelt tot armoede, vernedering en identiteitsverlies. Kan Rusland iets anders doen dan aangrenzende landen koloniseren, degenen die het er niet mee eens zijn doden en zijn koloniën uitbuiten? Zoals de oorlog in Oekraïne duidelijk laat zien, is het Russische imperialisme niet beter dan het westerse imperialisme, en misschien zelfs wel slechter, omdat het veel bloed, vernietiging en wreedheid met zich meebrengt.

En wat hebben Russische wapens in Afrika naar de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali gebracht? Leefde de bevolking dankzij de tussenkomst van Wagners troepen welvarender, in vrede en rust? Heeft de regeringswisseling in deze landen, georkestreerd door de Russen, tot verbetering geleid? Niets is minder zeker. Het Afrikaanse continent heeft de afgelopen drie jaar een duidelijke toename gezien van het aantal staatsgrepen, vergezeld van gewapende aanvallen in Gabon, Niger, Burkina Faso, Soedan, Guinee, Tsjaad en Mali. In beide gevallen verliepen de opstanden niet zonder de betrokkenheid van Russische huurlingen. Volgens Kemi Seba, Nathalie Yamb, Franklin Niamsy en andere pro-Russische beïnvloeders bereidt het Kremlin zich voor om ook indirect in te grijpen bij de verkiezingen in Senegal, om een ​​machtswisseling in de republiek te vergemakkelijken.

Het regime van de huidige president van Senegal, Macky Sall, is niet ideaal. Het feit dat een van de belangrijkste oppositieleiders, Ousmane Sonko, aan de vooravond van de verkiezingen achter de tralies zit, is een duidelijke indicatie van het ontbreken van democratische normen. Dit is wat zowel de Senegalese oppositie als westerse mensenrechtenverdedigers benadrukken. Maar vandaag de dag is het heel belangrijk om verder te kijken. De mobilisatie van de oppositie voor de vrijlating van Sonko zou massale onrust kunnen veroorzaken en het land in chaos en een golf van geweld kunnen storten die in de richting van de belangen van Russische privélegers gaat. Wat is deze interesse? Het legt aan de machthebbers mensen op die verenigbaar zijn met de Russische verlangens. Laten we ons herinneren wat er gebeurde in Mali, Burkina Faso en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Russische vlaggen op gepantserde personeelsvoertuigen brachten deze landen geen vrijheid, maar bloed en rampspoed.

advertentie

Is Ousmane Sonko de man die de Russen vandaag nodig hebben? Er bestaat geen zekerheid over dit onderwerp.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending