Verbind je met ons

Republiek Senegal

De EU verwelkomt de uitnodiging van Senegal voor verkiezingswaarneming: democratische traditie en respect voor rechten

DELEN:

gepubliceerd

on

Op uitnodiging van de Senegalese autoriteiten heeft de Europese Unie besloten een verkiezingswaarnemingsmissie (EOM) naar Senegal om de voortgang van de presidentsverkiezingen op 25 februari 2024 te observeren. Dit komt nadat president Macky Sall (foto) alom werd geprezen vanwege zijn besluit om zich niet kandidaat te stellen voor een derde termijn, maar in plaats daarvan zijn regering te instrueren om ervoor te zorgen eerlijke en transparante verkiezingen, schrijft James Wilson.

De EU had in 2012 en 2019 al verkiezingswaarnemingsmissies uitgezonden, evenals een verkiezingswaarnemingsmissie in 2022. Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, benoemde Malin Björk, lid van het Europees Parlement, tot hoofdwaarnemer voor deze missie.

Hoge vertegenwoordiger Josep Borrell onderstreepte: “De uitnodiging van de autoriteiten om de voortgang van de volgende presidentsverkiezingen te observeren is een nieuw concreet getuigenis van de soliditeit van het partnerschap dat Senegal en de EU met elkaar verbindt. De lange democratische traditie van Senegal biedt een solide basis voor het garanderen van respect voor de rechten en vrijheden van alle Senegalezen gedurende het gehele verkiezingsproces. Onder leiding van hoofdwaarnemer Malin Björk zal de EU-EOM een gedetailleerd, onafhankelijk en onpartijdig oordeel over het verkiezingsproces opstellen.”

Het standpunt van president Sall gaat in tegen de regionale trend waarbij leiders constitutionele veranderingen gebruiken als excuus om hun mandaat te resetten en hun greep op de macht uit te breiden. Hij legde zijn besluit uit 2023 uit: “Mijn beste medeburgers, mijn besluit na lang nadenken is om geen kandidaat te zijn voor de verkiezingen op 25 februari 2024. Senegal is meer dan alleen ik, het zit vol met mensen die in staat zijn om Senegal naar de verkiezingen te brengen. volgende niveau." Zijn aankondiging werd geprezen door naburige leiders, de Afrikaanse Unie, de VS en de voormalige koloniale macht Frankrijk, waarvan het ministerie van Buitenlandse Zaken het begroette als ‘bewijs’ van de soliditeit van de Senegalese democratie.

Zijn presidentschap staat bekend om het verder versterken van de democratische instellingen, waarbij Senegal bekend is geworden als een democratisch baken in een continent dat steeds meer wordt geplaagd door staatsgrepen en leiders die hun greep op de macht behouden, lang nadat hun constitutionele ambtstermijn is verstreken. President Sall heeft ook resoluut aan de kant van de democratie in de regio gestaan, buiten de eigen grenzen van Senegal. Bijvoorbeeld bij het hosten Tijdens zijn jaarlijkse Dakar International Forum on Peace and Security in Africa besloot hij geen vertegenwoordigers uit te nodigen van de regeringen in de regio die onlangs het gevolg waren van staatsgrepen, waaronder die van Mali, Guinee, Burkina Faso en Niger.

Malin Björk, hoofdwaarnemer, zei over de missie naar Senegal: “Het is een eer voor mij om de EU-EOM in Senegal te leiden. Via deze missie hopen we bij te dragen aan de verwezenlijking van een transparant en inclusief verkiezingsproces. We zullen de belangrijkste resultaten en aanbevelingen van onze missie aan het einde van ons mandaat op een constructieve manier presenteren, en zo bijdragen aan het identificeren van mogelijkheden om de democratische kwaliteit van toekomstige verkiezingsprocessen in het land te vergroten.”

Het kernteam van de verkiezingswaarnemingsmissie, bestaande uit negen analisten, zal rond half januari in Dakar aankomen. Het team blijft tot het einde van het verkiezingsproces in het land. Vervolgens zal zij een eindrapport en aanbevelingen voor mogelijke hervormingen opstellen.

advertentie

Kort na aankomst zal het kernteam worden aangevuld met tweeëndertig langetermijnwaarnemers, die door het hele land zullen worden ingezet. Vierenzestig kortetermijnwaarnemers zullen deze teams versterken en zullen ook door het hele land worden ingezet naarmate de verkiezingsdatum nadert. De EU-EOM heeft verklaard dat zij ook uitkijkt naar samenwerking met andere internationale en nationale observatiemissies die in het land aanwezig zijn.

Een medewerker van een in Brussel gevestigde democratiegroep zei: “De stap van president Macky Sall, niet alleen om af te treden, maar ook om de wereld uit te nodigen om de eerlijke en vrije verkiezingen zelf te aanschouwen, versterkt de reputatie van Senegal als democratie verder en verstevigt zijn democratische positie. instellingen. Velen van ons koesteren de hoop dat Senegal ook een beter jaar voor Afrika zal zijn, met betrekking tot de democratie en het respect voor de rechtsstaat en de termijnen.”

James Wilson is een in Brussel gevestigde onafhankelijke freelance journalist en levert regelmatig bijdragen aan EU Reporter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending