Verbind je met ons

Moldavië

Uit een uitgebreid onderzoek blijkt dat Moldavië een diepgeworteld antisemitismeprobleem heeft

DELEN:

gepubliceerd

on

36% van de respondenten is van mening dat joden oneerlijke middelen gebruiken om doelen te bereiken, 19% heeft een negatief beeld van joodse mensen en ongeveer 14% houdt er echt niet van.


32% zegt dat Joden niet-Joden uitbuiten en 36% dat Joden proberen voordeel te halen uit de Holocaust en 37% zegt dat Joden er te veel over praten.


Het land met 2.5 miljoen inwoners heeft een kleine Joodse bevolking van ongeveer 1,900, wat neerkomt op 0.7% van alle burgers.


“De Moldavische regering heeft een moeilijke weg voor de boeg bij het uitroeien van deze oude antisemitische houdingen, die in geen enkel modern land thuishoren, vooral niet in een land dat tot de Europese Unie wil toetreden”, aldus rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association, die publiceerde het onderzoeksrapport samen met de Action and Protection League.

Ondanks enkele inspanningen van de overheid blijft het diepgewortelde antisemitisme bestaan ​​in de Republiek Moldavië, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar antisemitische attitudes in het land.

Volgens deze eerste gedetailleerde landenstudie voor Moldavië, dinsdag gepubliceerd door de European Jewish Association (EJA), die honderden Joodse gemeenschappen over het hele continent vertegenwoordigt, en de in Boedapest gevestigde Action and Protection League, is 36% van de respondenten van mening dat Joden oneerlijke middelen gebruiken om hun doel te bereiken. Volgens deze doelstellingen heeft 19% een negatief beeld van Joodse mensen en ongeveer 14% vindt ze “echt niet leuk.”

Andere verontrustende bevindingen tonen aan dat 32% zegt dat Joden niet-Joden uitbuiten en 36% dat Joden proberen voordeel te halen uit de Holocaust en 37% zegt dat Joden er te veel over praten.

advertentie

Het rapport maakt deel uit van gezamenlijke inspanningen om een ​​accuraat, continentaal beeld te krijgen van de huidige houding ten opzichte van Joden. “Het Moldavische onderzoek naar antisemitisme maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen om de situatie waarmee joden over het hele continent te maken hebben goed in kaart te brengen”, aldus EJA-voorzitter rabbijn Menachem Margolin.

Het geheel door land omgeven land met 2.5 miljoen inwoners heeft een kleine Joodse bevolking van ongeveer 1,900, wat neerkomt op 0.7% van alle burgers, wat wijst op een irrationele en alarmerend hoge prevalentie van antisemitische attitudes, benadrukte Margolin.

De enquête werd uitgevoerd tussen 20 oktober en 14 november 2023 en verzamelde 923 geldige antwoorden van de volwassen bevolking van Moldavië. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van een gestratificeerde, probabilistische steekproefmethode om de representativiteit van de steekproef te garanderen.

De Moldavische regering heeft een aantal maatregelen genomen in de strijd tegen antisemitisme, zoals het aannemen van de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) en het wijzigen van het wetboek van strafrecht om de bevordering van fascistische, racistische of xenofobe ideologieën, het publiekelijk ontkennen van de Holocaust en het verheerlijken van exponenten op te nemen. van fascisme/nazisme en het gebruik in het openbaar of voor politieke doeleinden van fascistische, racistische of xenofobe symbolen.

“Het is helaas duidelijk dat, ondanks enkele inspanningen van de overheid, het diepgewortelde antisemitisme in Moldavië voortduurt. Er kan geen rationele verklaring zijn waarom een ​​gemeenschap die zo'n klein deel van de totale bevolking vertegenwoordigt, de dupe wordt van zo'n alarmerend hoog aantal stereotypen en stijlfiguren'', aldus rabbijn Margolin toen het onderzoek werd gepubliceerd.

Hij voegde eraan toe: ‘Er zal veel meer nodig zijn dan de goedkeuring van de IHRA-definitie en wijzigingen in de wettelijke code om impact te hebben op de antisemitische attitudes die in het land aanwezig zijn. Verandering in de klas is dringend noodzakelijk, anders zal de volgende generatie het virus van antisemitisme in stand houden en met zich meedragen. De Moldavische regering heeft een moeilijke weg te gaan bij het uitroeien van deze oude antisemitische houdingen, die in geen enkel modern land thuishoren, vooral niet in een land dat lid wil worden van de Europese Unie.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending