Verbind je met ons

Moldavië

DAVOS 2023: Sandu uit Moldavië vraagt ​​bondgenoten om luchtverdediging

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Moldavië vroeg zijn bondgenoten om hulp bij het versterken van zijn luchtverdedigingscapaciteiten in de oorlog die woedt in Oekraïne. Maar wat het land Russische pogingen noemt om het te destabiliseren, zijn tot nu toe mislukt, zei president Maia Sandu (foto) zei op donderdag (19 januari).

Sandu zei dat ze luchtbewakings- en verdedigingssystemen had aangevraagd. Dit was in een neveninterview op het World Economic Forum in Davos. Ze zei dat hoewel we de prioriteit van Oekraïne begrijpen, we nog steeds hopen er wat te krijgen.

Het westelijke buurland van Oekraïne, de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië, heeft een klein defensiebudget en heeft langdurige spanningen met Moskou. Rusland heeft vredeshandhavers en troepen gestationeerd in Transdnjestrië. Dit is een separatistisch staatje van Moldavië dat dankzij het Kremlin al meer dan drie decennia kan overleven.

De pro-westerse regering van Moldavië heeft Kiev sinds de Russische invasie krachtig gesteund. Slechts een week nadat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen, diende het een formeel lidmaatschapsverzoek in bij de Europese Unie.

Sandu verklaarde dat het militaire budget van het land is verhoogd en dat de regering met de EU praat over luchtverdedigingssystemen. Er zijn ook bilaterale gesprekken met bondgenoten. Ze verklaarde dat ze geloofde dat het land veilig was vanwege het verzet van Oekraïne tegen Rusland.

Moskou werd er door Moldavië van beschuldigd zijn invloed op de separatistische beweging van Transdnjestrië, een voornamelijk Russisch sprekende regio, aan te wenden om de rest van Roemenië te destabiliseren.

Sandu verklaarde dat de zogenaamde destabiliserende pogingen tot nu toe zijn mislukt en dat geen van beide partijen een conflict wil.

advertentie

Ze verklaarde dat Rusland probeerde corrupte groeperingen in Moldavië en pro-Russische partijen te mobiliseren om de regering, het parlement en het presidentschap omver te werpen. Het gaf echter niet op. Maar, voegde ze eraan toe, "We zijn er tot nu toe in geslaagd de stabiliteit te behouden."

Separatistische autoriteiten gaven de schuld verschillende explosies over Oekraïne vorig jaar. De separatistische autoriteiten ontkenden echter elk verband met de incidenten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Moskou geen situatie wilde creëren waarin het zou moeten ingrijpen in het gebied.

Moldavië probeert ook van Russisch gas af te komen vanwege stroomuitval, deels veroorzaakt door de aanvallen van Moskou op de elektriciteitsinfrastructuur van Oekraïne. Gazprom, de grootste gasleverancier van Rusland, heeft de bevoorrading stopgezet.

Sandu zei: "Vandaag krijgt de rechteroever gas op de markt, terwijl Gazprom-gas wordt gebruikt in Transdnjestrië, dus we kunnen eindelijk zeggen dat Moldavië vrij is van Russische gasafhankelijkheid."

Ze zei dat, hoewel hoge prijzen niet gunstig zijn, het land een zekere aanvoer voor de winter had en langetermijnovereenkomsten met andere leveranciers zou blijven zoeken.

In juni accepteerde de EU Moldavië als kandidaat voor het lidmaatschap. Het breidde dezelfde status ook uit naar Oekraïne. Dit was een grote diplomatieke overwinning voor Sandu, wiens land tot de armste van Europa behoort en voor veel economische uitdagingen staat.

Sandu verklaarde dat het land in 600 minstens 2023 miljoen euro aan begrotingssteun van internationale gemeenschappen nodig zou hebben, net als vorig jaar om de bevolking tegen inflatie te beschermen.

Toetreding tot de EU vereist een complex en langdurig proces om lokale wetten op elkaar af te stemmen, waaronder een cruciale hervorming van het rechtssysteem om corruptie te bestrijden. Sandu sprak zijn vertrouwen uit dat de wijzigingen zouden worden aangebracht.

Ze zei: "EU-integratie was het belangrijkste project in ons land en onze enige kans om als democratie te overleven in deze complexe tijd en in deze moeilijke regio."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending